ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ευρωεκλογές 2024 – Νίκησε η αποχή σε επίπεδα ρεκόρ

Ευρωεκλογές 2024 – Νίκησε η αποχή σε επίπεδα ρεκόρ

Σαν βόμβα έπεσε στις ομάδες που διαχειρίζονταν τη διαδικασία του exit poll, λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα της Κυριακής η πληροφορία ότι στο Λεκανοπέδιο γενικότερα και στην Α’ Αθήνας ειδικότερα, η αποχή έφτασε σε τερατώδη επίπεδα ρεκόρ. Πιο συγκεκριμένα, την ώρα που υπολογίζονταν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για τα exit poll οι ειδικοί επί των δημοσκοπήσεων αντιλαμβάνονταν πως οι αριθμοί ακολουθούσαν μια δική τους λογική η οποία απορρέει από το γεγονός ότι οι πολίτες γύρισαν κυριολεκτικά την πλάτη στο πολιτικό σύστημα.

Γύρω στις 19:00 το βράδυ της Κυριακής ήταν φανερό πια πως σε περιοχές που αποτελούν πολιτικά φέουδα της κυβερνώσας παράταξης όπως η Α’ Αθήνας, οι ψηφοφόροι αρνήθηκαν να ψηφίσουν που σημαίνει ότι για πρώτη φορά μετά τις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές το εκλογικό δυναμικό της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισε ή αρνήθηκε να υπερψηφίσει το κόμμα που παραδοσιακά στηρίζει.

Σε πρώτη φάση το τίμημα το κατέβαλε ο Κώστας Μπακογιάννης και στις ευρωεκλογές το σύνολο του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, στις 20:10 το βράδυ της Κυριακής και λίγο πριν αρχίσει η κανονική ροή αποτελεσμάτων οι δημοσκόποι υποχρεώθηκαν σε μια νέα εκτίμηση επί του exit poll σύμφωνα με την οποία η Νέα Δημοκρατία ενδεχομένως στο τέλος της βραδιάς θα έβλεπε τον αριθμό 2 και όχι τον αριθμό 3 δίπλα από το ποσοστό της.

Την ίδια ώρα πτωτική τάση ακολουθούσε και ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη που φλερτάρει πλέον σε ένα ποσοστό γύρω στο 16%. Από τη στιγμή που ο Στέφανος Κασσελάκης δεν κατάφερε να έχει τον αριθμό 2 μπροστά από το ποσοστό του κόμματός του όλες οι θεωρίες περί πρωθυπουργίας του και σαρωτικής πολιτικής νίκης του δεν θα μπορούσαν να ευσταθούν.

Καταδεικνύοντας μια σωρευτική επιτυχία της αντισυστημικής ψήφου το κόμμα του Κυριάκου Βελόπουλου Ελληνική Λύση, η υπερσυντηρητική ΝΙΚΗ αλλά και βεβαίως το ΚΚΕ είδαν τα ποσοστά τους να διογκώνονται ενώ ένα μεγάλο μέρος της διαμαρτυρόμενης ψήφου τελικά προσανατολίστηκε προς άλλα μικρότερα κόμματα όπως η Πλεύση Ελευθερίας, η Φωνή Λογικής, η Νέα Αριστερά, ασχέτως εάν τα κόμματα αυτά κατάφεραν όλα να πιάσουν το εκλογικό μέτρο.

Ψύχραιμοι πολιτικοί αναλυτές αντιλαμβάνονταν και εξηγούσαν ακόμη και στα τηλεοπτικά πάνελ πως η Δευτέρα 10 Ιουλίου δεν θα είναι μια συνηθισμένη ημέρα όσον αφορά την λειτουργία του πολιτικού συστήματος όπως το ξέρουμε. Είναι προφανές πως παρά τον καύσωνα ήδη έχουν αρχίσει οι διεργασίες οι οποίες θα οδηγήσουν σε ποσοτικές και ποιοτικές αλλαγές στους βασικούς μοχλούς του πολιτικού συστήματος. Αυτά ως προς την εγχώρια πολιτική κατάσταση διότι μία νέα πραγματικότητα ανέτειλε και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς επελαύνουν στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς στίβους την ώρα που οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις είτε καταδικάζονται σε ρόλο παρατηρητή είτε υποχρεούνται να αναπροσανατολίσουν τις συμμαχίες τους. Όλα αυτά την ώρα που δύο πολεμικές συγκρούσεις συνθλίβουν τις δυνατότητες οικονομικής και πολιτικής αυτονόμησης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Η τελική εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από το υπουργείο Εσωτερικών

Και προς επικύρωση όσων αναφέρθηκαν παραπάνω στις 21:15 το βράδυ της Κυριακής ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών η τελική ασφαλής εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, σύμφωνα με την οποία η ΝΔ άγγιζε ένα ποσοστό περίπου 28%.  Η σειρά των κομμάτων σύμφωνα με την παραπάνω εκτίμηση έχει ως εξής:

ΝΔ: 28,6% (7 έδρες)

ΣΥΡΙΖΑ: 14,7% (4 έδρες)

ΠΑΣΟΚ: 12,9% (3 έδρες)

Ελληνική Λύση: 9,5% (2 έδρες)

ΚΚΕ: 9,3% (2 έδρες)

Νίκη: 4,4% (1 έδρα)

Πλεύση Ελευθερίας: 3,4% (1 έδρα)

Φωνή Λογικής: 3% (1 έδρα)

ΜέΡΑ25: 2,4%

Νέα Αριστερά: 2,4%

Πατριώτες: 1,4%

Δημοκράτες: 1,4%

Κόσμος: 1%

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο