ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, η ψηφιακή πύλη του Νέου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Αττικής

Με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και των κοινωνικών ανισοτήτων, η ψηφιακή πύλη του Νέου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Αττικής

Γ. Πατούλης: « Με καινοτόμες ψηφιακές υπηρεσίες εστιάζουμε σε πολιτικές και δράσεις με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό πρόσημο»

Με την λειτουργία ενός ακόμη καινοτόμου τεχνολογικού εργαλείου στην υπηρεσία των πολιτών, εφοδιάζεται η Περιφέρεια Αττικής μέσα από την λειτουργία της ψηφιακής πύλης του Νέου Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης  της Διεύθυνσης Κοινωνικής Μέριμνας (pepa.attica.gov.gr).

.

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης είναι το πρώτο που ιδρύεται στην χώρα με στόχο την παρακολούθηση, το συντονισμό και την αξιολόγηση των υφιστάμενων κοινωνικών πολιτικών και δράσεων στην Περιφέρεια Αττικής.

Πιο συγκεκριμένα, με τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου διευκολύνεται η αποτελεσματική παρακολούθηση και ο συντονισμός των στόχων, η ανάδειξη τοπικών αναγκών σε θέματα πολιτικών κοινωνικής προστασίας, πρόνοιας και αλληλεγγύης, καθώς και η αποτύπωση και χαρτογράφηση των χωρικών διαστάσεων της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την λειτουργία της νέας ψηφιακή πύλης για το Παρατηρητήριο της Περιφέρειας επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Συνεχίζοντας την προσπάθεια για ποιοτικές και κοινωνικά καινοτόμες υπηρεσίες, προσβάσιμες σε όλους, η Περιφέρεια Αττικής αποκτά ακόμη ένα χρήσιμο εργαλείο μέσα από τη νέα ψηφιακή πύλη, το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης.

Ως η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, τα πολυποίκιλα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της αναδεικνύουν την ανάγκη να εστιάσουμε σε συγκεκριμένες πολιτικές και δράσεις με το μέγιστο δυνατό κοινωνικό πρόσημο. Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο αποσκοπεί στην καταπολέμηση της φτώχειας, του κοινωνικού αποκλεισμού και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

Με συνοδοιπόρους τους Δήμους και συνολικά τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα, προσβλέπουμε στην υλοποίηση δράσεων για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων, με στόχο μια κοινωνία με ίσες ευκαιρίες και δικαιώματα για το σύνολο των πολιτών».

Το Παρατηρητήριο ως Αυτοδιοικητικός πυλώνας κοινωνικής ένταξης

Το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης λειτουργεί σε συνεργασία με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής μέσω της «Δομή Υποστήριξης Δράσεων Κοινωνικής Συνοχής και Αναπτυξιακής Παρέμβασης Social Network Αττική» του Ε.Π. Αττική 2014-2020, ενώ εντάσσεται στο συνολικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για την ανάπτυξη του Ενιαίου Μηχανισμού Συντονισμού, Παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Πολιτικών Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής.

 Ως πυλώνας της κοινωνικής ένταξης σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, το Παρατηρητήριο προωθεί ιδίως τις ακόλουθες δράσεις:

1. Την εκπόνηση ετήσιας Περιφερειακής Έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης για τη διαπίστωση των επιπτώσεων συγκεκριμένων πολιτικών στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της οικείας Περιφέρειας.

2. Την ανάπτυξη και εφαρμογή εργαλείων και δεικτών παρακολούθησης των διαδικασιών κοινωνικής ένταξης των ωφελούμενων της ΠΕ.Σ.Κ.Ε., ιδίως σε ζητήματα, που άπτονται της ένταξης στην αγορά εργασίας και της ανάπτυξης οικονομικής δραστηριότητας.

3. Την παρακολούθηση και καταγραφή κοινωνικών φαινομένων, όπως ακραία φτώχεια, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων, ιδιαίτερα των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων.

4. Τη δημιουργία διαδικτυακής πύλης για την καταγραφή της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, τη συλλογή, επεξεργασίας και ανάλυση συγκεντρωτικών στοιχείων στατιστικού χαρακτήρα και αναφορών κοινωνικών φαινομένων σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, καθώς και δράσεων της περιφερειακής στρατηγικής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο