ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Χάρης Δούκας: Η παρακμιακή πορεία της ΚΕΔΕ πρέπει να ανακοπεί

Χάρης Δούκας: Η παρακμιακή πορεία της ΚΕΔΕ πρέπει να ανακοπεί

Η παρακμιακή πορεία  της ΚΕΔΕ πρέπει να ανακοπεί, τονίζει με έμφαση στη συνέντευξη του στο airetos.gr ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος πρόεδρος της  Κεντρικής Ένωσης των Δήμων, Χάρης Δούκας

Ο δήμαρχος Αθηναίων χαρακτηρίζει τις εκλογές της ΚΕΔΕ ως μια κρίσιμη διαδικασία, ενόψει μιας κρίσιμης  5ετίας.

«Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν τις πόλεις και τους κατοίκους τους» σημειώνει ο Χάρης Δούκας.  «Το ερώτημα είναι, αν σε αυτό το νέο τοπίο ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα αλλάξει, θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα αποκτήσει νέα σύγχρονα εργαλεία, για να παίξει τον ρόλο του. Και στο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αιρετοί  στις επικείμενες εκλογές είναι, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση».

Σε σχέση με την Αθήνα, τονίζει με έμφαση ότι δεν υπάρχει άλλος  χρόνος για χάσιμο και ότι αυτά που πρέπει να γίνουν για την πόλη, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ. Ως άμεσες προτεραιότητες για την Αθήνα, ο Χάρης Δούκας χαρακτηρίζει τα νέα προγράμματα καθαριότητας και ανακύκλωσης, την απελευθέρωση των δημόσιων χώρων, την ασφάλεια στις γειτονιές και την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα σχολεία.


Διαβάστε τη συνέντευξη του Δημάρχου Αθηναίων  Χάρη Δούκα στο airetos.gr και τον Νικο Βοσδογάνη

Γιατί πιστεύετε ότι σας στήριξαν οι δημότες σας; Τι περιμένουν από εσάς;

Χ.Δ. Γιατί πίστεψαν  αυτό που τους είπαμε προεκλογικά: «ΑΘΗΝΑ Τώρα».  Δηλαδή ότι ένα και μοναδικό μέλημα μας είναι η Αθήνα, χωρίς αστερίσκους, χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς σκοπιμότητες, χωρίς κρυφές ατζέντες.  Και βεβαίως ότι αυτά που πρέπει να γίνουν για την Αθήνα, πρέπει να γίνουν ΤΩΡΑ, δεν υπάρχει άλλος  χρόνος για χάσιμο.  Πιστεύω ότι αυτό που είδαν οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι στο πρόσωπο μου,  ήταν ένας δήμαρχος που τους ταίριαζε, που τους είπε ότι δεν θα κάνει τίποτα χωρίς τους κατοίκους της πόλης, αντίθετα είπαμε ότι για να πετύχουμε τους θέλουμε ενεργούς  στο πλευρό μας. Κυρίως μιλήσαμε για την Αθήνα, με γνώση και όχι με μεγαλόσχημα συνθήματα. Βεβαίως δεν κρύψαμε και τις δυσκολίες του εγχειρήματος, δεν εξωραΐσαμε τα πράγματα, δεν εμφανιστήκαμε ως οι μάγοι με το θαυματουργό ραβδί. Αυτά λοιπόν που είπαμε προεκλογικά, περιμένουν να τα υλοποιήσουμε. Και ξεκινήσαμε γι αυτό όχι από την 1η Ιανουαρίου, αλλά από την επομένη της εκλογής μας, με παρεμβάσεις μας  για να διορθωθούν επείγοντα προβλήματα σε σχολεία, για να μην συνεχίσουν  να χάνονται πολύτιμα δένδρα από δημόσιους  χώρους, για να επισπεύσουμε τα έργα για την διπλή ανάπλαση στον Ελαιώνα, και συνεχίζουμε…

Τι θα θέλατε να πείτε σε έναν-έναν και σε όλους μαζί τους πολίτες του δήμου σας;

Χ.Δ. Ότι δεν υπάρχει τίποτα ακατόρθωτο, αρκεί να καταλάβουν την δύναμη τους και  να πιστέψουν ότι όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να είναι παρόντες στο γίγνεσθαι της Αθήνας. Να συμμετέχουν στις αποφάσεις που αφορούν τις γειτονιές τους, να ελέγχουν την δημοτική αρχή.

Υπάρχουν πράγματα που αποτελούν για εσάς άμεσες προτεραιότητες;

Η καθημερινή λειτουργία της πόλης, που πρέπει να βελτιωθεί τάχιστα. Αυτό σημαίνει άμεσος επανασχεδιασμός του προγράμματος καθαριότητας και νέα προγράμματα ανακύκλωσης, σημαίνει να απελευθερωθούν οι δημόσιοι χώροι, να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας στις γειτονιές, να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα προβλήματα στα σχολεία. Όλα αυτά τα θέματα θα βρίσκονται στις προτεραιότητες μας, καθ’ όλη τη διάρκεια της δημαρχιακής μας θητείας.

Ποια είναι τα πολιτικά συμπεράσματα από τη μάχη στους δήμους; Εκφράστηκαν οι τοπικές κοινωνίες ή ήταν μία ακόμη αναμέτρηση κομματικών δυνάμεων;

Χ.Δ. Στον δήμο της Αθήνας – και όχι μόνο – έγινε μια μεγάλη ανατροπή. Οι πολίτες επέλεξαν  νέα πρόσωπα, με ήπιο τεχνοκρατικό προφίλ, αλλά με δομικές αναφορές στην κοινωνία και την κοινωνία των πολιτών, που έκαναν αθόρυβα τις καμπάνιες τους και είπαν στους πολίτες κάτι που τους ενδιέφερε. Ανταμείφθηκαν για την ουσία και τη σοβαρότητα του λόγου τους και όχι επειδή κρύφτηκαν πίσω από επικοινωνιακά τρυκ.

Όμως υπάρχει και η μεγάλη εικόνα. Είναι φανερό ότι στην κυβέρνηση στάλθηκε ένα ηχηρό μήνυμα, από ένα υπολογίσιμο μέρος του εκλογικού σώματος που αντέδρασε τόσο στην αίσθηση αλαζονείας όσο και στην παλαιοκομματική τακτική του εκβιασμού του εκλογικού σώματος, «ψήφισε τον δικό μου να σου δώσω τα λεφτά».

Κατευθείαν στα βαθιά . Μετά τη μάχη της Αθήνας και στη μάχη της ΚΕΔΕ. Πως και  κυρίως γιατί πήρατε την απόφαση να είστε υποψήφιος; Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών;Χ.Δ: Τις επόμενες  μέρες ξεκινούν οι διαδικασίες σε όλα τα δημοτικά συμβούλια της χώρας για την ανάδειξη των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, της νέας Διοίκησης  και του Προέδρου της  Κεντρικής  Ένωσης Δήμων. Είναι μια κρίσιμη διαδικασία, ενόψει μιας κρίσιμης  5ετίας.  Οι αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν τις πόλεις και τους κατοίκους τους. Το ερώτημα είναι, αν σε αυτό το νέο τοπίο ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης θα αλλάξει, θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, θα αποκτήσει νέα σύγχρονα εργαλεία, για να παίξει τον ρόλο του. Και στο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν οι αιρετοί  στις επικείμενες εκλογές είναι, ποιοι μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση. Μπορούν, όσοι έμειναν παρατηρητές στην διαπόμπευση των αιρετών στις μεγάλες κρίσεις, για ευθύνες που δεν τους ανήκουν; Μπορούν όσοι απλά παρακολουθούν την αποδυνάμωση των δήμων από αρμοδιότητες (π.χ. αυθαίρετα, αιγιαλοί) ή την αιφνιδιαστική επιβάρυνση των δημοτικών προϋπολογισμών με πολλά εκατομμύρια (π.χ. τέλος ταφής απορριμμάτων); Μπορούν όσοι καθήλωσαν την Αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα ανάμεσα στις λιγότερο οικονομικά αυτόνομες μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ;
Αυτή είναι μια παρακμιακή πορεία που πρέπει να ανακοπεί. Για αυτό και κάλεσα όλους τους αιρετούς, ανεξαρτήτως κόμματος, να συστρατευθούμε στην προσπάθεια για την μεγάλη αλλαγή στην ΚΕΔΕ. Για να γίνει υπεύθυνος συνομιλητής της κεντρικής διοίκηση, να αποκατασταθεί μια ουσιαστική, θεσμική συνεργασία και να αποκατασταθεί ο διεκδικητικός ρόλος της Ένωσης για  λύσεις στα προβλήματα του θεσμού και των περιοχών μας. Μακριά από αντιλήψεις συναλλαγής που θα παγιδεύουν τον θεσμό σε μικροκομματικές προσεγγίσεις και σε κομματικά χρίσματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο