ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παραλύει σήμερα (28/2) η Αθήνα λόγω της 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, για την τραγική επέτειο ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών

Παραλύει σήμερα (28/2) η Αθήνα λόγω της 24ωρης απεργίας από την ΑΔΕΔΥ, για την τραγική επέτειο ενός χρόνου από την τραγωδία των Τεμπών

Συμμετέχουν μέσα μεταφοράς, πλοία, εκπαιδευτικοί, ταξί και πολλοί ακόμη κλάδοι.

Η 24ωρη απεργία της 28ης Φεβρουαρίου κηρύχθηκε για την επέτειο ενός χρόνου από το δυστύχημα στα Τέμπη. Η ΑΔΕΔΥ και η ΟΛΜΕ έχουν προγραμματίσει συγκεντρώσεις απο τις 11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ απο τις 10:30 στα Προπύλαια.

Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς
Την ίδια ώρα, όλα τα μέσα μεταφοράς έχουν ανακοινώσει ότι θα συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις, είτε με 24ωρη απεργία είτε με στάσεις εργασίες.

Στις απεργιακές κινητοποιήσεις συμμετέχουν και οι οδηγοί ταξί, που έχουν ήδη ξεκινήσει από χθες τη 48ωρη απεργία τους.

Ακινητοποιημένα θα μείνουν σήμερα:

Μετρό, τραμ, ΗΣΑΠ
Τρένα
Προαστιακός

Ο σιδηρόδρομος θα παραμείνει ακινητοποιημένος, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής του στην 24ωρη απεργία, ενώ και ανάλογη απόφαση έχουν πάρει και οι εργαζόμενοι σε μετρό και τραμ. Έτσι, δεν θα λειτουργήσουν τα μέσα σταθερής τροχιάς της Αττικής (γραμμές 1, 2 και 3 του μετρό και τραμ).

Κανονικά οι πτήσεις
Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απεργία των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, μετά από προσφυγή της διοίκησης στη Δικαιοσύνη. Άρα οι πτήσεις θα γίνουν κανονικά από και προς τα αεροδρόμια της χώρας.


Απεργία 28ης Φεβρουαρίου: Τι ισχύει με τα μαθήματα στα σχολεία
Στάσεις εργασίας σε λεωφορεία και τρόλεϊ
Λεωφορεία και τρόλεϊ συμμετέχουν επίσης στις κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας. Ειδικότερα, την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου δεν θα κυκλοφορήσουν λεωφορεία και τρόλεϊ:

Από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 το πρωί.
Από τις 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας.
Τα τελευταία δρομολόγια αναμένεται να αναχωρήσουν από τις αφετηρίες γύρω στις 20:00.

Όπως έχει ανακοινωθεί, δεμένα θα μείνουν και τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω της απεργίας της ΠΕΝΕΝ, που θα ξεκινήσει στις 00:01 τα ξημερώματα της Τετάρτης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της ίδια ημέρας.

Ποιοι άλλοι κλάδοι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
Επιπλέον, στις σημερινές κινητοποιήσεις θα συμμετάσχουν καθηγητές, δικαστικοί υπάλληλοι, τραπεζικοί υπάλληλοι, σωματεία γιατρών, ενώ στάση εργασίας 12:00-16:00 θα πραγματοποιήσουν και οι δημοσιογράφοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Παράλληλα, οι δημόσιες υπηρεσίες (εφορίες, δήμοι, νομαρχίες, υπουργεία, πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία) αναμένεται να υπολειτουργήσουν την Τετάρτη.

Και οι γιατροί στην απεργία
Η ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς) συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 28/2 και καλεί όλους τους γιατρούς να δώσουν δυναμικά το «παρών».

Στάση εργασίας οι δημοσιογράφοι
Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει με 4ωρη στάση εργασίας, από τις 12:00 έως τις 16:00. 

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ:

«Στη συμπλήρωση ενός χρόνου από το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, με τους 57 νεκρούς και τις οικογένειές τους να ζητούν δικαιοσύνη και τιμωρία των υπευθύνων, ενώ η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια απομυζούν το εισόδημα εργαζομένων και συνταξιούχων, τα δημόσια νοσοκομεία καταρρέουν και η ζωή των πολιτών χειροτερεύει, οι δημοσιογράφοι της χώρας διεκδικούμε:

-Ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και τιμωρία των υπευθύνων.

-Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με πραγματικές μισθολογικές αυξήσεις.

-Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

-Τέλος στην αισχροκέρδεια και στην ακρίβεια.

Οι δημοσιογράφοι συμπαραστεκόμαστε στον δίκαιο αγώνα των αγροτών και στηρίζουμε τον αγώνα των υγειονομικών για αναβαθμισμένα δημόσια νοσοκομεία, και των φοιτητών για Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση».

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων
Την ίδια ώρα, στην εφαρμογή κυκλοφοριακών ρυθμίσεων θα προχωρήσει η Αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας, καθώς από τις 9 θα πραγματοποιηθούν συναθροίσεις – συγκεντρώσεις στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας 24ωρης γενικής απεργίας.

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, για την καλύτερη διαχείριση της κυκλοφορίας και την αποσυμφόρηση της κίνησης, η Ελληνική Αστυνομία θα λάβει τα αναγκαία μέτρα τροχαίας με την πραγματοποίηση εκτροπών και διακοπών κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σε οδούς περιμετρικά των Προπυλαίων, της Πλατείας Κλαυθμώνος, της Πλατείας Ομονοίας (Πειραιώς, Πατησίων κ.λπ.), της Πλατείας Συντάγματος (Λεωφόρους Αμαλίας, Βασιλίσσης Σοφίας) καθώς και σε Πανεπιστημίου και Σταδίου.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη συμμετοχή στην απεργία και των μέσων μαζικής μεταφοράς, η ΕΛ.ΑΣ. απευθύνει έκκληση στους οδηγούς των οχημάτων να αποφύγουν τη μετακίνησή τους στο κέντρο της πόλης και ιδιαίτερα στους παραπάνω οδικούς άξονες και περιμετρικά αυτών, μέχρι την ολοκλήρωση των κινητοποιήσεων.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο