ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας συναντά εικονικά τους εταίρους του “Woman Can Do It”

Το 2ο Γενικό Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας συναντά εικονικά τους εταίρους του “Woman Can Do It”

Το πρόγραμμα Erasmus+ “Woman can do it” που υλοποιεί το 2ο ΓΕ.Λ. Νέας Φιλαδέλφειας  από την αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους έχει αποκτήσει δυναμική. Τον Μάρτιο πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση ομάδων νέων από την Τουρκία και την Ελλάδα στο Racibórz, ενώ ένα μήνα αργότερα, στις 16-19.04.2024, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη – εικονική – συνάντηση εργασίας, την οποία συντόνισε το σχολείο στην Τουρκία.

Περισσότεροι από τριάντα μαθητές και μαθήτριες από την Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα και το Racibórz συμμετείχαν διαδικτυακά και ολοκλήρωσαν εργασίες που στόχο είχαν την κατανόηση των δυσκολιών που καλείται μια γυναίκα να αντιμετωπίσει στον επαγγελματικό βίο της αλλά και τον εντοπισμό και την ανάδειξη των χαρακτηριστικών εκείνων που έχουν γυναικείες φιγούρες οι οποίες κατάφεραν να υπερπηδήσουν τα εμπόδια και να αφήσουν το στίγμα τους σε διάφορους τομείς της κοινωνικής ζωής . Επίσης οι συγκριτικές εργασίες που παρουσίασαν οι μαθητές/τριες, οι οποίες εστίασαν στον τρόπο ένδυσης των γυναικών και στις αλλαγές που υπέστη αυτός μέσα στο χρόνο,   στόχο είχαν να αναδείξουν την διαφορετικότητα των πολιτισμών – μην ξεχνάμε οτι τα τρία συνεργαζόμενα σχολεία ανήκουν κατά  κύριο λόγο στον ισλαμικό, ορθόδοξο και καθολικό πολιτισμό-  παράλληλα, όμως, να εστιάσουν και στην σύγκλιση που  παρατηρήθηκε μέσα στα χρόνια στον τρόπο που οι γυναίκες επιλέγουν να ντύνονται.    Πιο συγκεκριμένα  λοιπόν, οι μαθητέ/τριες  ερεύνησαν και συνέκριναν  την  εξέλιξη των γυναικείων ενδυμασιών του 20ού αιώνα. Έπειτα ,  παρουσίασαν  προφίλ ισχυρών γυναικών από τους τομείς της επιστήμης, του αθλητισμού, της λογοτεχνίας, της μουσικής, της τέχνης και της πολιτικής. Μετά,  πήραν συνεντεύξεις από γυναίκες που εκπροσωπούν διαφορετικές γενιές και τομείς της κοινωνίας στις χώρες τους, προκειμένου να μάθουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες καθημερινά και σχετίζονται με το φύλο τους. Και τέλος,  παρακολούθησαν μια διάσκεψη με την κα Aydan Baktır, εμπειρογνώμονα για τα δικαιώματα των γυναικών στην τουρκική ΜΚΟ Liber Culture and Art Association και ενημερώθηκαν για την έμφυλη διάσταση που υπάρχει όχι μόνο στο μισθολογικό χάσμα αλλά και στο χάσμα που παρατηρείται στην εκπαίδευση και στην συμμετοχή στις αποφάσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών  καθώς και για τα βήματα που γίνονται σε νομικό πλαίσιο για περιοριστούν  ακόμα και να γεφυρωθούν τα χάσματα αυτά.

Η δεύτερη κινητικότητα του έργου κλείνει το πρώτο έτος της τριμερούς συνεργασίας. Είναι, όμως , έκδηλα τα οφέλη που έχει ήδη δώσει στις μαθήτριες/τές μας αυτό το σημαντικό για τη δημοκρατία έργο: μιλούν όλο και καλύτερα αγγλικά, παρουσιάζονται καλά σε δημόσιες ομιλίες, είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για την έρευνα. Παράλληλα,  η συνεργασία μεταξύ ομοτίμων σε αυτές τις συλλογικές διαδικασίες ενισχύουν  τις διαπροσωπικές δεξιότητες και οδηγούν στην εκτίμηση των  διαφορετικων προοπτικών. Μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, οι προκλήσεις συνεχίζονται με την πραγματοποίηση άλλων δύο δια ζώσης συναντήσεων και  μίας εικονικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο