ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Σε Κορέα και Ιαπωνία συνεχίστηκαν οι δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας Αττικής

Σε Κορέα και Ιαπωνία συνεχίστηκαν οι δράσεις εξωστρέφειας της Περιφέρειας Αττικής σύμφωνα με το πρόγραμμα προώθησης οίνου που έχει καταρτιστεί με το συντονισμό του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγωγών Οίνου»

Συνεχίζεται η καμπάνια εξωστρέφειας της Περιφέρειας Αττικής για την προώθηση του Αττικού Οίνου, σε επιλεγμένες χώρες του εξωτερικού. Το οργανωμένο πρόγραμμα «Προώθησης Οίνων Ποιότητας» της Περιφέρειας Αττικής έχει υλοποιηθεί μέχρι τώρα σε Η.Π.Α., Καναδά, Ιαπωνία, Κορέα και Ηνωμένο Βασίλειο. Το σχετικό πρόγραμμα πραγματοποιείται με βάσει τις σχετικές κατευθύνσεις του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη.  Στο πλαίσιο της δράσης τα στελέχη της Περιφέρειας και οι εκπρόσωποι των οινοπαραγωγών «συστήνουν» τους οίνους της Αττικής γης σε ειδικές εκδηλώσεις στις οποίες γίνεται αναφορά και στην Προστατευμένη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ).

Στο πλαίσιο των σχετικών εκδηλώσεων απευθύνει χαιρετισμό – μήνυμα και ο Περιφερειάρχης Αττικής  Γιώργος Πατούλης επισημαίνοντας ότι η Περιφέρεια Αττικής στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των παραγωγών Οίνου. Κατά την προηγούμενη Περίοδο Απριλίου και Μαρτίου η καμπάνια προώθησης των ποιοτικών ΠΓΕ Οίνων της Αττικής υλοποιήθηκε σε Κορέα και Ιαπωνία. Οι σχετικές δράσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του 100% συγχρηματοδοτούμενου (70% κοινοτικοί και 30% εθνικοί πόροι) Προγράμματος.

Με αφορμή την υλοποίηση του προγράμματος ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης τονίζει ότι: «Η στήριξη των παραγωγών αποτελεί προτεραιότητα της διοίκησής μας, καθώς για την Περιφέρεια Αττικής ο αγροδιατροφικός τομέας είναι κομβικός πυλώνας της περιφερειακής οικονομίας, που δημιουργεί νέες επαγγελματικές και επενδυτικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δίνει προστιθέμενη αξία στον γαστρονομικό και οινικό τουρισμό, αυτό το αναπόσπαστο κομμάτι του ισχυρού brandname της Αττικής. Η Περιφέρεια Αττικής, στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειάς της, προωθεί, προστατεύει και μεριμνεί για την ανάδειξη των προϊόντων της Αττικής Γης σε ολόκληρη την υφήλιο και δίνει έμφαση ακριβώς σε αυτό: σε δράσεις και πρωτοβουλίες που φέρνουν στο προσκήνιο τις αγροδιατροφικές επιχειρήσεις και μάλιστα την προβολή και προώθηση του Αττικού αμπελώνα. Σημαντικός άξονας της δράσης της Περιφέρειας είναι η συνδρομή προς τις τοπικές αγροδιατροφικές επιχειρήσεις για την ανάδειξη και προώθηση των εξαγωγών».

Οι προωθούμενοι οίνοι της Αττικής, είναι ο ΠΓΕ Αττικής, ο ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, ο ΠΓΕ Μαρκόπουλο και ο ΠΓΕ Πλαγιές Κιθαιρώνα.

Η Περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι δικαιούχος του Προγράμματος Προώθησης Οίνων της Αττικής σε Τρίτες Χώρες (Η.Π.Α., Καναδάς, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Κορέα) ως επικεφαλής της συνέργειας με την Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής και μεμονωμένων οινοποιείων της στις εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην Κορέα και την Ιαπωνία εκπροσωπήθηκε από την κα Δήμητρα Αγγελάκη Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλο Αγροτικής και Κτηνιατρικής Πολιτικής και Αλιείας, τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής και Αλιείας κο Παύλο Χριστακόπουλο και την Προϊσταμένη του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής και Προβολής της κα Βασιλική Σταυρουλάκη.

Ο ενθουσιασμός και η αποδοχή που φάνηκε να αναπτύσσεται στους επισκέπτες των εκδηλώσεων για τους προωθούμενους ΠΓΕ οίνους της Αττικής τόσο στην Κορέα όσο και στην Ιαπωνία δημιουργεί αρκετές προσδοκίες για την διείσδυση των κρασιών της Αττικής στις συγκεκριμένες νέες αγορές της Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η θερμή υποδοχή της εμβληματικής λευκής ποικιλίας «Σαββατιανό» στην Ιαπωνία που κατά παράδοση καταναλώνει ερυθρές ποικιλίες σε συνδυασμό με το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ΠΓΕ Ρετσίνα Αττικής, η οποία αποδείχθηκε ιδιαίτερα συμβατή με τις διατροφικές επιλογές των Κορεατών και κυρίως των Ιαπώνων, δείχνει τις θετικές προοπτικές που μπορεί να υπάρξουν στο μέλλον για τα κρασιά της Αττικής οι οποίες ενδεχόμενα να οδηγήσουν σε εμπορικές συμφωνίες με τα οινοποιεία της περιοχής.

Πιο αναλυτικά πραγματοποιήθηκαν οι εξής εκδηλώσεις:

Μάρτιος 2023:

Δύο σεμινάρια οινογνωσίας που διεξήχθησαν στις 20 και 21 Μαρτίου στην Ιαπωνία, στην σχολή οινικών σπουδών «Academie du Vin» από την κα Atsuko Ayoama DipWSET και Ambassador of Greek Wine στην Ιαπωνία σε συνεργασία με τον σομελιέκο TakoIguro και τα οποία παρακολούθησαν περίπου 25 συμμετέχοντες, επαγγελματίες του εμπορίου και της εστίασης, διανομείς, εισαγωγείς και οινόφιλοι καταναλωτές. Στις 24 Μαρτίου η κα Moonsong Bang DipWSET δίδαξε στη σχολή «Winevision» της Νότιας Κορέας σε σεμινάριο οινογνωσίας σε αντίστοιχο κοινό.

Απρίλιος 2023:

 Στις 3 Απριλίου στη Σεούλ στο JW MarriotDongdaeum o γνωστός Master of Wine κος Κωνσταντίνος Λαζαράκης παρουσίασε masterclass με τους ΠΓΕ οίνους της Αττικής σε επιλεγμένο κοινό του οινικού χώρου της Σεούλ το οποίο αποτελούνταν από τουλάχιστον 50 άτομα. Παράλληλα, σε παρακείμενη αίθουσα διεξαγόταν τυφλή  γευστική δοκιμή των κρασιών της Αττικής. Πρεσβευτές των κρασιών τους και εν γένει των ποιοτικών ΠΓΕ οίνων της Αττικής ήταν εκπρόσωποι από δεκαέξι οινοποιεία που μετέχουν στο Πρόγραμμα Προώθησης Οίνου και ταξίδεψαν με πόρους του Προγράμματος. Στην γευσιγνωσία προσήλθαν πάνω από 180 άτομα, επαγγελματίες από διαφορετικούς κλάδους όπως εισαγωγείς, δημοσιογράφοι, σομμελιέ, εκπαιδευτές οίνου. Την ίδια μέρα στα πλαίσια του Προγράμματος παρατέθηκε δείπνο στο ξενοδοχείο Four Seasons της Σεούλ όπου σε επιλεγμένους καλεσμένους από τον χώρο της αγοράς και του τύπου (ανάμεσα τους εκπρόσωπος από την εταιρεία Bluebell, ο Chief Manager του Hyundai dept Store Co, Ltd και ο Πρόεδρος και Εκδότης της Korean Times) ο κος Λαζαράκης παρουσίασε τους προωθούμενους ΠΓΕ οίνους της Αττικής. Όλες τις εκδηλώσεις στην Σεούλ τίμησαν με την παρουσία τους η κα Αικατερίνη Λούπα Πρέσβυς της Ελλάδας στην Νότια Κορέα και ο κος Κωνσταντίνος Δασκαλόπουλος Προϊστάμενος του Γραφείου Ο.Ε.Υ. της Πρεσβείας.

  Ανάλογες εκδηλώσεις (masterclass και  γευσιγνωσία των προωθούμενων ΠΓΕ οίνων) με την παρουσία των οινοπαραγωγών της Αττικής έγιναν στο Τόκυο στον ιδιαίτερης αισθητικής χώρο Happo-En. Το masterclass παρουσιάστηκε από τον κο Λαζαράκη ο οποίος χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το ιαπωνικό κοινό. Επίσης διοργανώθηκαν δύο γεύματα σε ιαπωνικό και γαλλικό εστιατόριο στις 7 και 13 Απριλίου όπου στο μεν πρώτο ο MasterWine κος Λαζαράκης παρουσίασε έξι ΠΓΕ οίνους (Αττική, Μαρκόπουλο, Πλαγιές Κιθαιρώνα και Ρετσίνα Αττικής) από διαφορετικές ποικιλίες και στο δεύτερο ο DipWSET κος Μιχαήλος, πέντε ΠΓΕ Οίνους. Ανάμεσα στους εκλεκτούς καλεσμένους που παρευρέθηκαν στα γεύματα ήταν και ο Πρόεδρος της εταιρείας Azuma και εκπρόσωποι από τα οινικά περιοδικά WineKingdom και VinArt. Μετά τις ανωτέρω εκδηλώσεις, για πρώτη φορά τα ΠΓΕ κρασιά της Αττικής συμμετείχαν στη Διεθνή Έκθεση Wine and Gourmet που πραγματοποιήθηκε στο Τόκυο από τις 12 έως τις 14 Απριλίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επισκέπτες της έκθεσης έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κρασιά της Αττικής, γεγονός που αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο στη διείσδυση τους στην αγορά της Ιαπωνίας. Στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 6 Απριλίου στο Hapo- En έδωσε το παρόν τονίζοντας τη σημαντικότητα των Δράσεων του Προγράμματος Προώθησης Οίνων Ποιότητας της Αττικής σε Τρίτες Χώρες ο πρέσβυς της Ελλάδας στην Ιαπωνία κος Δημήτριος Καραμήτσος- Τζιράς.

Επίσης στο σύνολο των εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στο Τόκυο ήταν αδιάλειπτη η παρουσία των εκπροσώπων του Γραφείου ΟΕΥ της Πρεσβείας κου Αθανάσιου Καραπέτσα (Γενικός Σύμβουλος ΟΕΥ Α) και της κας Μαρίνας Στάμου (Γραμματέας ΟΕΥ Β).

Μετάβαση στο περιεχόμενο