ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΚΟΣΜΟΣ

Στους 54 βαθμούς το θερμόμετρο στην “Κοιλάδα του θανάτου”

Στους 54 βαθμούς το θερμόμετρο στην “Κοιλάδα του θανάτου”

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών πολύς κόσμος έχει μαζευτεί στο σημείο για να βιώσουν τη στιγμή που θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία.

Η Κοιλάδα του θανάτου, το διάσημο εθνικό πάρκο στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συγκεντρώνει τα βλέμματα όλης της υφηλίου.

Την στιγμή που οι υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν πολλές περιοχές του κόσμου, στην Κοιλάδα του Θανάτου καταγράφονται ιστορικές θερμοκρασίες. Η θερμοκρασία αναμένεται να ξεπεράσει τους 54 βαθμούς Κελσίου, και να καταγράψει νέο παγκόσμιο ρεκόρ της υψηλότερης καταγεγραμμένης θερμοκρασίας.

Πρόκειται για μια από τις πιο ξηρές και ζεστές περιοχές στον πλανήτη όπου καταγράφονται πολύ συχνά υψηλές θερμοκρασίες, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Προσοχή συστήνουν οι Αρχές λόγω της κοσμοσυρροής

Πολλοί τουρίστες συρρέουν τις τελευταίες ώρες στο διάσημο πάρκο, προκειμένου να βιώσουν αυτό το πρωτοφανές φαινόμενο, και να καταγράψουν την την υψηλότερη θερμοκρασία στην Γη.

Συχνά, η θερμοκρασία στο πάρκο ξεπερνά τους 48 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την Υπηρεσία Εθνικών Πάρκων. Η επιστημονική εξήγηση που έχει δοθεί για το φαινόμενο αφορά στο γεγονός ότι τα γύρω βουνά παγιδεύουν τον ζεστό αέρα στη μεγάλη και στενή λεκάνη της κοιλάδας.

Παρά τις προειδοποιήσεις των Αρχών πολύς κόσμος έχει μαζευτεί στο σημείο για να βιώσουν τη στιγμή που θα καταγραφεί η υψηλότερη θερμοκρασία.

Περισσότεροι από 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο την Κοιλάδα του Θανάτου. Πολλοί μπαίνουν στον πειρασμό να την εξερευνήσουν, ακόμη και μετά τις προτεινόμενες ώρες διακοπής. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να κάνει τη ζέστη ακόμη πιο ανυπόφορη και να εξαντλήσει τους επισκέπτες.

Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στην Κοιλάδα του Θανάτου ήταν 56,6 βαθμοί Κελσίου τον Ιούλιο του 1913, σύμφωνα με την υπηρεσία του πάρκου, αν και ο εξοπλισμός μέτρησης ήταν λιγότερο ακριβής πριν από έναν αιώνα και το σύγχρονο ρεκόρ σημειώθηκε το 2021, όταν το θερμόμετρο έδειξε 54,5 βαθμούς Κελσίου.

Η Κοιλάδα του Θανάτου είναι γεμάτη με εντυπωσιακά βουνά, βαθιά φαράγγια και κυματιστούς αμμόλοφους.

Κατά μήκος των συνόρων Καλιφόρνια-Νεβάδα, η Κοιλάδα του Θανάτου βρίσκεται μόλις 209 χλμ., βορειοδυτικά της πόλης του Λας Βέγκας. Συνορεύει με την οροσειρά Panamint στα δυτικά και την οροσειρά Amargosa στα ανατολικά.

Το Εθνικό Πάρκο της Κοιλάδας του Θανάτου, ιδρύθηκε στις 24 Οκτωβρίου 1994. Είναι ένα τεράστιο εθνικό πάρκομε έκταση 3,4 εκατομμύρια στρέμματα. Το πάρκο περιέχει μια εκπληκτική ποικιλία εδάφους, ιστορικές τοποθεσίες, φυτά και ζώα.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο