ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πόλεις για ανθρώπους και όχι για μηχανές.  Τα σχολεία δεν είναι για παρκάρισμα. 

Πόλεις για ανθρώπους και όχι για μηχανές.  Τα σχολεία δεν είναι για παρκάρισμα. 

ΠΕΖΗ – Πρωτοβουλία Πολιτών για τα Δικαιώματα των Πεζών

Το μεγαλύτερο μέρος του χώρου στις ελληνικές πόλεις έχει παραδοθεί στη μηχανοκίνητη κυκλοφορία. Ακόμη και οι λιγοστοί χώροι που έχουν απομείνει για τους ανθρώπους (πεζοδρόμια, πεζόδρομοι, πλατείες, διαβάσεις, πάρκα κλπ) συχνά χρησιμοποιούνται και αυτοί παράνομα για στάθμευση (και κίνηση πολλές φορές) αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Παράλληλα συχνά γίνεται καταχρηστική κατάληψη των χώρων των πεζών από τραπεζοκαθίσματα, εμπορεύματα και διαφόρων ειδών εμπόδια.

     Το αποτέλεσμα είναι ότι οι πιο ευάλωτοι από τους πεζούς έχουν σχεδόν εξαφανιστεί από τους δημόσιους χώρους, όπως οι άνθρωποι με αναπηρίες, οι γονείς με καροτσάκια, μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι κλπ. Μεγάλο είναι και το κόστος σε ανθρώπινες ζωές από τα «ατυχήματα» λόγω της μειωμένης οδικής ασφάλειας και από τις δυσμενείς επιπτώσεις στη δημόσια υγεία (παχυσαρκία, καθιστική ζωή, ατμοσφαιρική ρύπανση).

     Θεωρούμε την κατάσταση αυτή απαράδεκτη, αντίθετη με το σεβασμό των στοιχειωδών δικαιωμάτων  για την ελευθερία μετακίνησης και προστασίας της ανθρώπινης ζωής, και με σημαντικές δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις (στον τουρισμό και τη γενικότερη οικονομική ελκυστικότητα των πόλεων, στα οικονομικά των νοικοκυριών, στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, στην αποτελεσματικότητα της οικονομίας, στο περιβάλλον).

     Θεωρούμε ειδικότερα απαράδεκτο ότι σχολεία χρησιμοποιούνται ως χώροι στάθμευσης. Θεωρούμε απαράδεκτο ότι  έχουν επιλεγεί προαύλιοι χώροι σχολείων στη Νέα Φιλαδέλφεια, για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες στάθμευσης οχημάτων με αφορμή την διεξαγωγή του τελικού του ευρωπαϊκού κυπέλλου Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ στην Νέα Φιλαδέλφεια στις 29 Μαΐου 2024. Αυτή η απόφαση έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες δικαιολογημένες αντιδράσεις από ολόκληρη τη σχολική κοινότητα των σχολείων. Από την πλευρά μας, θεωρούμε απαράδεκτη αυτή την απόφαση, αφού ενθαρρύνει την αυτοκινητοκεντρική αντίληψη, η οποία ήδη κυριαρχεί στην κοινωνία, απαξιώνει τον δημόσιο χώρο και στερεί περιστασιακά(;) τα παιδιά από έναν χώρο συνάντησης και παιχνιδιού.

     Ζητάμε από τις αρχές και τους αρμόδιους να φροντίσουν για την αποτελεσματική προστασία του δημόσιου χώρου από τις κάθε είδους αυθαιρεσίες και την εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης κινητικότητας. Ζητάμε να δοθεί προτεραιότητα στις πόλεις κατά προτεραιότητα με τα πόδια και το ποδήλατο και όχι με αυτοκίνητα ή μοτοσικλέτες. Ζητάμε αξιόπιστες, συχνές, οικονομικά προσιτές και αναβαθμισμένες συγκοινωνίες, καθώς και σιδηρόδρομους αντί για αυτοκινητόδρομους. Ζητάμε ελεύθερους προσεγμένους, όμορφους και ασφαλείς χώρους πρασίνου. Ζητάμε σχολεία ανοιχτά, καθαρά, ασφαλή, για να μπορούν να παίζουν τα παιδιά. Ζητάμε, επομένως, να μη χρησιμοποιηθούν οι προαύλιοι χώροι των σχολείων της Νέας Φιλαδέλφειας για την στάθμευση οχημάτων με αφορμή τον τελικό του Conference League. Ζητάμε να μη χρησιμοποιείται κανένα προαύλιο σχολείου ως χώρος στάθμευσης οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

        ΠΕΖΗ, Πρωτοβουλία πολιτών για την ανάδειξη των δικαιωμάτων των πεζών

        ΕΥΘΥΤΑ ΡΟΔΟΥ, Παρατηρητήριο οδικής ασφάλειας

        ΜΑΜΑΔΕΣ + ΣΤΟ ΔΡΟΜΟΟμάδα ενεργών πολιτών για την ασφαλή μετακίνηση 

Μετάβαση στο περιεχόμενο