ΕΚΚΛΗΣΙΑΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Συνάξεως Παναγίας Βουρλιώτισσας και Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός Συνάξεως Παναγίας Βουρλιώτισσας και Υποδοχή Τιμίου Ξύλου στη Ν. Φιλαδέλφεια

Με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2023 στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας ο Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή της Συνάξεως της Ιεράς θαυματουργού Εικόνος της Παναγίας της Βουρλιωτίσσης, Προστάτιδος και Πολιούχου της πόλεως Νέας Φιλαδελφείας.

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Νικηφόρος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου και του οικείου Ποιμενάρχου Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και τη συμμετοχή πλειάδας κληρικών.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο του εορτασμού, πραγματοποιήθηκε στα προπύλαια του Ιερού Ναού υποδοχή τεμαχίου Τιμίου Ξύλου.

Πλήθος πιστών προσήλθε ευλαβικά στον Καθεδρικό Ναό της Νέας Φιλαδέλφειας για να προσκυνήσει την Ιερά θαυματουργό Εικόνα της Θεομήτορος και το τεμάχιο του Τιμίου Ξύλου εκ του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας.

Στη σύντομη προσλαλιά του, ο  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ καλωσόρισε με θέρμη τους δύο προσκεκλημένους Αρχιερείς, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του για την τιμητική παρουσία τους στην προσφυγική Μητρόπολη της Νέας Ιωνίας.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο χοροστατών Μητροπολίτης Γόρτυνος κ. Νικηφόρος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε αρχικά τον Μητροπολίτη κ. Γαβριήλ για την ευγενή πρόσκληση, στη συνέχεια αναφέρθηκε στους λόγους, για τους οποίους οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί τιμούμε το πανσεβάσμιο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου. Όπως τόνισε ο Σεβασμιώτατος, οι λόγοι αυτοί οφείλονται στο ότι, η Παναγία εξέφρασε ελεύθερα την συγκατάθεσή Της στο θέλημα του Θεού, δίνοντας τη σάρκα και το αίμα της στον Υιό και Λόγο του Θεού, καθώς και στο γεγονός ότι, Ίδια αποτελεί μοναδικό πρότυπο μητρότητας, που ξεπέρασε κάθε αποκλειστικότητα, αλλά και λαμπρό παράδειγμα αληθινής πίστεως.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε χαρακτηριστικά: «Αυτή την πίστη της Παναγίας είχαν και οι Μικρασιάτες πρόγονοί μας, αφού δίχως αυτήν δεν θα μπορούσαν όχι μόνο να επιβιώσουν, αλλά ούτε και να δημιουργήσουν αυτόν τον θαυμαστό πολιτισμό με το ήθος που τους χαρακτήριζε».

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Μετάβαση στο περιεχόμενο