ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Γ. Ζαχαριάδης: Προυπολογισμός φτώχειας για τα σχολεία. -107.000€ στις σχολικές επιτροπές και μόλις το 0,7% του τεχνικού προγράμματος 

Γ. Ζαχαριάδης: Προυπολογισμός φτώχειας για τα σχολεία. -107.000€ στις σχολικές επιτροπές και μόλις το 0,7% του τεχνικού προγράμματος 

Η ενημέρωση

Την Τετάρτη 13 Μάρτη συζητήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο προϋπολογισμός του Δήμου. Στην παρέμβασή του ο Γιάννης Ζαχαριάδης σημείωσε ότι για ακόμη μία χρονιά είναι βαθιά αντιλαϊκός και πλήρως εναρμονισμένος με τον κρατικό προϋπολογισμό, και για αυτό τον καταψηφίζει. Όχι με όρους κακής διαχείρισης αλλά γιατί αποτυπώνει βασικά γνωρίσματα της κυρίαρχης αντιλαϊκής πολιτικής.

Αναλυτικά η τοποθέτησή του:

Για ακόμη μία χρονιά το οικονομικό βάρος της λειτουργίας του Δήμου βαρύνει τις πλάτες των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων του Δήμου μας. Η ανταποδοτικότητα είναι βασικό στοιχείο της σημερινής λειτουργίας του Δήμου. Αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα τα εξής: Το 37% των εσόδων του δήμου είναι από το κράτος και το 63% είναι ίδια έσοδα. Δηλαδή τα 2/3 περίπου των εσόδων του δήμου προέρχονται από την επιπλέον αφαίμαξη του λαού από το δήμο με τέλη, φόρους, παράβολα, πρόστιμα και άλλα χαράτσια κι ενώ έχουμε ήδη πληρώσει ένα κάρο κρατικούς φόρους!

Οι δομές της κοινωνικής  πολιτικής  δεν αντανακλούν τις σύγχρονες  λαϊκές ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής  άλλα δένονται  πιο οργανικά  με  κεντρικές  αντιδραστικές  επιδιώξεις του κεφαλαίου σε αυτούς τους τομείς με στόχο την συνολική μείωση της τιμής της  εργατικής δύναμης και την εμπορευματοποίηση τους. Αυτή η κατεύθυνση  αποτυπώνεται σχεδόν στο σύνολο των τομέων που έχουν στην ευθύνη τους. Όσο καλές προθέσεις και να έχετε κάνετε απλώς διαχείριση της φτώχειας σε συνεργασία με τις αμαρτωλές ΜΚΟ. Για παράδειγμα δίνουμε δημοτικό χώρο και το κράτος 450.000€ στην ΑΜΚΕ ΙΑΣΙΣ, για να παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας για 18 μήνες, μια δομή που θα μπορούσε να λειτουργήσει ο Δήμος με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση, αν του το επέτρεπε ο νόμος.

Τα έργα δεν προγραμματίζονται με βάση τις λαϊκές ανάγκες αλλά με γνώμονα την ανταποδοτικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματιών

Ενδεικτικά να αναφέρω:

Α) Για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτηρίων αναλογεί 79000€  το 0,07%  του τεχνικού προγράμματος, όταν μία έξυπνη διάβαση στοιχίζει περίπου 50000€ και συνολικά θα στοιχίσουν 2.200.000€. Να σας θυμίσω ότι το τεράστιο ποσό των 79000€ είναι αυτό που αναλογεί στους 3500 μαθητές του δήμου μας και τις οικογένειές τους.

Β) Οι πιστώσεις προς τις σχολικές επιτροπές για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών των σχολείων από την κρατική χρηματοδότηση είναι κατά 70000€ μειωμένες σε σχέση με πέρσι  και η έκτακτη επιχορήγηση μειωμένη κατά 37000€Συνολικά -107.000€ σε σχέση με το 2023!!

Την στιγμή που πολλά σχολεία είναι πολύ παλιά και ασυντήρητα με ότι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια παιδιών και προσωπικού και οι γονείς καλούνται κάθε τρεις και λίγο να βάλουν το χέρι στο τσέπη ακόμα και για το χαρτί υγείας! 

Από την άλλη τα έσοδα από τον φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων, υποτίθεται υπέρ σχολείων, προβλέπονται κατά 50% αυξημένα. Μετακυλίετε δηλαδή το οικονομικό βάρος στις λαϊκές οικογένειες.

Μέσα, λοιπόν,  στα εκατομμύρια του προϋπολογισμού:

  • Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για αντισεισμική προστασία για τα  δημόσια και σχολικά κτήρια, που αν εξαιρέσουμε 6 ή 7, είναι ηλικίας 50 χρόνων και πάνω.·         
  • Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το κτiριακό έλλειμμα της 2χρονης προσχολικής αγωγής.
  • Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για το περίφημο ειδικό σχολείο, ένα σχολείο φάντασμα.
  • Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για τα κτήρια των ΕΠΑΛ ή μάλλον για να μην σας αδικώ υπάρχουν 100€ για μελέτη ανάπλασής τους  
  • Δεν υπάρχει ούτε ένα ευρώ για τον 3ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα προϋπολογισμό που ρίχνει όλο το βάρος στις πλάτες των εργαζομένων και των μικρών αυτοαπασχολούμενων εμπόρων, που δείχνει ότι και εσείς, σαν δημοτική αρχή, κινείστε στις ίδιες ράγες της δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως και οι προηγούμενοι. 

Η Λαϊκή Συσπείρωση θα συνεχίσει να βρίσκεται και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στην κοινωνία, στην πρώτη γραμμή της πάλης για κατάργηση όλων αυτών των φόρων και τελών που φορτώνονται στις πλάτες του λαού, που αποτελούν συνέχεια της φοροεπιδρομής της κυβέρνησης στο εισόδημά μας.

Λαϊκή Συσπείρωση Νέας Φιλαδέλφειας- Νέας Χαλκηδόνας

Μετάβαση στο περιεχόμενο