ΕΚΚΛΗΣΙΑΝΕΑ ΙΩΝΙΑ

Μήνυμα Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

Μήνυμα Μητροπολίτου Ν. Ιωνίας κ. Γαβριήλ για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου

«Χαῖρε Μήτηρ τῆς ζωῆς, εὐλογημένος ὁ καρπὸς τῆς κοιλίας σου»

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ηημέρα της 25ης Μαρτίου έχει προσλάβει για εμάς τους Ορθόδοξους Έλληνες μία διπλή εορταστική διάσταση. Η πρώτη είναι Εκκλησιαστική, αφού κατά την ημέρα αυτή η Εκκλησία μας τιμά και πανηγυρίζει την μεγάλη Θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου. Εορτή, η οποία αποτελεί την απαρχή όλων των Δεσποτικών εορτών και όλων των σωτηριωδών γεγονότων, που συνέβησαν για την απολύτρωση του ανθρωπίνου γένους.

Η δεύτερη είναι Εθνική και σηματοδοτεί την έναρξη της Εθνικής Παλιγγενεσίας του Γένους μας, καθώς και το ιστορικό θαύμα της απελευθέρωσης των σκλαβωμένων Ελλήνων απέναντι στην βάρβαρη σκλαβιά.

Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου αποτελεί τη φανέρωση της προαιώνιας βουλής του Θεού για την σωτηρία του κόσμου και την ελπιδοφόρα εκπλήρωση της υποσχέσεώς Του, που δόθηκε μετά την πτώση του Αδάμ και της Εύας στην αμαρτία.

Έτσι, η επί αιώνες, σκλαβωμένη από την αμαρτία, ανθρωπότητα λυτρώνεται, καθώς ακούει σήμερα τον γλυκύτατο χαιρετισμό του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία: «Χαῖρε κεχαριτωμένη Μαρία, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ, εὐλογημένη, σὺ ἐν γυναιξί» (Λουκ. 1, 28), κατά τον οποίο ευαγγελίζεται την εκ Πνεύματος Αγίου σάρκωση του Υιού και Λόγου του Θεού, του Σωτήρα και Λυτρωτή του κόσμου.
Γεγονός ιστορικό, που δύσκολα μπορεί να κατανοηθεί από την ανθρώπινη λογική και να εξηγηθεί από την ορθολογική σκέψη.

Μυστήριο ανερμήνευτο και παράδοξο. Θαύμα μέγα, το οποίο προσεγγίζεται μόνο με καθαρή πίστη, απλότητα και ταπεινή καρδιά.

Αλήθεια, πώς και με τί να ευχαριστήσουμε την Παναγία μας;

Είναι πραγματικά αδύνατον εμείς οι άνθρωποι να μπορέσουμε να προσδώσουμε κάτι παραπάνω στη δόξα της Θεοτόκου, που είναι πλημμυρισμένη από τη δόξα του Υιού της, όπως μας λέγει ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός: «ού γάρ αὔτη τῶν ἐγκωμίων προσδεής τῶν παρ᾽ἡμῶν, αλλ᾽ ἡμεῖς τῆς παρ᾽αὐτῆς δόξης ἐπιδεεῖς» (PG, 93, 755Β).

Ολόκληρη η ζωή της Παρθένου Μαρίας ήταν μία πορεία προς την τελειότητα. Η Ίδια ταπείνωσε το θέλημά Της και το συμμόρφωσε με το θέλημα του Θεού. Γι’ αυτό, άλλωστε, μπόρεσε να πει με μεγαλειώδη ταπείνωση στον Ευαγγελισμό της: «Ιδού η δούλη Κυρίου, γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου» (Λουκ. 1, 38).

Η εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου σηματοδοτεί το τέλος της φθοράς του θανάτου στη ζωή του ανθρώπου, αλλά και το τέλος της σκλαβιάς του ανθρώπου από την αμαρτία.

Η υπέρλαμπρη αυτή διπλή εορτή της 25ης Μαρτίου, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της ενάρξεως της Εθνικής Παλιγγενεσίας τοῦ Γένους μας έχει ως κοινή βάση το ατίμητο αγαθό της ελευθερίας.
Ελευθερία από την φοβερή σκλαβιά της αμαρτίας και από την βάρβαρη σκλαβιά του Οθωμανικού ζυγού.

Ο κοινός αυτός εορτασμός αναδεικνύει σήμερα την διαχρονική και άρρηκτη σχέση του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.

Αναδεικνύει επίσης την ευθύνη που έχουμε ως λαός απέναντι στην πλούσια ιστορία μας, απέναντι στους ήρωες προγόνους μας και απέναντι στις αξίες και στα ιδανικά που αυτοί μας κληροδότησαν.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Είθε η Υπέρμαχος Στρατηγός του Γένους μας να σκέπει την πατρίδα, το έθνος και την Εκκλησία μας!

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος ΓΑΒΡΙΗΛ

Μετάβαση στο περιεχόμενο