Filadelfeia News Magazine: Άρθρο της Χριστίνας Σούκερη, Προέδρου της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ
Filadelfeia News Magazine: Άρθρο της Χριστίνας Σούκερη, Προέδρου της Λέσχης Ιστορίας και Πολιτισμού της ΑΕΚ
Η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ αποτελεί το πολιτιστικό τμήμα του σωματείου της Αθλητικής Ενώσεως Κωνσταντινουπόλεως και ιδρύθηκε με σκοπό να αναδεικνύει την ιστορία και τις αξίες του σωματείου και των ιδρυτών του. Συνυπάρχει και συνεργάζεται αρμονικά με τους επίσημους φορείς του Οργανισμού ΑΕΚ: ΠΑΕ, ΚΑΕ, ερασιτεχνικά αθλητικά τμήματα και συλλόγους παλαιμάχων. Άλλωστε στην διοικούσα επιτροπή υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τους παραπάνω φορείς.
Αναλάβαμε τη διοίκηση της Λέσχης το καλοκαίρι του 2020. Η πανδημία ήταν το πρώτο πράγμα που είχαμε να αντιμετωπίσουμε. Αν και δημιουργούσε πολλά προβλήματα, εντούτοις βρήκαμε τρόπους να λειτουργήσουμε, διότι μπροστά μας ήταν δύο πολύ σημαντικές επέτειοι.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥΣ
Το 2021 συμπληρώνονταν 200 χρόνια από την Εθνεγερσία. Η βασική επετειακή μας εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην «Συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» με τον κεντρικό μας ομιλητή, τον διδάκτορα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνη Μαλκίδη, να κάνει την εισήγησή του από την Αλεξανδρούπολη. Παράλληλα, μέσω των κοινωνικών δικτύων και της ιστοσελίδας μας δημιουργήσαμε ένα χρονολόγιο για την Επανάσταση του 1821, ενώ εκδώσαμε δύο βιβλία, γεγονός που αποτέλεσε μια νέα δραστηριότητα της Λέσχης μας.
Το πρώτο βιβλίο ήταν ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του εθνικού μας ποιητή Διονύσιου Σολωμού στην πρωτότυπη μορφή από σωζόμενο αντίτυπο της πρώτης ελληνικής έκδοσης του 1825. Την έκδοση φιλοτεχνήσαμε με εικονογραφικό υλικό από το Μουσείο Μπενάκη και την Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας.
Το δεύτερο βιβλίο με τίτλο «Η συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821» συνέγραψε αφιλοκερδώς ο Θ. Μαλκίδης, τεκμηριώνοντας την βαθιά εθνική συνείδηση και τη σημαντικότατη συνεισφορά των Ελλήνων της Ανατολής στην Επανάσταση του Γένους. Εμπλουτίσαμε μάλιστα την έκδοσή μας με εικονογραφικό υλικό από εμβληματικά έργα και σπάνια κειμήλια, τα οποία μας παραχώρησαν ευγενώς η Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλ. Σούτσου και το Μουσείο Μπενάκη.
Τα βιβλία διανεμήθηκαν δωρεάν στους αθλητές όλων των τμημάτων της ΑΕΚ, σε μαθητές καθώς και σε βιβλιοθήκες σχολείων και πολιτιστικών φορέων, διότι στόχος μας είναι να συμβάλλουμε κατά το δυνατό στη διεύρυνση των γνώσεων και στην καλλιέργεια κυρίως των νέων.
Συμμετείχαμε στις εκδηλώσεις για την Εθνική Παλιγγενεσία στο ακριτικό νησί της Κάσου: με ομιλία κατά την ονοματοδοσία του Δημοτικού Αερολιμένα Η.Ν. Κάσου «Μάρκος Μαλλιαράκης» στην μνήμη του εθνικού ήρωα και προσφέροντας μία μαρμάρινη παράσταση με την επαναστατική σημαία της Κάσου με τον Δικέφαλο Αετό, η οποία κοσμεί πλέον το χώρο του τοπικού αερολιμένα. Συνεισφέραμε επίσης στη δημιουργία του ανάγλυφου μεγάλης επίγειας Ελληνικής Σημαίας σε πλαγιά του νησιού, σημαίας που είναι ορατή από τη θάλασσα και τον αέρα. Και βεβαίως επισκεφθήκαμε όλα τα σχολεία του νησιού και χαρίσαμε το βιβλίο με τον Εθνικό Ύμνο σε όλους τους μαθητές.
Ακόμη συμμετείχαμε ως συνδιοργανωτές στις εκδηλώσεις ιστορικής μνήμης «Ιωνικές Ημέρες Τέχνης και Πολιτισμού 2021», που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Ιωνίας.
Ανάλογες δράσεις είχαμε για να τιμήσουμε την επέτειο των 100 ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.
Διοργανώσαμε ημερίδα με θέμα «Κληρονόμοι της Μικρασιατικής Καταστροφής: Πρόσφυγες και Αθλητισμός» με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Παιδείας και Αναπλ. Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο, Άγγελου Συρίγου, του καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Αριστοτέλειο, Ιάκωβου Μιχαηλίδη, του Επίκ. Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Αντώνη Κλάψη, του προέδρου του Α.Σ. Πέρα Κωνσταντινούπολης, Ανδρέα Ρομπόπουλου, του προέδρου του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ Λουκά Χριστοδούλου και του γεωγράφου-γεωπολιτικού Γιώργου Πραχαλιά. Κατά γενική ομολογία η ημερίδα ήταν πρωτότυπη και εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.
Μία ακόμη εκδήλωση, αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, διοργανώθηκε στο Μιλάνο από το Ελληνικό Ινστιτούτο Πολιτισμού της Ιταλίας με την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και της Περιφέρειας της Λομβαρδίας. Είχαμε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχουμε και εμείς ως Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ.
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΕΚ
Φέτος η Α.Ε.Κ. κλείνει έναν αιώνα ζωής. Το σωματείο μας, που ιδρύθηκε από μέλη της Κωνσταντινουπολίτικης κοινότητας της Αθήνας το 1924, για να συγκεντρώσει τους νέους αθλητές με καταγωγή από την Πόλη, γρήγορα αγκάλιασε όλους τους πρόσφυγες από τις Αλησμόνητες Πατρίδες και σήμερα αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους συλλόγους στην Ελλάδα διατηρώντας όμως την ταυτότητα και τα χαρακτηριστικά, που του κληροδότησαν οι ιδρυτές του.
Αυτά τα στοιχεία που μας χαρακτηρίζουν ως σωματείο αλλά και την πορεία μας σε αυτά τα 100 χρόνια, η Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ανέλαβε την ευθύνη να αναδείξει με μια σειρά επετειακών δράσεων.
Η αρχή έγινε τον Ιανουάριο από την Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου ξεκίνησαν όλα. Επισκεφθήκαμε το Φανάρι, πήραμε την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και εορτάσαμε την ημέρα των Θεοφανίων στον Κεράτιο Κόλπο. Μάλιστα τέσσερις πολίστες του σωματείου μας, μέλη της αποστολής, έπεσαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων για τον Τίμιο Σταυρό!
Στην Πόλη η ομάδα παλαιμάχων καλαθοσφαιριστών της ΑΕΚ έδωσε φιλικό παιχνίδι με τους παλαιμάχους του ιστορικού Α.Σ. Πέρα. Μεγάλη στιγμή και για τους δύο συλλόγους που έκλεισαν σχεδόν ταυτόχρονα τα 100ά τους γενέθλια.
Επόμενος μεγάλος σταθμός, ήταν τον Απρίλιο η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, που έφεραν και άναψαν στη Νέα Φιλαδέλφεια οι αθλητές της ΑΕΚ και που τη συνδυάσαμε με μια μεγάλη εκδήλωση-γιορτή για την χρυσή επέτειο του σωματείου μας. Ομιλίες και χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Λέσχης, της Ερασιτεχνικής, της ΠΑΕ και ΚΑΕ. Μουσική και χοροί από τον Πόντο και διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας από τα χορευτικά συγκροτήματα και τους μουσικούς του Συλλόγου Ποντίων Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας «Δημήτριος Υψηλάντης» και του Μικρασιατικού Πολιτιστικού Συλλόγου Μελισσίων «Άγιος Γεώργιος Γκιούλμπαξε». Αθλητικό πρόγραμμα και επιδείξεις από τα τμήματα ρυθμικής και ξιφασκίας της ΑΕΚ.
Για το καλοκαίρι προγραμματίζουμε συναυλία στις 19 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο του Δίου, στην Πιερία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου, με τους Χρήστο Νικολόπουλο, Κώστα Μακεδόνα και Βιολέτα Ίκαρη. Πρόκειται για ένα μουσικό ταξίδι στις ρίζες μας, στην παράδοση και στο λαϊκό τραγούδι που απάλυνε τον πόνο της προσφυγιάς και μας συντροφεύει έναν αιώνα τώρα…
Και βέβαια πολύ δυνατή στιγμή των εορταστικών μας εκδηλώσεων θα είναι, το φθινόπωρο, η προβολή του ιστορικού ντοκιμαντέρ, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη. Το ντοκιμαντέρ θα αποτυπώνει τις σημαντικότερες στιγμές στην πορεία του σωματείου μας σε σκηνοθεσία της Ισμήνης Σακελλαροπούλου και μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα.
ΛΕΣΧΗ και ΝΦ-ΝΧ
Το σωματείο μας και η πόλη μας ιδρύθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα και για έναν αιώνα τώρα προχωρούν μαζί.
Ως Λέσχη Ιστορίας και Πολιτισμού ΑΕΚ έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας. Ξεκινήσαμε επί Δημαρχίας του Γιάννη Βούρου και συνεχίζουμε επίσης εποικοδομητικά με τη νέα δημοτική Αρχή, του Γιάννη Τομπούλογλου. Την περίοδο της πανδημίας προσφέραμε υγειονομικό υλικό για τους εργαζόμενους του Δήμου, για τους άστεγους της πόλης καθώς και για το τοπικό αστυνομικό τμήμα.
Κατά τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, το 2021, η Λέσχη μας προσέφερε την έκδοσή της με τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» στους μαθητές των σχολείων της Ν. Φιλαδέλφειας και Ν. Χαλκηδόνας που έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς ζωγραφικής και λογοτεχνίας του Δήμου με θέμα την επανάσταση του 1821. Το βιβλίο με το Εθνικό μας Ύμνο δωρίσαμε επίσης στους αριστούχους μαθητές των λυκείων της πόλης που πέτυχαν στο πανεπιστήμιο κατά τα έτη 2020 και 2021.
Ακόμη, η Λέσχη μας έδωσε δημιουργικά το «παρών» στο πρόγραμμα του Δήμου για την Διεθνή Ημέρα Μουσείων, το 2023, και πρόσφερε στους μαθητές που συμμετείχαν, την έκδοσή μας «η συμβολή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης και της Μικράς Ασίας στην Επανάσταση του 1821».
Ακόμη, μαζί με το Δήμο έχουμε συνδιοργανώσει παρουσιάσεις σημαντικών βιβλίων και έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις μας στο Πνευματικό Κέντρο.
Πέρυσι το καλοκαίρι συμμετείχαμε στην εθελοντική αιμοδοσία του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Νέας Χαλκηδόνας βοηθώντας κι εμείς να βελτιωθεί το ρεκόρ συγκέντρωσης φιαλών αίματος που ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες είναι δύσκολο.
Ενώ και τον Σεπτέμβρη του 2023 συμβάλαμε στην προσπάθεια του Δήμου μας για συγκέντρωση αγαθών για τους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας μετά την καταστροφική κακοκαιρία «Ντάνιελ».
Όταν πρόσφατα υπογράψαμε Μνημόνιο με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία «Παρίσι 2024», αυτονόητο ήταν ότι θα ζητούσαμε οι λαμπαδηδρόμοι αθλητές μας να φέρουν το Ολυμπιακό Φως στη Νέα Φιλαδέλφεια. Και βεβαίως ο Δήμος μας έδωσε το εμβληματικό Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων για την τελετή. Καθαρό, φροντισμένο, σημαιοστολισμένο. Και ο ίδιος ο Δήμαρχος Τομπούλογλου μας τίμησε με τη συμμετοχή του στην εκδήλωση.
Η Νέα Φιλαδέλφεια είναι η πόλη μας. Μοιραζόμαστε ιστορία, αξίες, κοινωνικούς και πολιτιστικούς στόχους. Οι δρόμοι μας είναι συνυφασμένοι και αυτό μας δυναμώνει και τις δύο πλευρές.