ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά οι οικογένεια του αδικοχαμένου Μιχάλη

Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά οι οικογένεια του αδικοχαμένου Μιχάλη

Η ανάλυση του DNA, είναι μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών, για τον εντοπισμό του δράστη ή των δραστών που κατάφεραν τη θανάσιμη μαχαιριά στον Μιχάλη Κατσούρη, στη διάρκεια της επίθεσης Κροατών και Ελλήνων χούλιγκαν, το βράδυ της Δευτέρας έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, στη Νέα Φιλαδέλφεια. 

Οι αρχές αρχές αξιολογούν κάθε στοιχείο, προκειμένου να οδηγηθούν, σύντομα, στον εντοπισμό του φυσικού αυτουργού, έχοντας περιορίσει αρκετά τον κύκλο των υπόπτων. Παράλληλα συνεχίζουν και χτενίζουν την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας, για την περίπτωση που βρεθεί κάποιο επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο.

Σε εξέλιξη εξάλλου είναι απολογίες των συλληφθέντων, με 70 από αυτούς που έχουν ήδη απολογηθεί να έχουν προφυλακιστεί. Οι κατηγορούμενοι αρνούνται τη συμμετοχή στα επεισόδια και τη φονική επίθεση, ενώ όσοι βρέθηκαν ακόμη και με πειστήρια, όπως μαχαίρια, λένε ότι τα είχαν επάνω τους «για δουλειά». Ο κύκλος των απολογιών των συλληφθέντων αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Κυριακή, με την απολογία των υπόλοιπων 45.

«Δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά από τα σπίτια τους» – Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητά ο αδερφός του Μιχάλη

Την ίδια ώρα παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας δήλωσε στους Ανακριτές ο αδελφός του 29χρονου καταθέτοντας υπόμνημα συνοδευόμενο από στίχους του Γιάννη Ρίτσου (από το ποίημα «Σχήμα της απουσίας») με χαρακτηριστικότερο αυτόν που λέει: «Ποτέ δεν φεύγουν τα νεκρά παιδιά απ΄τα σπίτια τους.

«Θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη» δήλωσε προσερχόμενος, ο αδελφός του Μιχάλη, ενώ ο ένας εκ των δικηγόρων που τον συνόδευαν και δήλωσαν παράσταση προς υποστήριξη της κατηγορίας, ο κ. Μαυρομάτης, δήλωσε ότι υπάρχει μεγάλος πόνος και οργή στην οικογένεια.

Στο υπόμνημα γίνεται λόγος για «εγκληματική αμέλεια, αδράνεια, ανοχή και ασυνεννοησία των εμπλεκόμενων ελληνικών αστυνομικών αρχών- από την ώρα που εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια οι περισσότεροι εκ των κατηγορουμένων μέχρι την συνάντηση που είχαν με τους εν Ελλάδι συνεργούς τους με κοινό σκοπό την δολοφονική επίθεση (οι προβοκάτορες την ονόμασαν ραντεβού) σε όσους βρίσκονταν το βράδυ της 7ης Ιουλίου 2023 έξωθεν του γηπέδου «Αγία Σοφιά» στην Νέα Φιλαδέλφια».

Ο αδελφός του θύματος επισημαίνει πως πλέον επαφίεται και εμπιστεύεται μόνο την ελληνική Δικαιοσύνη «για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και της απόδοσης ευθυνών σε όσους αιτιωδώς συνετέλεσαν στην δημιουργία συνθηκών που οδήγησαν στην στυγερή δολοφονία του αδερφού μου».

Στο υπόμνημα – αίτημά του, ζητά τη διενέργεια συγκεκριμένων ανακριτικών πράξεων «με σκοπό τη συλλογή και διατήρηση των αποδείξεων καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος και τη διερεύνηση της τέλεσης λοιπών αξιόποινων πράξεων». 

Ειδικότερα ζητά να συλλεχθεί όλο το βιντεοληπτικό υλικό από τις κάμερες των συνοριακών σταθμών εισόδου των κατηγορουμένων καθώς και των σταθμών διοδίων που διήλθαν μέχρι την άφιξή τους στην Αττική αλλά και το αντίστοιχο υλικό από τον Προαστιακό Κορίνθου αλλά και τους σταθμούς «Δουκίσσης Πλακεντίας», «Περισσός», «Πευκάκια» και «Ειρήνη», να ανασυρθούν όλα τα δεδομένα (όπως μηνύματα, φωτογραφίες, κλήσεις και βιντεοληπτικό υλικό) από τα κινητά των κατηγορουμένων, να τεθούν στην διάθεση της ανάκρισης όλες οι σχετιζόμενες με τη δολοφονική έφοδο και την παρουσία των κατηγορουμένων στην Ελλάδα συνομιλίες, αναφορές και ενδοσυνεννοήσεις που έχουν καταγραφεί στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας, καθώς και να διερευνηθεί αν είχανε μισθωθεί καταλύματα διαμονής στη χώρα μας και από ποιους.

Επίσης, ζητά από τους ανακριτές να καλέσει παθόντες και αστυνομικούς για την πλήρη διερεύνηση των συνθηκών της δολοφονικής επίθεσης που έλαβε χώρα από τους 105 κατηγορουμένους, να αναζητηθεί -με άρση τηλεφωνικού απορρήτου- εάν οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι συνομιλούσαν με Έλληνες και από πότε ξεκίνησε να λαμβάνει χώρα η μεταξύ τους επικοινωνία όπως και να τεθεί στην διάθεση των ανακριτικών Αρχών το πόρισμα της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης που διενεργείται στην ΕΛ.ΑΣ.

Ξεκινά η ανάλυση των δειγμάτων DNA

Η ανάλυση του DNA αναμένεται να ρίξει φως στην ταυτότητα του δολοφόνου ή των δολοφόνων του άτυχου Μιχάλη. Πρόκειται για μια διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα. Η λήψη γενετικού υλικού  και από τους 105 συνολικά συλληφθέντες, ξεκινά σήμερα και φέρεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα στους δύο Έλληνες, τον Αλβανό και τους εννέα Κροάτες που ήταν κοντά στο σημείο που μαχαιρώθηκε ο 29χρονος Μιχάλης.

Στη συνέχεια το DNA του Μιχάλη με αυτό των συλληφθέντων θα καταγραφούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, έτσι ώστε να γίνει αντιπαραβολή με γενετικό υλικό που βρέθηκε στην περιοχή, αλλά και κηλίδες αίματος.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν, προς το παρόν, από την ανάλυση που έχει γίνει στα εγκληματολογικά εργαστήρια του βίντεο όπου φαίνεται η δολοφονία του νεαρού φιλάθλου της ΑΕΚ, ούτε από τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας και φωτογραφίες, καθώς οι δράστες φορούν κράνη, μπαλακλάβες (full face) και κουκούλες.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και άλλο βιντεοληπτικό υλικό στα εγκληματολογικά εργαστήρια από τα επεισόδια, το οποίο μπορεί να αναλυθεί και να καθαριστεί. Έτσι η αστυνομία θα μπορέσει να συσχετίσει τα ρούχα, ή τυχόν διακριτικά – ακόμα και παπούτσια, αλλά και τον σωματότυπο των συλληφθέντων, ούτως ώστε να οδηγηθούν σε πρώτη φάση στην αναγνώριση όσων πήραν μέρος στα επεισόδια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η αστυνομία, εστιάζει σε 5 άτομα, θεωρώντας ότι ο ένας από αυτούς είναι ο δράστης της δολοφονίας: έναν Κροάτη, έναν Αλβανό και τρεις Έλληνες, εκ των οποίων ο ένας αναζητείται. Οι δυο αλλοδαποί, κατά τη σύλληψή τους, είχαν πάνω τους  αναδιπλούμενους  σουγιάδες με αίμα και αμέσως διαχωρίστηκαν από τους υπόλοιπους συλληφθέντες, ως ύποπτοι για τη δολοφονία. Παράλληλα, οι δύο από τους Έλληνες είναι οργανωμένοι οπαδοί ελληνικής ομάδας και έχουν βαρύ ποινικό μητρώο.

 

Η ΕΔΕ θα οδηγήσει σε νέες καρατομήσεις;

Την ίδια ώρα σε εξέλιξη είναι η διενέργεια της εσωτερικής έρευνας στην ΕΛΑΣ που διατάχθηκε για την πλήρη διακρίβωση των συμβάντων, το τέλος της οποίας πολύ πιθανόν να σημάνει και την έξοδο από την Αστυνομία αξιωματικών, χαμηλόβαθμων και υψηλόβαθμων, που δεν εκτίμησαν σωστά την κατάσταση.

Τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αποκαλύπτουν ότι η αιματοχυσία στη Νέα Φιλαδέλφεια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η αστυνομία είχε αναλάβει δράση προκειμένου να σταματήσει τα μέλη του «Bad Blue Boys» του φασιστικού συνδέσμου της Ντιναμό, που ήταν γνωστό ότι ταξίδευαν για την Αθήνα.

«Υπήρξαν σοβαρές αβλεψίες της Ελληνικής Αστυνομίας στους χειρισμούς της… Οι αξιωματικοί νόμισαν εσφαλμένα ότι μπορούσαν να χειριστούν το θέμα, υποτίμησαν την έκταση και τη σοβαρότητα του κινδύνου, και δεν είχαν πάρει επαρκή μέτρα να αποτρέψουν τις συμπλοκές» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης (Σκάι), τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί πως θα αποφευχθούν στο μέλλον «συστημικές αποτυχίες».

Οι δηλώσεις αυτές γίνονται, την ώρα που η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και θα αποδοθούν ευθύνες, και μεταφράζονται ως προαναγγελία νέων καρατομήσεων. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, στο κάδρο μπαίνουν και άλλα 15 με 20 περίπου άτομα, τα οποία βαραίνουν σημαντικές παραλείψεις, καθώς αγνόησαν τον όγκο των Κροατών οπαδών, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα και το αποτέλεσμα ήταν να χάσει τη ζωή του άδικα ο 29χρονος.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο