Πλημμύρες Κυκλάδες: Σημαντικές ζημιές και καταστροφές σημειώθηκαν στα νησιά Μύκονος και Πάρος λόγω της κακοκαιρίας
Πλημμύρες Κυκλάδες: Σημαντικές ζημιές και καταστροφές σημειώθηκαν στα νησιά Μύκονος και Πάρος λόγω της κακοκαιρίας
Μεγάλες ποσότητες βροχής που έπεσαν σε μικρό χρονικό διάστημα άφησαν πίσω τους εικόνες καταστροφής στην Πάρο: αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, κάποια κατέληξαν στη θάλασσα, σπίτια πλημμυρισμένα, φερτά υλικά, πέτρες, λάσπες και ξύλα παντού.
Οι δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, τα πεζοδρόμια εξαφανίστηκαν και το άλλοτε γραφικό λιμάνι της Νάουσας έγινε μια τεράστια λασπωμένη λίμνη.
Το Meteo δημοσίευσε δορυφορική εικόνα που προέρχεται από τον αμερικανικό δορυφόρο Landsat-8, στην οποία παρατηρείται το σημείο στην θάλασσα που κατέληξαν όλες οι φερτές ύλες και η λάσπη στην Νάουσα, όπου καταγράφηκαν και οι μεγαλύτερες καταστροφές.

Καταστροφές στην Πάρο
Τα νερά που κατέβηκαν με ορμή από τα βουνά της Πάρου ακολούθησαν τη φυσική τους ροή, στο ρέμα της περιοχής, εκεί όπου σήμερα υπάρχει ο μοναδικός δρόμος που οδηγεί στην καρδιά της Νάουσας, που μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε σκηνικό αποκάλυψης.
Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ένας φυσικός χείμαρρος που καλύφθηκε με άσφαλτο προκειμένου να εξυπηρετήσει τις κυκλοφοριακές ανάγκες του οικισμού. Το πρόβλημα, γνωστό εδώ και δεκαετίες, δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ ουσιαστικά. Με αποτέλεσμα, κάθε έντονη βροχόπτωση να μετατρέπει το σημείο σε παγίδα για οδηγούς και κατοίκους.



Ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πάρου, Χάρης Γιουρτζίδης, μιλώντας στο protothema.gr, υπεραμύνεται των προληπτικών μέτρων που έλαβε η δημοτική αρχή:
«Είχαμε αφήσει σημειώματα σε όλα τα Ι.Χ. που ήταν σταθμευμένα στον δρόμο που καταλήγει στο λιμάνι. Είχαμε προειδοποιήσει τον κόσμο. Δυστυχώς, δεν μας άκουσαν. Τα αυτοκίνητα παρέμειναν εκεί και παρασύρθηκαν από το νερό», δήλωσε.
Ωστόσο, η εικόνα που μετέφεραν οι κάτοικοι της περιοχής είναι διαφορετική και ξεκάθαρα κατηγορηματική: η ευθύνη, λένε, δεν μπορεί να βαραίνει τους πολίτες που έμειναν αβοήθητοι και ανενημέρωτοι.
«Δεν γίνεται να μας ζητάνε κάθε φορά να σηκώνουμε τα αυτοκίνητά μας επειδή το ποτάμι ξυπνά. Η ευθύνη είναι καθαρά του Δήμου, που δεν έχει μεριμνήσει για εναλλακτική πρόσβαση στη Νάουσα. Εδώ και χρόνια ζητάμε λύση και μας λένε “θα το δούμε”», λέει με αγανάκτηση κάτοικος της περιοχής.
Στην πραγματικότητα, η Νάουσα δεν έχει δεύτερο δρόμο για να εξυπηρετεί την είσοδο και έξοδο οχημάτων. Η μονοδρόμηση του ρέματος-δρόμου και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων αποκαλύπτει τη γύμνια του σχεδιασμού. Η κατάσταση επιδεινώνεται κάθε χρόνο, ειδικά μετά την τουριστική ανάπτυξη και την αύξηση της κίνησης σε όλα τα επίπεδα.
όλα τα επίπεδα.










