ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Κοινωνίας Βήμα: «Διαβούλευση ΣΒΑΚ για τα μάτια του κόσμου» 

Κοινωνίας Βήμα: «Διαβούλευση ΣΒΑΚ για τα μάτια του κόσμου» 

Με έκπληξη διαπιστώνουμε  ότι η 3η διαβούλευση του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας  θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 10/7/24 και ώρα 10 το πρωί.

Είναι προφανές ότι η διοίκηση Τομπούλογλου θέλει με ταχύτατους ρυθμούς να προσπεράσει το θέμα του μακροχρόνιου σχεδιασμού μιας Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας για την πόλη χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή πολιτών και φορέων διεξάγοντας την 3η διαβούλευση χωρίς προηγουμένως να έχει δημοσιοποιήσει τόσο τα πρακτικά της 2ης διαβούλευσης που έγινε πριν τρείς μήνες, όσο και το πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής του δήμου (ομάδα εργασίας για την προετοιμασία, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ΣΒΑΚ), όπου θα πρέπει να τοποθετείται επί των προτάσεων που έθεσαν οι πολίτες στην 2η διαβούλευση.

Ο Δήμος πρέπει να διεξάγει την διαδικασία σύμφωνα με όσα ορίζονται από το άρθρο 22 του νόμου 4599/2019 να ορίσει το προβλεπόμενο δίκτυο φορέων και να μεριμνήσει για την μέγιστη συμμετοχή πολιτών και φορέων στη διαβούλευση. Δεδομένου ότι η αναθεώρηση του ΣΒΑΚ μπορεί να γίνεται κάθε πέντε (5) χρόνια πρέπει να εξασφαλιστεί η ενημέρωση των δημοτών για τα μελλούμενα (πεζοδρομήσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ποδηλατόδρομοι κ.α.) έτσι ώστε να έχουν  συμμετοχή στο σχεδιασμό για το αύριο της πόλης στον τομέα αυτό.

Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να συγκαλείται  η 3η διαβούλευση  στο γραφείο της Τεχνική Υπηρεσίας  και μάλιστα σε εργάσιμη ημέρα και ώρα (Τετάρτη  10π.μ.), καθιστώντας την στην ουσία μια προσχηματικού χαρακτήρα διεκπεραιωτική διαδικασία παρά μια ουσιαστική διαβούλευση.

Καλούμε τη διοίκηση να επανεξετάσει τις επιλογές της για την εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συμμετοχής και συναίνεσης.

Το Γραφείο Επικοινωνίας

Μετάβαση στο περιεχόμενο