ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στην καρδιά της Γάζας

Αιματηρό χτύπημα του Ισραήλ στην καρδιά της Γάζας

Τη μεγαλύτερη επίθεση κατά του Ισραήλ  εδώ και χρόνια, εξαπέλυσε σήμερα, η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση με ενόπλους να διασχίζουν τα σύνορα και ομοβροντία ρουκετών να εκτοξέυεται απο τη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αιματηρός απολογισμός αυξάνεται συνεχώς. Οι νεκροί Ισραηλινοί είναι τουλάχιστον 100 ενώ στη Γάζα έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή επιδρομή 200 άτομα, στην «Επιχείρηση Σιδερένια Σπαθιά», όπως την ονόμασε το Τελ Αβίβ.

Καθώς οι σειρήνες συναγερμού ήχησαν σε όλο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Ιερουσαλήμ, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση αξιωματούχων ασφαλείας, δηλώνοντας «είμαστε σε πόλεμο» ενώ ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς σημείωσε ότι «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

ΜΜΕ κάνουν λόγο για δεκάδες νεκρούς πολίτες και ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχασαν τον έλεγχο ενός συνοριακού περάσματος στη Λωρίδα της Γάζας.

Το σημερινό επεισόδιο σηματοδοτεί μια άνευ προηγουμένου διείσδυση ενόπλων της Χαμάς στο Ισραήλ από τη Γάζα και είναι η σοβαρότερη κλιμάκωση μετά τον 10ήμερο πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς το 2021.

Πτώματα στους δρόμους της Sderot

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης Πρεσβείας της Ελλάδας στο Τελ Αβίβ
+972544808297

Τηλέφωνο εκτάκτου ανάγκης του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στα Ιεροσόλυμα

+972523032253

— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) October 7, 2023

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει την Κυριακή στον απόηχο των επιθέσεων της Χαμάς και του συνεχιζόμενου ισραηλινού βομβαρδισμού της Γάζας.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε την επίθεση της Χαμάς και προέτρεψε να γίνουν «όλες οι διπλωματικές προσπάθειες για την αποφυγή μιας ευρύτερης ανάφλεξης».

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος (PRC) αναφέρει ότι μέχρι τις 6 το απόγευμα τοπική ώρα, οι ομάδες της είχαν μεταφέρει 33 τραυματίες από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, σε νοσοκομείο.

Εκπρόσωπος της PRC δήλωσε ότι «14 τραυματίστηκαν από αληθινά πυρομαχικά στο κεφάλι στην Αλ-Μπιρέ [κοντά στη Ραμάλα], έξι χτυπήθηκαν από σφαίρες από καουτσούκ, οκτώ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για εισπνοή δακρυγόνων, τρεις χτυπήθηκαν από θραύσματα και δύο χτυπήθηκαν \ από Ισραηλινούς στρατιώτες».

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν με αρκετούς πυραύλους μια πολυκατοικία της Παλαιστίνης στην πόλη της Γάζας. Το κτίριο διαθέτει περίπου 100 διαμερίσματα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών της Γάζας που διοικείται από τη Χαμάς.

Η στιγμή της έκρηξης καταγράφηκε την ώρα που ρεπόρτερ του Al Jazeera μετέδιδε live από το σημείο.

https://x.com/Lowkey0nline/status/1710682926587777187?s=20

Ο Yair Lapid, ο οποίος ηγείται της αντιπολίτευσης στο Ισραήλ, δήλωσε ότι μόλις συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου. Ο Lapid δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να «αφήσει στην άκρη όλες τις διαφωνίες μας» και «να δημιουργήσει, μαζί του κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης εθνικής ενότητας». Ο Lapid είπε ότι μια τέτοια κυβέρνηση θα «διαχειριστεί τη σκληρή, πολύπλοκη και εκτεταμένη μάχη που βρίσκεται μπροστά μας».

https://x.com/ragipsoylu/status/1710673740843938042?s=20

Ο επικεφαλής εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, υποναύαρχος Daniel Hagari, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Χαμάς έχει αιχμαλωτίσει ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες. «Όλοι οι τρομοκράτες που εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος θα σκοτωθούν – είτε στη μάχη είτε κατά την αποχώρησή τους», δήλωσε ο Hagari.

Σχεδόν 12 ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης των Παλαιστινίων μαχητών, οι μάχες μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των Παλαιστινίων μαχητών εξακολουθούν να μαίνονται σε ισραηλινές πόλεις κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε ο Hagari. Είπε ότι υπάρχουν δύο κύριες μάχες που λαμβάνουν χώρα στο Ofakim και στο Beeri, όπου Παλαιστίνιοι μαχητές έχουν κρατήσει ομήρους Ισραηλινούς.

Παλαιστίνιοι μαχητές γκρεμίζουν το τείχος και περνούν στην απέναντι πλευρά

https://webtools-0df53bbc22ae482295dbcf7370989099.msvdn.net/embed/GpLikktQeoRq?autoPlay=false

Ρουκέτες εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας

https://webtools-0df53bbc22ae482295dbcf7370989099.msvdn.net/embed/3CzpARfsUkDW?autoPlay=false

Στη Γάζα μεταφέρνουν νεκρούς και τραυματίες σε νοσοκομείο

https://webtools-0df53bbc22ae482295dbcf7370989099.msvdn.net/embed/iERmnRCtdbdU?autoPlay=false

Μετάβαση στο περιεχόμενο