ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα”

Πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα”

Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα οι ενστάσεις

Ένας στους τρεις πολίτες που έκαναν αίτηση για το πρόγραμμα “Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα” έχουν λάβει προσωρινή έγκριση για αντικατάσταση του ηλεκτρικού τους θερμοσίφωνα με σύγχρονο ηλιακό με γενναία επιδότηση, ενώ έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 18 Ιουλίου μπορούν όσοι διαπιστώσουν ότι έχει απορριφθεί η αίτησή τους να υποβάλλουν ένσταση. Από την Τετάρτη και μετά θα ξεκινήσει η ανάρτηση των οριστικών πινάκων με τους τελικούς δικαιούχους που θα μπορέσουν να λάβουν τις ειδικές επιταγές (vouchers) για να μπει σε τροχιά υλοποίησης το εν λόγω πρόγραμμα που προσφέρει σημαντικά ποσοστά επιδότησης.

Οι αιτήσεις

Σύμφωνα με τα στοιχειά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων που είχαν υποβληθεί έως τις 20 Ιουνίου που έληξε η σχετική προθεσμία, ξεπέρασε τις 300.000, ενώ οι αιτήσεις που εγκρίνονται ανέρχονται σε 95.861 και οι οποίες έχουν συνολικό προϋπολογισμό 99.984.006 ευρώ καλύπτοντας όλες τις Περιφέρειες της χώρας.

Ειδικότερα, 6.708 αιτήσεις προέρχονται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, 24.670 από την Περιφέρεια Αττικής, 2.583 από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, 8.793 από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, 3.176 από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 4.070 από την Περιφέρεια Ηπείρου, 7.041 από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, 2.299 από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, 14.941 από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, 6.614 από την Περιφέρεια Κρήτης, 2.532 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, 6.279 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου και 6.155 από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Τα vouchers

Οι προσωρινοί πίνακες, με τους επιλέξιμους και τους επιλαχόντες δικαιούχους του «Ανακυκλώνω – ΑλλάΖΩ Θερμοσίφωνα» αναρτήθηκαν στις 11 Ιουλίου στην ιστοσελίδα: allazothermosifona.gov.gr και πολλοί είναι οι δικαιούχοι που αναζητούν τον τρόπο για να πληρωθούν αν τελικά εγκρίθηκε η αίτησή τους ή όχι.

Υπενθυμίζεται πως τα vouchers καλύπτουν μέρος της συνολικής δαπάνης αγοράς του νέου ηλιακού θερμοσίφωνα, καθώς και των άμεσα συνδεδεμένων και απαραίτητων υπηρεσιών (τοποθέτηση κ.λπ.) από τους εγκεκριμένους προμηθευτές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όσο εξαργυρώνονται επιταγές θα δημιουργείται χώρος (αποθεματικό), ώστε να ενταχθούν και επιλαχόντες δικαιούχοι του προγράμματος.

Τα βήματα

Ο Οικονομικός Ταχυδρόμος κατέγραψε μέσω πραγματικού παραδείγματος – δικαιούχου τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος για να μάθει αν τελικά έχει εγκριθεί η αίτησή του ή όχι χωρίς να χρειαστεί να ανατρέξει στους σχετικούς πίνακες που έχουν αναρτηθεί καθώς μπορεί να μην έχει πρόχειρο τον αριθμό της αίτησης του ή να μην μπορεί να την βρει ανάμεσα σε χιλιάδες αριθμούς. 

Με την διαδικασία που παρουσιάζει ο ΟΤ ο δικαιούχος το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει είναι να μπει στην ιστοσελίδα allazothermosifona.gov.gr και με τη χρήση των κωδικών του Taxisnet να μάθει σε 6 βήματα – κλικ το τελικό αποτέλεσμα.

Έχοντας εισέλθει ο ενδιαφερόμενος στην πλατφόρμα allazothermosifona.gov.gr θα πρέπει να κατέβει χαμηλά στη σελίδα και να κάνει κλικ εκεί που λέει «Είσοδος στην ψηφιακή πλατφόρμα αιτήσεων» κάτω από τον διακριτικό τίτλο: «Θέλω να αλλάξω τον παλιό μου θερμοσίφωνα». Αμέσως μετά θα του ζητηθεί να εισάγει τους κωδικούς Taxisnet και να πατήσει σύνδεση. Με την ορθή εισαγωγή των εν λόγω κωδικών του ζητείται επιπλέον να πατήσει «συνέχεια» στη διαδικασία αυθεντικοποίησης του χρήστη και μετά να κάνει κλικ στο κουμπί «Αποστολή». 

Μόλις ολοκληρώσει τα παραπάνω σύντομα βήματα θα βρεθεί ο ενδιαφερόμενος στο περιβάλλον προσωρινής αξιολόγησης της αίτησής του και στο παράδειγμά μας ο δικαιούχος έχει λάβει «έγκριση» και δύναται να χρηματοδοτηθεί για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού – ενεργοβόρου θερμοσίφωνα με σύγχρονο ηλιακό. Αν δεν είχε λάβει έγκριση θα του εξηγούσε η πλατφόρμα τους λόγους της απόρριψης ώστε αν το επιθυμεί να προχωρήσει έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης 18 Ιουλίου σε υποβολή ένστασης πατώντας το κουμπί που εμφανίζεται στο 6ο βήμα της διαδικασίας.

Τα κριτήρια

Υπενθυμίζεται ότι η επιδοτούμενη αντικατάσταση ηλεκτρικού με ηλιακό θερμοσίφωνα αφορά 1η ή 2η κατοικία. Δικαιούχοι είναι ιδιοκτήτες, ενοικιαστές, αλλά και όσοι μένουν σε κατοικία η οποία τους έχει παραχωρηθεί δωρεάν. Η επιλογή έγινε βάσει κριτηρίων (εισόδημα, παιδιά, ΑΜΕΑ κτλ.) και τα ποσοστά αλλά και τα ποσά της επιδότησης καθορίζονται ανάλογα το ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας ως εξής:

– Ετ. Εισόδημα: Έως 5.000 € ανά μέλος οικογένειας

* Επιδότηση: 60% (612 € – 904 €)

Ετ. Εισόδημα: 5.001 – 10.000 € ανά μέλος οικογένειας

* Επιδότηση: 55% (561 € – 829 €)

– Ετ. Εισόδημα: >10.001 € ανά μέλος οικογένειας

* Επιδότηση: 50% (510 € – 754 €)

Πηγή: Ot.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο