ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σεισμός Εύβοια: Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 30 το πρωί και έγινε αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σεισμός Εύβοια: Αναστάτωση προκάλεσε ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε λίγο πριν τις 8 30 το πρωί και έγινε αισθητός στην Αττική και στις περισσότερες περιοχές της χώρας

Σύμφωνα με τον Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός στην Εύβοια είχε μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, εστιακό βάθος 10,7 χιλιόμετρα και επίκεντρο 8 χιλιόμετρα ανατολικά του Προκοπίου.

Όπως δήλωσε στο evima.gr, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπάνος, έχει γίνει η καταγραφή των πρώτων προβλημάτων από την ισχυρή σεισμική δόνηση στην Εύβοια. Συγκεκριμένα όπως ανέφερε έχουν γίνει κάποιες κατολισθήσεις σε δρόμους της Βόρειας Εύβοιας.

«Μέχρι στιγμής, και το τονίζω μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Υπήρξε πτώση βράχων στον δρόμο προς Βλαχιά. Αυτή τη στιγμή οι μηχανικοί της Περιφέρειας κάνουν καταγραφή για να δουν αν υπάρχουν ζημιές», δήλωσε ο περιφερειάρχης.

Mαθητές και κάτοικοι στους δρόμους

Ο σεισμός σύμφωνα με τους κατοίκους της Εύβοιας ήταν ισχυρός αλλά είχε και διάρκεια κι αυτό τον έκανε ακόμα πιο τρομακτικό. Μάλιστα, έγινε αισθητός και στην Αθήνα. «Δεν μας έχουν δηλωθεί ζημιές αλλά ήταν τόσο μεγάλος ο σεισμός ήταν πάνω κάτω που πραγματικά προμηνύει ότι θα έχουμε πολλές ζημιές», είπε ο αντιδήμαρχος Μαντουδίου, Γιάννης Καντζούρης.

«Τα παιδιά έχουν βγει από τα σχολεία σε όλα τα χωριά, ο κόσμος έχει βγει έξω. Η περιοχή έχει παλιά κτήρια αρκετά. Πρώτα κοιτάμε τα σχολεία. Θα ειδοποιηθούν οι καθηγητές σε λίγο να φύγουν τα παιδιά, να πάνε σπίτια τους», πρόσθεσε ο αντιδήμαρχος στην ΕΡΤ.

Mαθητές και κάτοικοι στους δρόμους

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε: «Το επίκεντρο του σεισμού ήταν στην κεντρική Εύβοια , βορειοδυτικά από τα Ψαχνά και έγινε αρκετά αισθητός τόσο στην Αττική, όσο και στην Κεντρική Ελλάδα» ανέφερε αρχικά ο σεισμολόγος.

Στη συνέχεια ο σειμολόγος αναφέρθηκε στους μετασεισμούς που σημειώθηκαν λέγοντας πως «έχουν ακολουθήσει και 3 μετασεισμοί (3,7,2,6 και ένας ακόμα μικρότερος κάτι που όπως είπε το οποίο είναι καλό σημάδι, να υπάρχουν οι μετασεισμοί για να κάνουμε τις αξιολογήσεις μας». «Το 5,2 με 5,3 είναι το ανώτατο όριο που δίνει η περιοχή χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει μία έκπληξη»

«Ακόμη δεν έχουμε καταλήξει ότι ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο Ευθύμης Λέκκας ανέφερε στην ΕΡΤ ότι πρόκειται για περιοχή με έντονη σεισμικότητα σε χαμηλά και διαφορετικά επίπεδα, με χαρακτηριστικό ότι δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ ανέφερε ότι είναι νωρίς για να ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Το ιστορικό δεδομένο είναι ότι δεν δίνει η περιοχή μεγάλους σεισμούς και πιθανόν ο σημερινός σεισμός να είναι η οροφή.

«Είναι διαχρονικά συνεχής δραστηριότητα σε μεγάλη τεκτονική δομή με χαρακτηριστικό ότι δίνει μικρούς σεισμούς, που πριν από 15 χρόνια και πριν από δύο χρόνια έδωσε σεισμό 4,8 βαθμών. Συγκεντρώνουμε τα στοιχεία για να δούμε τα δεδομένα και είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία και φορείς για να δούμε πώς εξελίσσεται η κατάσταση».

Προς τους κατοίκους η σύσταση είναι να αποφεύγουν κατοικίες που είναι παλιές και στο οδικό δίκτυο να αποφεύγουν περιοχές επιρρεπείς σε κατολισθήσεις. ‘Οπως είπε ο κ. Λέκκας, το προηγούμενο διάστημα κακοκαιρίας εκδηλώθηκαν κατολισθήσεις επομένως είναι γνωστά τα σημεία που πρέπει να αποφεύγονται.

«Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί»

Σε συνέντευξη του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής κ. Λέκκας ανέφερε ότι «Ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε ότι αυτός είναι ο κύριος σεισμός. Περιμένουμε τα δεδομένα.» Συνέχισε δε λέγοντας ότι «Ήδη έχουν καταγραφεί 10 μετασεισμοί.»

Παράλληλα μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ δήλωσε ότι η περιοχή είναι γνωστή για σεισμούς τέτοιου μεγέθους ωστόσο πρόσθεσε ότι είναι νωρίς για να εκτιμήσουμε την κατάσταση.

Τι ανέφερε ο Κώστας Παπαζάζος

Τέλος, σχολιάζοντας τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος εξήγησε ότι ο σεισμός δεν εμπνέει ανησυχία για δύο λόγους: γιατί το ιστορικό της περιοχής δεν έχει μεγαλύτερα μεγέθη και διότι η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε ορεινή περιοχή. Ακόμη, ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ ανέφερε – μεταξύ άλλων – ότι ο σεισμός είχε μικρό εστιακό βάθος και έγινε αισθητός από την κεντρική Θεσσαλία μέχρι και την Αθήνα.

Σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις

Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκονται όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας στην Εύβοια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, με εντολή του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγου Γεώργιου Πουρναρά, πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή.

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν έχουν υπάρξει κλήσεις ούτε έχουν αναφερθεί ζημιές. Υπάρχουν αναφορές για μικρές κατολισθήσεις σε σημεία από το Προκόπι προς το Πήλι χωρίς όμως να έχει κλείσει ο δρόμος ή να έχει εγκλωβιστεί κάποιο άτομο.

Πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο