ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Ο Αττικός αμπελώνας στη Διεθνή Έκθεση ProWein 2023

Ο Αττικός αμπελώνας στη Διεθνή Έκθεση ProWein 2023

Γ. Πατούλης: «Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής μας όπως είναι τα εκλεκτά κρασιά της»

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε και φέτος, για 4η συνεχόμενη φορά από το 2018, στη διεθνή έκθεση ProWein, τη σπουδαιότερη έκθεση για το κρασί στη Γερμανία και μια από τις κορυφαίες παγκόσμιες εκθέσεις για τον οίνο και τα ποτά. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε στο Ντύσσελντορφ της Γερμανίας, από τις 19 έως και τις 21 Μαρτίου 2023, με περίπου 6.000 εκθέτες από παραπάνω από 60 χώρες και 49.000 εμπορικούς επισκέπτες από 141 χώρες.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Αττικής, το οποίο αποτέλεσε τμήμα του εθνικού περιπτέρου που επιμελήθηκε η «Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Α.Ε.» (EnterpriseGreece), φιλοξενήθηκαν 8 οινοπαραγωγοί από την Ανατολική Αττική, με επιδότηση της συμμετοχής τους κατά 80%, οι οποίοι εκπροσώπησαν τον οίνο που παράγεται στην αμπελουργική ζώνη της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής της Αττικής. Εντός του περιπτέρου υπήρχε διακριτός χώρος πληροφόρησης, για την υποδοχή και ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κρασιών του Αττικού αμπελώνα.

Με αφορμή την σχετική εκδήλωση ο περιφερειάρχης Γ. Πατούλης δήλωσε:

«Στην Περιφέρεια Αττικής δίνουμε προτεραιότητα στην ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αττικής μας όπως είναι τα εκλεκτά κρασιά της και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε προς αυτή την κατεύθυνση με στόχο την ενίσχυση της περιφερειακής οικονομίας και την προβολή των αττικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Ένας από τους τρόπους προβολής των προϊόντων μας είναι η συμμετοχή μας σε  μεγάλες διεθνείς εκθέσεις, επίσης αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες όπως η υλοποίηση της καινοτόμου δράσης «Οι δρόμοι του κρασιού στην Αττική», στοχεύοντας στην ανάδειξη  τόσο των Αττικών οινοποιείων όσο και στην προώθηση και την διάδοση των τοπικών ποικιλιών.».

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, στο περίπτερο της Περιφέρειας πραγματοποιήθηκαν δεκάδες  εμπορικές συναντήσεις. Οι επισκέπτες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τους Αττικούς οίνους προέρχονταν κυρίως από τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, τον Καναδά, τη Βρετανία, την Ιαπωνία, τη Ρωσία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σουηδία, τη Νορβηγία, την Κύπρο κ.α.

Αττικούς οίνους μπορούσαν οι επισκέπτες της έκθεσης να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν, εκτός από το περίπτερό μας, και στον χώρο ελεύθερης γευσιγνωσίας (Free Tasting) που φέτος για πρώτη φορά οργάνωσε και λειτούργησε ο EnterpriseGreece στο Εθνικό περίπτερο για όλους τους ελληνικούς οίνους. Την επίβλεψη λειτουργίας του Free tasting είχαν οι sommeliers κ. Γ. Μιχαήλος και o κ. X. Σαλίβερος, οι οποίοι ενημέρωναν καθημερινά τους ξένους επισκέπτες σχετικά με τα χαρακτηριστικά των κρασιών των ελλήνων εκθετών.

Τη Δευτέρα 20 Μαρτίου, στον χώρο του Free tasting,  η καταξιωμένη Γερμανίδα MW Caro Maurer παρουσίασε, μεταξύ άλλων, το Σαββατιανό της Αττικής στο σεμινάριο που πραγματοποιήθηκε με τίτλο: «The gems of Greece» Ένα ταξίδι σε έξι Ελληνικές Ποικιλίες.

Το περίπτερο της Περιφέρειάς μας τίμησε με την παρουσία του o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντύσσελντορφ, κ. Βασίλης Κοΐνης, η επικεφαλής σύμβουλος Ο.Ε.Υ. Β’ του γραφείου Ο.Ε.Υ του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στο Ντύσσελντορφ, κ. Φρίντα Γεωργίου καθώς και η εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας κ. Alexia Castro. Στον χώρο πληροφόρησης του περιπτέρου, και τις τρεις ημέρες της έκθεσης, τους επισκέπτες υποδέχτηκε τριμελής αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Αττικής, που αποτελούνταν από γεωτεχνικούς  στελέχη της.

Πρόκειται για ακόμη μία σπουδαία συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στην ανάδειξη και την προώθηση των Αττικών οίνων στο διεθνές περιβάλλον και ταυτόχρονα στην προώθηση των ελληνικών εξαγωγών.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο