ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Live Ενημέρωση Γήπεδο ΑΕΚ Opap Arena| Εγκαίνια Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

Live Ενημέρωση Γήπεδο ΑΕΚ Opap Arena| Εγκαίνια Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού

«Για πρώτη φορά υπάρχει ένα μουσείο στην Ελλάδα, το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού στη Νέα Φιλαδέλφεια, μετά από 100 χρόνια, που καλύπτει και τις τρεις ζώνες της Μικρασίας, δηλαδή τον μικρασιατικό Πόντο, την κεντρική Ανατολία, την Καππαδοκία και ευρύτερες περιοχές, τα παράλια της Ιωνίας και την Ανατολική Θράκη. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο. Εκατό χρόνια και πλέον μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή η Ελλάδα επιτέλους κατορθώνει να έχει το δικό της προσφυγικό μουσείο που θα συγκεντρώνει όλο τον προσφυγικό ελληνισμό. Και αυτό, πρέπει να το πούμε, δεν το έχει κάνει το επίσημο ελληνικό κράτος, βρέθηκε ένας ιδιώτης με ψυχή, ο κύριος Δημήτρης Μελισσανίδης που έκανε το όνειρο πραγματικότητα» δηλώνει η Έφη Μαυροπούλου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ

Καθώς η ξενάγηση συνεχίζεται στις προθήκες, η διευθύντρια του μουσείου προσθέτει ότι δωρεές συνεχίζουν να γίνονται, ιδίως όσο ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αξία της προσπάθειας. «Η δωρεά ενός τόσο προσωπικού αντικειμένου, οικογενειακού, που έχει διασωθεί για 100 και πλέον χρόνια και έχει περάσει από γενιά σε γενιά δεν είναι εύκολη. Ουσιαστικά κάποιος σου δίνει ένα κομμάτι της οικογενειακής του ιστορίας. Γι’ αυτό ξεκινάμε και με τη θρησκευτική πίστη, γιατί οι περισσότεροι έσωσαν κάτι από τη θρησκευτική τους πίστη», σημειώνει.

Στην προθήκη αυτή ξεχωρίζει ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο και το βημόθυρο από εκκλησία της Τραπεζούντας που είναι δωρεά του Δημήτρη Μελισσανίδη.

• Το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού είναι αναγνωρισμένο από το υπουργείο Πολιτισμού και εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα μέσα στο γήπεδο της ΑΕΚ «OPAP Arena» στη Νέα Φιλαδέλφεια. Είσοδος από την πλατεία Αετού. Για λόγους ασφαλείας θα παραμένει κλειστό τις ημέρες των αγώνων.

• Μουσειογραφική μελέτη, γραφιστικός και σκηνογραφικός σχεδιασμός: Παντελής Φελέρης, Ηλίας Παπαγεωργίου, Φοίβος Παπαγεωργίου.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Η σελίδα θα ανανεώνεται συνέχεια

Μετάβαση στο περιεχόμενο