ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση Μητσοτάκη – Αρκετά δύσκολη η αναγνώριση των θυμάτων

Τριήμερο εθνικό πένθος με απόφαση Μητσοτάκη

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα

Τριήμερο εθνικό για τα θύματα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών με τους 36 νεκρούς κηρύσσεται με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 1η έως και την 3η Μαρτίου 2023 με μεσίστια έπαρση σημαίας σε όλα τα δημόσια κτήρια και αναστολή των δημοσίων εορταστικών εκδηλώσεων.

Στο σημείο της τραγωδίας μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τι σηματοδοτεί το εθνικό πένθος και πότε κηρύσσεται

Κατά την διάρκεια του σε ορισμένες περιπτώσεις αποφασίζεται το κλείσιμο δημοσίων υπηρεσιών και σχολείων, η ανάρτηση των σημαιών μεσίστια και άλλες συμβολικές κινήσεις.

Παρόμοια εκδήλωση πένθους μικρότερης διάρκειας είναι η τήρηση ενός λεπτού σιγής σε διάφορες συναθροίσεις και συγκεντρώσεις.

Στην Ελλάδα έχει κηρυχθεί εθνικό πένθος επτά φορές, με πρώτη το 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη και πρόσφατη, χτες (2/9) αφού «έφυγε» από την ζωή ο σπουδαίος Μίκης Θεοδωράκης.

Αναλυτικά:

Πρώτη φορά ήταν τον Μάρτιο του 1994 έπειτα από τον θάνατο της Μελίνας Μερκούρη.
-Τον Απρίλιο του 1998 για τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
-Το καλοκαίρι του 2007 για τις εκτενείς πυρκαγιές που έπληξαν την χώρα σε πολλά μέρη της, με την Ηλεία να δέχεται την μεγαλύτερη καταστροφή και οι οποίες επέφεραν τον θάνατο τουλάχιστον 63 ανθρώπων.
-Τον Ιανουάριο του 2008 για τον θάνατο του Μακαριστού Αρχιεπίσκοπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλου της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας της Ελλάδος.
-Τον Νοέμβριο του 2017 για τις φονικές πλημμύρες της Δυτικής Αττικής που στην κόστισαν την ζωή σε 23 ανθρώπους στην Μάνδρα.
-Τον Ιούλιο του 2018 έπειτα από τις ιδιαίτερα καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής που εκδηλώθηκαν στο Δυτικό και Ανατολικό τμήμα της και επέφεραν την απώλεια δεκάδων ανθρώπων στο δεύτερο με περιοχή με τους περισσότερους θανάτους και πληγέντες το Μάτι.
-Έπειτα από τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη τον Σεπτέμβριο του 2021.

Όπως υπογράμμισε θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Στο δύσκολο έργο της αναγνώρισης των θυμάτων από το τραγικό δυστύχημα με τα τρένα στα Τέμπη αναφέρθηκε η προϊσταμένη της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Λάρισας, Ρουμπίνη Λεονταρή.

Όπως σημείωσε, έξω από το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου έχουν συγκεντρωθεί οι συγγενεί των θυμάτων, θα χρειαστούν αρκετές ώρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.

«Είμαστε σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους και με την αστυνομία που μαζί με εμάς έχει επομιστεί το δύσκολο έργο της αναγνώρισης των σορών» τόνισε η κυρία Λεονταρή, εξηγώντας ότι το έργο που έχουν να κάνουν είναι πάρα πολύ δύσκολο καθώς οι σοροί βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση.

https://webtools-0df53bbc22ae482295dbcf7370989099.msvdn.net/embed/Mae3g8Kcdfr3?autoPlay=false

Δύσκολο έργο

«Θα κρατήσει πολλές ώρες, ενώ συνεχίζουν να έρχονται σοροί από τον τόπο του δυστυχήματος» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στη συνέχεια θα γίνουν οι νεκροψίες – νεκροτομές και η απόδοση των σορών στις οικογένειες.

Σύμφωνα με την κυρία Λεονταρή, μεταξύ των σορών που έχουν μεταφερθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας υπάρχουν και απανθρακωμένα πτώματα καθώς και διαμελισμένες σοροί. 

Μνήμες Τεμπών

«Είναι τραγικό γιατί το σημερινό συμβάν μας θυμίζει το τροχαίο δυστύχημα από την Κοιλάδα των Τεμπών, όμως έχουμε μεγαλύτερη μαζικότητα» εξήγησε η Ρουμπίνη Λεονταρή, υπογραμμίζοντας ότι αντίστοιχα γεγονότα ήταν το δυστύχημα με το αεροσκάφος της Helios και το Γιάκοβλεφ, πριν χρόνια.

Παράλληλα, με εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης κ. Τσιάρα στη Λάρισα θα βρεθεί και ο προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας κ. Καρακούκης.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο