Κακοκαιρία Daniel: Παραμένει κλειστή η εθνική, προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Κακοκαιρία Daniel: Παραμένει κλειστή η εθνική, προβλήματα και στο σιδηροδρομικό δίκτυο

Στο τρίγωνο Λάρισα, Καρδίτσα, Τρίκαλα όλες οι οδικές αρτηρίες είναι πλέον ανοικτές, εκτός από τον άξονα Τρικάλων – Λάρισα στον οποίο κινούνται μόνο οχήματα έκτακτης ανάγκης, τόνισε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιπύραρχος Ιωάννης Αρτοποιός κατά την έκτακτη ενημέρωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα. 

Ο κ. Αρτοποιός διαβεβαίωσε ότι στον άξονα Τρικάλων – Λάρισας θα αποκατασταθεί η κυκλοφορία τις επόμενες ώρες και σημείωσε ότι στην περιοχή της Μαγνησίας το οδικό δίκτυο προς Ζαγορά Πηλίου αποκαταστάθηκε σήμερα το πρωί.

«Ο αυτοκινητόδρομος Ε65 είναι ανοιχτός. Η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης παραμένει κλειστή και το κύριο πρόβλημα, που αντιμετωπίζεται εκεί, είναι το πλημμυρικό φαινόμενο το οποίο αρχικά εκτεινόταν σε 3 χιλιόμετρα ενώ τώρα έχει περιοριστεί στο 1 χιλιόμετρο», συμπλήρωσε.

Από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική έχει προβεί σε 4.570 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία

Οι εργασίες για την απόδοση του οδικού δικτύου στην κυκλοφορία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος, συνεχίζονται με κάθε διαθέσιμο μέσο ενώ η Ελληνική Αστυνομία συνιστά στους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή, χαμηλές ταχύτητες και ιδιαίτερη προσοχή ακολουθώντας  τις οδηγίες των αρχών που βρίσκονται στα σημεία.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο σιδηροδρομικό δίκτυο και η αποκατάσταση θα πάρει αρκετό χρονικό διάστημα.

4.570 διασώσεις και 11.394 κλήσεις

Παράλληλα, ο κ. Αρτοποιός τόνισε ότι από την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα η Πυροσβεστική έχει προβεί σε 4.570 διασώσεις και απομακρύνσεις συμπολιτών μας προς ασφαλή σημεία, ενώ το επιχειρησιακό κέντρο έχει δεχτεί 11.394 κλήσεις πανελλαδικά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, συνολικά η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει λάβει 8.822 κλήσεις, ειδικότερα:

  • Η Π.Ε. Μαγνησίας έχει λάβει 2.558 κλήσεις και έχει προβεί σε 634 διασώσεις.
  • Η Π.Ε. Λάρισας έχει δεχθεί 2.920 κλήσεις και έχει προβεί σε 1328 διασώσεις
  • Η Π.Ε. Καρδίτσας έχει δεχτεί 1.885 κλήσεις και έχει προβεί σε 896 διασώσεις.
  • Η Π.Ε. Τρικάλων έχει λάβει 1.339 κλήσεις και έχει προβεί σε 676 διασώσεις.

Αναφορικά με τις περιοχές ανά Π.Ε. τα δεδομένα είναι τα εξής:

Στην Π.Ε. Καρδίτσας – Τρικάλων, στον Παλαμά πραγματοποιείται μόνο απάντληση υδάτων. Οι οικισμοί Μαραθέα, Κόρδα, Κοσκινά, Ψαθοχώρι, Καλογριανά και Πεδινό έχουν ερευνηθεί στο σύνολο τους. Στις Σοφάδες πραγματοποιούνται μόνο απαντλήσεις υδάτων.

Στα Τρίκαλα και πιο συγκεκριμένα στο ορεινό δίκτυο προς Ασπροπόταμο ο εφοδιασμός με είδη πρώτης ανάγκης γίνεται με ελικόπτερο. Στα μεγάλα Καλύβια πραγματοποιούνται απαντλήσεις υδάτων. Στην Πηνειάδα προωθούνται είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους.

Στη Λάρισα, στη συνοικία Γιάννουλη πραγματοποιούνται μεταφορές ατόμων για λόγους υγείας και προληπτικούς λόγους. Στον Άγιο Θωμά, Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο πραγματοποιούνται απαντλήσεις υδάτων.

Για τις καταστροφές στην αγροτική παραγωγή και την περισυλλογή των νεκρών ζώων μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στον Alpha. Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης προτεραιότητα όλων είναι η περισυλλογή, η καύση ή ο ενταφιασμός των νεκρών ζώων.

Η αρμοδιότητα ανήκει στους Δήμους και τις Περιφέρειες διευκρίνισε, ωστόσο το υπουργείο Αγροτική Ανάπτυξης και η Πολιτική Προστασία βρισκόμαστε εκεί για να συνδράμουμε με τον δικό μας μηχανισμό. Στην προσπάθεια συμμετέχουν στελέχη του στρατού και ιδιωτικές τεχνικές εταιρίες από τις οποίες ζητήθηκε συνδρομή με εξοπλισμό».

Σύμφωνα με τα μέχρι στοιχεία έχουν δηλωθεί 38.000 νεκρά αιγοπρόβατα και 7.000 νεκροί χοίροι. Συνολικά από τα καταγεγραμμένα νεκρά ζώα έχουν απομακρυνθεί με ασφάλεια περίπου τα μισά.

Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνει η οριοθέτηση των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τα στοιχεία από το COPERNICUS

«Είναι αλήθεια ότι υπάρχει πρόβλημα», είπε ο κ. Αυγενάκης αλλά πρόσθεσε ότι «κινούμαστε με γρήγορο ρυθμό».

Σε σχέση με τη διαδικασία απάντλησης υπάρχουν καταγγελίες από αγρότες ότι έχει καθυστερήσει με αποτέλεσμα τα χωράφια να είναι ακόμα πλημμυρισμένα. Ο υπουργός είπε ότι χθες έγινε σύσκεψη για να προτεραιοποιηθούν τα προβλήματα και γίνεται προσπάθεια οι ρυθμοί να γίνουν πιο γρήγοροι.

Για τις αποζημιώσεις

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος Πέμπτη και Παρασκευή θα γίνει η οριοθέτηση των κατεστραμμένων περιοχών με βάση τα στοιχεία από το COPERNICUS.

Σε σχέση με τις αποζημιώσεις ο κ. Αυγενάκης είπε ότι οι προκαταβολές θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες ενώ θα αποζημιωθούν και όσοι είχαν έτοιμη την παραγωγή τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση και με γνώμονα να επιταχυνθούν οι διαδικασίες έχουν γίνει έκτακτες προσλήψεις προσωπικού του ΕΛΓΑ στην περιοχή και αύριο, Τετάρτη θα υπάρξει τηλεφωνική γραμμή του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλία για να μπορούν να απευθύνονται οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο