ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣΠΠΙΕΔΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση «Του ριζικού μου από μακρυά την πόρτα ν’ αγναντεύω…»

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η μουσικοχορευτική παράσταση «Του ριζικού μου από μακρυά την πόρτα ν’ αγναντεύω…»

Με μεγάλη επιτυχία και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 στον υπαίθριο χώρο του ΠΠΙΕΔ η μουσικοχορευτική παράσταση «Του ριζικού μου από μακρυά την πόρτα ν’ αγναντεύω…» που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Μικρασιατών «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ» και το εργαστήρι Τέχνης και Πολιτισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης «ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ 101 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ομιλία του Πρόεδρου του Συνδέσμου Μικρασιατών Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας «ΟΙ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΙΔΕΣ» Χρήστου Τριανταφύλλου, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: … 101 χρόνια μετά τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του Ελληνισμού. 101 χρόνια μετά από την έξοδο του ελληνισμού από ολόκληρη την Ανατολή και του δραματικού τέλους της «Μεγάλης Ιδέας», του οριστικού ξεριζωμού των Ελλήνων από τα εδάφη που κατοικούσαν από την αρχαιότητα…

… Ένας φόρος τιμής στο Μικρασιατικό Ελληνισμό θα ήταν μια σύντομη αναφορά στις κύριες συνιστώσες της τραγωδίας, αναλογιζόμενοι τις σκέψεις ενός σύγχρονου στοχαστή που είπε: «Το πρώτο βήμα για να εξοντώσεις ένα έθνος είναι να διαγράψεις τη μνήμη του. Να καταστρέψεις τα βιβλία του, την κουλτούρα του, την ιστορία του. Μετά να βάλεις κάποιον να γράψει νέα βιβλία, να κατασκευάσει μια νέα παιδεία, να επινοήσει μια νέα ιστορία.»…

Την καλλιτεχνική επιμέλεια της παράστασης είχε Φιλαδελφειώτης χοροδιδάσκαλος Χρήστος Θεολόγος που μαζί με την παραδοσιακή ορχήστρα και χορευτική ομάδα του Εργαστηρίου Τέχνης και Πολιτισμού παρουσίασαν την ζωή των Ελλήνων προσφύγων της Καππαδοκίας και της Ιωνίας πριν και μετά τη καταστροφή μέσα από χορούς και τραγούδια.

Στη εκδήλωση παρευρέθηκαν:

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Αντιπρόεδρος του ΠΠΙΕΔ Χρήστος Κοπελούσος, ο Υποψήφιος Δήμαρχος και Επικεφαλής της Συμπαράταξης Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών – Η πόλη της καρδιάς μας Γιάννης Τομπούλογλου, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Εθελοντισμού Σοφία Αλεφραγκή, ο πρώην Δημοτικός Σύμβουλος Τάκης Αθανασόπουλος κ.α.

N4207
Μετάβαση στο περιεχόμενο