ΝΕΑ ΑΕΚΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Opap Arena: Υποψήφιο στην κατηγορία με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα κορυφαία βραβεία αρχιτεκτονικής Prix Versailles

Opap Arena: Υποψήφιο στην κατηγορία με τις αθλητικές εγκαταστάσεις στα κορυφαία βραβεία αρχιτεκτονικής Prix Versailles

Το νεόδμητο στολίδι της «Ένωσης» το 2022 είχε κερδίσει το βραβείο για το καλύτερο στάδιο της σεζόν.

Η OPAP Arena της AEK φαίνεται ότι βιάζεται περισσότερο και από τους παίχτες και το τιμ της ποδοσφαιρικής ομάδας να πετύχει νέες διεθνείς διακρίσεις. Και ήδη πέτυχε μία ακόμη σημαντική, να είναι το ένα από τα συνολικά έξι γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις που συμμετέχουν στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό αρχιτεκτονικής, το Prix Versailles, για το 2023.

Οι κριτές, που συγκροτούν μία ανεξάρτητη επιτροπή, καλούνται να αποφασίσουν με βάση κριτήρια όπως η καινοτομία, η δημιουργικότητα, η ενσωμάτωση της τοπικής, φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και η οικολογική αποτελεσματικότητα, καθώς και οι αξίες της κοινωνικής αλληλεπίδρασης και συμμετοχής.

To Prix Versailles είναι ένα βραβείο αρχιτεκτονικής που απονέμεται κάθε χρόνο σε έργα διάφορων τομέων και αντικειμένων, θεωρούμενο ως παγκόσμιο βραβείο αρχιτεκτονικής και σχεδιασμού, από τη θεσμοθέτησή του το 2015. Η παρουσίασή του γίνεται στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι. Στόχος του είναι «να φωτιστεί το σημείο όπου συναντώνται η δημιουργία, η Τέχνη και τα οικονομικά», όπως είχε δηλώσει τότε η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα.

Επίσης, επιδιώκεται να υπογραμμιστεί «ο ρόλος που μπορούν να παίξουν οικονομικοί παράγοντες όλων των κλάδων στον εξωραϊσμό και την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης … με τη δημιουργία ποιοτικών χώρων σε κάθε κατοικημένη περιοχή», ενώ ο θεσμός φιλοδοξεί «η καθημερινή αρχιτεκτονική να είναι εργαλείο για μια μορφή βιώσιμης ανάπτυξης συμπεριλαμβανομένων των διαφόρων συνιστωσών της: οικολογία (πράσινη οικονομία) και κοινωνία και πολιτισμός (πορφυρή οικονομία)».

Το 2016 ξεκίνησε να εξετάζει έργα και εκτός Γαλλίας. Από το 2019 περιλαμβάνονται και στις κατηγορίες που καλύπτει και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αναλυτικά, ολόκληρη η λίστα με τα γήπεδο που διεκδικούν το βραβείο:

Allianz Stadium Σίδνεϊ (Αυστραλία)

Baseball and Softball Center Σάοσινγκ (Κίνα)

Quzhou Stadium Ουζού (Κίνα)

OPAP Arena Νέα Φιλαδέλφεια (Ελλάδα)

Lusail Stadium Λουσάιλ (Κατάρ)

Moody Center Όστιν (ΗΠΑ)

ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ OPAP ARENA ΒΥ NIGHT ΕΔΏ

H ανάρτηση

OPAP Arena (Nea Filadelfeia, Greece) – World Selection for the Prix Versailles Sports 2023 #PrixVersailles2023#WorldSelection#Sports2023AEK FC / ΠΑΕ ΑΕΚAK & Associate ArchitectsΥπουργείο Πολιτισμού

Μετάβαση στο περιεχόμενο