ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Διπλό Κύμα Ψύχους σε όλη την Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Διπλό Κύμα Ψύχους σε όλη την Ελλάδα – Αναλυτική πρόγνωση του καιρού

Προ των πυλών βρίσκεται διπλό κύμα ψύχους, με καταιγίδες, χιονοπτώσεις, θυελλώδεις ανέμους και πτώση της θερμοκρασίας στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Ειδικότερα, το πρώτο κύμα αναμένεται σήμερα (9/1) και αύριο (10/1), ενώ το δεύτερο θα κάνει την εμφάνισή του την Παρασκευή (12/1) και το Σάββατο (13/1) και μάλιστα αναμένεται να είναι πιο ισχυρό.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, βροχές και τοπικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα ανατολικά και νότια τμήματα, με τα φαινόμενα να είναι έντονα στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και στη Νότια Πελοπόννησο.

Τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και πιθανόν της Εύβοιας, καθώς επίσης και σε περιοχές της Θράκης και των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου με χαμηλό υψόμετρο, σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, προειδοποιεί ότι «τα πρώτα χιόνια θα κάνουν την εμφάνισή τους και στα βουνά του νομού Αττικής με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 περίπου μέτρα και πάνω. Έτσι λοιπόν για όσους το λέει η καρδούλα τους μπορούν μέσα στην Τετάρτη να ανηφορίσουν προς Πάρνηθα, Πεντέλη, Κιθαιρώνα και στα πολύ ψηλά του Υμηττού να δουν στη χειρότερη τις χιονονιφάδες να πέφτουν π.χ. κορυφές Υμηττού και στην καλύτερη αρκετά εκατοστά στρωμένου χιονιού π.χ. στα ψηλά της Πάρνηθας».

Η πρόγνωση του Διευθυντή της ΕΜΥ

Για τις δύο ψυχρές εισβολές στη χώρα αναφέρθηκε σε ανάρτησή του και ο διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, Θοδωρής Κολυδάς.

«Δύο ψυχρές εισβολές θα σηματοδοτήσουν αυτή την εβδομάδα, η πρώτη Τρίτη Τετάρτη και η άλλη το Σαββατοκύριακο.

– Σε ότι αφορά στις χιονοπτώσεις του ερχόμενου Σαββάτου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των προγνωστικών μοντέλων ως προς τα ποσά των χιονοπτώσεων και αυτό οφείλεται στη διαφορετική θέση του επιφανειακού χαμηλού.

– Την Τετάρτη ή Πέμπτη θα έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα , ώστε να έχουμε μια καλύτερη εκτίμηση των καιρικών συνθηκών για το Σαββατοκύριακο».

Η πρόγνωση για την Τετάρτη (10/1)

Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική και κεντρική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τις Κυκλάδες και την Κρήτη και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Χαλκιδική, νεφώσεις αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα βόρεια. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους κυρίως στα κεντρικά και νότια ορεινά, στα ορεινά της Κρήτης καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Εύβοιας (ενδεικτικό υψόμετρο από τα 800 μέτρα και πάνω). Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως στο Ιόνιο.

Οι άνεμοι θα πνέουν, στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο κεντρικό και νότιο Αιγαίο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία σε όλη τη χώρα θα σημειώσει πτώση. Θα φτάσει στα βόρεια και κεντρικά τους 7 με 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το Ιόνιο τους 12 με 15 βαθμούς και στα νησιά του Αιγαίου τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για την Πέμπτη (11/1)

Στα δυτική χώρα και βαθμιαία στα κεντρικά και τα νότια αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στο Ιόνιο και τις παράκτιες περιοχές της δυτικής Ελλάδας και το βράδυ στη δυτική Κρήτη. Στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και βαθμιαία τοπικά στο Ιόνιο 7 μποφόρ. Στα ανατολικά θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στο νοτιοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τα βόρεια.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά, πιθανόν ισχυρός στα βόρεια.

Διπλό κύμα ψύχους με χιόνια ακόμα και στην Αττική

Η πρόγνωση για την Παρασκευή (12/1)

Νεφώσεις τοπικά αυξημένες αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα νότια και από το μεσημέρι και στα βορειοανατολικά με τοπικές βροχές. Σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά-ημιορεινά, που το βράδυ θα είναι κατά τόπους πυκνότερες στα ορεινά-ημιορεινά της βορειοανατολικής ηπειρωτικής χώρα. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις.

Οι άνεμοι αρχικά στα κεντρικά και τα βόρεια και βαθμιαία και στα υπόλοιπα θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5, με γρήγορη ενίσχυση στα 5 με 6 και τοπικά στο βορειοανατολικό Αιγαίο 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση από τα βόρεια. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Η πρόγνωση για το Σάββατο (13/1)

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και στα θαλάσσια παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας.

Οι άνεμοι θα πνέουν ανατολικοί βορειοανατολικοί στα δυτικά, 4 με 6, στα ανατολικά 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Παγετός θα σημειωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, που στα βορειοδυτικά θα είναι ισχυρός.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο