ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Μέτρα | Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Νέα Μέτρα | Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας

Διαστάσεις λαμβάνουν οι κινητοποιήσεις των αγροτών με επίκεντρο τη Θεσσαλία και, παρά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για αύξηση της κρατικής αρωγής, τα μπλόκα ενισχύονται.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διατηρήσει διαύλους επικοινωνίας και να αποφορτίσει την ένταση, ωστόσο προς το παρόν η προσπάθεια πέφτει στο κενό, και στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα.


Μητσοτάκης: Αυξάνεται έως 10.000 ευρώ η αρωγή στους αγρότες της Θεσσαλίας
Η αύξηση της κρατικής αρωγής από τα 2.000 ευρώ σε 5.000 έως 10.000 ευρώ ανά αγρότη και κτηνοτρόφο της Θεσσαλίας για τις ζημιές που έχει υποστεί στον εξοπλισμό του ήταν ένα πρώτο νεύμα της κυβέρνησης σε όσους βρίσκονται στον δρόμο ότι αντιλαμβάνεται τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και αναζητεί λύσεις που θα τους βοηθήσουν. Η πρώτη αντίδραση από τα μπλόκα δεν ήταν ενθαρρυντική, καθώς το συντονιστικό που συνεδρίασε χθες το απόγευμα αποφάσισε την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

Η κυβέρνηση φέρνει στο «τραπέζι» την επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι επιτάχυνση της διαδικασίας με το άνοιγμα της πλατφόρμας για τις αιτήσεις την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει θετικά ως προς την απαραίτητη ρευστότητα που έχουν ανάγκη οι πληγέντες, ωστόσο καταλαβαίνουν πως αυτό δεν θα είναι αρκετό. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός, στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ 100,3, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για την ικανοποίηση ενός ακόμα αιτήματος. «Έχουμε ενεργοποιήσει το μέτρο της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, το κάναμε για το 2022, το κάναμε για το 2023. Υπάρχει το αίτημα για το 2024. Θα το δούμε, λέω, δεν το αποκλείω. Θα το δούμε, θα δούμε τις δυνατότητες για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και στον τομέα αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει το κόστος ενός τέτοιου μέτρου και από πού θα βρεθούν τα χρήματα για να το καλύψουν, και απομένει η απόφαση του πρωθυπουργού για την ανακοίνωση. Αυτό είναι πιθανό να γίνει την Παρασκευή στη Βουλή, όπου θα βρεθεί για να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση για τη Θεσσαλία.

Ανάγκη για διάλογο με τους αγρότες -Αποφυγή κλεισίματος δρόμων
Η κυβέρνηση θέλει με κάθε τρόπο να αποφύγει το κλείσιμο δρόμων -ειδικά της Εθνικής Οδού- και επιμένει στην ανάγκη διαλόγου με τους αγρότες για να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων. «Σπεύσαμε να κρατήσουμε πόρτες διαλόγου ανοιχτές. Κάθε μορφή κινητοποίησης πρέπει να είναι λελογισμένη και να μην επιβαρύνει το γενικότερο κοινωνικό σύνολο», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας εμμέσως την κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης. Παράλληλα, όμως, θέλησε να ξεκαθαρίσει ότι ο ίδιος έχει προσωπικό ενδιαφέρον για τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας και τη στήριξη των αγροτών, τονίζοντας: «Ακούμε, ανταποκρινόμαστε, εκεί που υπάρχουν καθυστερήσεις, όπως με το ρεύμα, εγώ ο ίδιος φροντίζω να πατήσω γκάζι και να διορθώσω αδυναμίες».

Η εντολή Μητσοτάκη στα υπουργεία
Στην προσπάθεια κατευνασμού των αγροτών έχει δοθεί εντολή σε όλα τα υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα σε παρεμβάσεις που θα έχουν θετικό αποτύπωμα. Στην έκθεση Agrotica που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων», που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή. Ο Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ για το ζήτημα των αλλαγών στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ήδη βελτιώσεις σε έξι σημεία και αναμένει την έγκριση των προτάσεών της από την Ε.Ε. «Είμαστε στην ίδια πλευρά, δεν είναι μόνοι. Η κυβέρνηση στηρίζει, κι αυτό έχει αποδειχθεί», είπε απευθυνόμενος σε όσους είναι στα μπλόκα.

Παίρνει διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη το αγροτικό ζήτημα
Το αγροτικό ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις σε όλη την Ευρώπη, με κινητοποιήσεις να εξελίσσονται σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία. Το κλίμα που διαμορφώνεται δημιουργεί πιέσεις σε όλους τους ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό, δεν αποκλείεται, στο περιθώριο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που θα διεξαχθεί την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, να υπάρξουν συζητήσεις και να αναζητηθούν απαντήσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ήδη έχει προγραμματιστεί ξεχωριστή συνάντηση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Οι ηγέτες θα βρίσκονται στη βελγική πρωτεύουσα από σήμερα για το άτυπο δείπνο ενόψει της Συνόδου, ενώ έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις και οι Βέλγοι αγρότες.

Πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο