Ο Γιάννης Τομπούλογλου στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο
Ο Γιάννης Τομπούλογλου στο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στη Ρόδο
Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου, συμμετείχε στις εργασίες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ, που πραγματοποιήθηΚΕ στη Ρόδο 7-9 Νοεμβρίου 2024. Τον συνόδευσε ο Κωνσταντίνος Τομπούλογλου, Αντιπρόεδρος του Π.Π.Ι.Ε.Δ. & Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος λειτουργίας Δημοτικού Κοιμητηρίου Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών.
Το ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ διεξήχθη υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Αικατερίνης Σακελλαροπούλου, η οποία κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, ενώ της απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Λάζαρο Κυρίζογλου.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου (φωτογραφία με τον Γιάννη Τομπούλογλου) στην εναρκτήρια εισήγησή του τόνισε ότι το συνέδριο πραγματοποιείται σε μια πολύ ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για τον θεσμό, μια περίοδο μεγάλων αλλαγών κι εξίσου μεγάλων δυσκολιών για τους Δήμους, αλλά και μεγάλων αντιφάσεων.
Υπογράμμισε ότι το κεντρικό όραμα και ζητούμενο είναι η επανεκκίνηση της Αυτοδιοίκησης, με ισχυρούς Δήμους διαρκώς δίπλα στον πολίτη. Και για να συμβεί αυτό χρειάζεται να συντρέχουν οι εξής προϋποθέσεις:
– η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων, με την εξασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης,
– το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ των φορέων του Κράτους, και
– το απαραίτητο προσωπικό, προκειμένου οι Δήμοι να ανταποκρίνονται στις αρμοδιότητές τους.
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αναφερόμενος στις προβλέψεις για τις αποδόσεις στους Δήμους για το 2025, τόνισε ότι η απόκλιση μεταξύ του ύψους των πόρων που θα αποδοθούν και αυτών που δικαιούνται, είναι μεγάλη.
Για το άμεσο μέλλον η Αυτοδιοίκηση ζητά:
- τη γενναία αύξηση των ΚΑΠ για το 2025,
- να καταργηθεί το άρθρο 38, παρ. 1 του Ν. 5143/2024 που θεσπίζει ανώτατο πλαφόν αποδόσεων στα 3,841 εκ. ευρώ,
- την εφαρμογή του Ν. 3852/2010, χωρίς παρεκκλίσεις και παρερμηνείες,
- την υλοποίηση με χρονοδιάγραμμα ενός προγράμματος απόδοσης των παρακρατηθέντων πόρων προς τους Δήμους, όπως έγινε το 2009, με την απόδοση 1,711 εκ. ευρώ.
Από το Γραφείο Τύπου