ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Στα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη που χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

Γ. Πατούλης: «Σημαντική η προσφορά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Συμβάλλει στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας της Πυροσβεστικής και στην ενίσχυση της προστασίας των πολιτών»

Στη σημαντική συμβολή του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και του Προέδρου του, Α. Δρακόπουλου στην ενίσχυση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού σώματος, αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη. Το Κέντρο Εκπαίδευσης είναι δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) και τα εγκαίνια  πραγματοποίησε η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη του Προέδρου του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) Ανδρέα Δρακόπουλου και του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Γ. Πουρναρά. Ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε τους εκπροσώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για τη μεγάλη αυτή προσφορά και επισήμανε ότι η κλιματική κρίση που βιώνει η ανθρωπότητα απαιτεί ενίσχυση των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας. Άλλωστε για το λόγο αυτό και η Κυβέρνηση δημιούργησε ξεχωριστό Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Στη συνέχεια ο κ. Πατούλης εξέφρασε την ισχυρή βούληση και της Περιφέρειας  Αττικής να βρίσκεται έμπρακτα στο πλευρό του Πυροσβεστικού Σώματος και του έμψυχου δυναμικού του στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει για την καλύτερη προστασία των πολιτών.  

Ο Περιφερειάρχης Αττικής αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που καλείται να διαδραματίσει το αξιόμαχο Πυροσβεστικό Σώμα μπροστά στα νέα δεδομένα και ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής έχει ενισχύσει το Πυροσβεστικό σώμα με 35 οχήματα διαφόρων τύπων. Η αγορά τους, ύψους 5 εκ. Ευρώ, εξασφαλίστηκε από το ΠΕΠ Αττικής. Στόχος της σχετικής πρωτοβουλίας είναι η συμβολή και της Περιφέρειας στη βελτίωση της επιχειρησιακής ικανότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, για την αντιμετώπιση περιστατικών δασικών πυρκαγιών, καθώς και πυρκαγιών σε βιομηχανικές περιοχές και πολυώροφα κτήρια.

«Ως Περιφέρεια με στενή συνεργασία αλλά και διακριτούς ρόλους συνεπικουρούμε με όλες μας τις δυνάμεις στο δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει το αξιόμαχο πυροσβεστικό σώμα για την καλύτερη προστασία των πολιτών», επισημαίνει ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Με όλους τους συναρμόδιους φορείς πολιτικής προστασίας της Πολιτείας και τις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας των Δήμων, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με απόλυτη προτεραιότητα να διασφαλίζουμε στο ακέραιο τη ζωή και την περιουσία των πολιτών της Αττικής», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στη δημιουργία  του νέου Κέντρου Πολιτικής Προστασίας  της Περιφέρειας στο Μαρούσι, όπου με την υλοποίησή του, μπορούν να αξιοποιηθούν όλα τα σύγχρονα μέσα τεχνολογίας, προκειμένου να λειτουργεί ως πρότυπο συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων.

Τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Εκπαίδευσης Π.Σ τέλεσε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ.κ. Κύριλλος, ενώ παραβρέθηκαν επίσης, ο τέως Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρ. Στυλιανίδης,  ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Ε. Τουρνάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος και άλλοι επίσημοι, ενώ από την Περιφέρεια Αττικής έδωσαν το παρόν ο αντιπερειφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θ. Αυγερινός, ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Ν. Πέππας, ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας και Πρόεδρος ΕΔΣΝΑ Β. Κόκκαλης και ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού  Χ. Ρώμας.

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος

Το νέο Κέντρο Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.), συνολικής έκτασης 38 στρεμμάτων, περιλαμβάνει 20 κτίρια με χώρους διοίκησης και διαβίωσης, αίθουσες διδασκαλίας και πρακτικής εξάσκησης, καθώς και υπαίθριες εκπαιδευτικές δομές.

Στον εξωτερικό χώρο έχουν δημιουργηθεί, μεταξύ άλλων, πεδίο εκπαίδευσης, έρευνας και διάσωσης από σεισμό, εξομοιωτές πραγματικής πυρκαγιάς και τοίχος αναρρίχησης – καταρρίχησης που προσομοιάζει σε πρόσοψη κτιρίου, ο οποίος χρησιμοποιείται για εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις σε ειδικές τεχνικές διάσωσης, ορειβατικά συμβάντα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, το Κέντρο Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος (Κ.Ε.Π.Σ.) υπάγεται στην Πυροσβεστική Ακαδημία και έχει ως έδρα τη Νέα Μάκρη Αττικής.

Θα γίνεται εκπαίδευση ιδίως σε σήραγγες, αγωγούς, διυλιστήρια, αυτοκινητοδρόμους, αεροδρόμια και πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου. Ενδεικτικά, τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα δύνανται να περιλαμβάνουν αντικείμενα όπως, οδήγηση και χειρισμός υπηρεσιακών οχημάτων και μηχανημάτων, αντιμετώπιση Χ.Β.Ρ.Π. απειλών και τεχνολογικών ατυχημάτων, ορεινή έρευνα και διάσωση, διάσωση ορμητικών νερών, εργασία σε ύψος με χρήση σχοινιών σε βιομηχανικό περιβάλλον, πυρασφάλεια αεροδρομίων, εκπαίδευση πυροπροστασίας, πυρκαγιές πλοίων, διαχείριση δασικών πυρκαγιών, διαχείριση και αντιμετώπιση συμβάντων σε οδικές σήραγγες καθώς και πυρκαγιές αερίων/υγρών καυσίμων.

Στο Κ.Ε.Π.Σ. δύναται να εκπαιδεύεται ή να μετεκπαιδεύεται, σε συναφή με την αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος αντικείμενα, καθώς και σε ζητήματα πυρασφάλειας, το στρατιωτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας, το ειδικό ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, το προσωπικό Πυροσβεστικών Υπηρεσιών άλλων χωρών, βιοτεχνιών, βιομηχανιών και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων, των νοσηλευτικών και άλλων ιδρυμάτων καθώς και πολίτες σε ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Δείτε σχετικό Βίντεο: https://youtu.be/-btS-mLKcoo 

ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο