ΕΛΛΑΔΑΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Αυγή: Κορυφώνονται οι χιονοπτώσεις – Αναλυτική πρόγνωση

Κακοκαιρία Αυγή: Κορυφώνονται οι χιονοπτώσεις – Αναλυτική πρόγνωση

Live η πορεία της κακοκαιρίας – Που αναμένεται να χιονίσει

Η κακοκαιρία «Αυγή» πλήττει τη χώρα με έντονες χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές, ενώ αναμένεται να κάνει αισθητή την παρουσία της από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο λεκανοπέδιο με χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο.

Χιόνι θα πέσει κυρίως από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, κυρίως από την Κηφισιά και βορειότερα. Χιονόστρωση αναμένεται να έχουμε σε Βίλια, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο.

Η ΕΜΥ είχε προειδοποιήσει με έκτακτο δελτίο για την επιδείνωση του καιρού, που θα φέρει βροχές στα χαμηλά υψόμετρα και χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά, μαζί με πτώση της θερμοκρασίας, ενώ από αύριο Τετάρτη θα αρχίσει να εκτονώνεται το φαινόμενο.

Μάλιστα, σε ορισμένους νομούς και δήμους υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία, ενώ πολλά σχολεία θα παραμείνουν κλειστά λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών.

Σε ποιες περιοχές της Αττικής θα χιονίσει σήμερα (30/1)
Από το απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησε η χιονόπτωση στην Πεντέλη, καθώς η κακοκαιρία «Αυγή» πλήττει το λεκανοπέδιο με χιόνια, βροχές και πτώση της θερμοκρασίας.

Στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη τα βουνά της Αττικής, η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η Πεντέλη.

Στα βίντεο του iefimerida.gr φαίνεται το χιόνι να πέφτει στους δρόμους της Πεντέλης, ενώ η χιονόπτωση αναμένεται να ενταθεί στα βόρεια προάστια της Αττικής το πρωί της Τρίτης (30/1).

Σήμερα (30/1) θα βιώσουμε στην Αττική μια έντονα χειμωνιάτικη ημέρα, με τους βοριάδες να φτάνουν τα 8 μποφόρ και φυσικά θα έχει κρύο, με τη θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 7 βαθμούς στο κέντρο και στα νότια, και ακόμα πιο χαμηλά στα βόρεια. Τρεις με τέσσερις βαθμούς θα έχουμε το μεσημέρι, ενώ τη νύχτα και νωρίς το πρωί 0-1 βαθμό.

Χιόνι θα πέσει κυρίως από τα 300 μέτρα υψόμετρο και πάνω, κυρίως από την Κηφισιά και βορειότερα. Πιο έντονη χιονόστρωση θα έχουμε σε βορειότερα μέρη, σε Βίλια, Καπανδρίτι, Διόνυσο, Άγιο Στέφανο.

Πυκνή χιονόπτωση σε Εύβοια και Μαγνησία
Η κακοκαιρία «Αυγή» βρίσκεται σε εξέλιξη από το βράδυ της Δευτέρας, από την Εύβοια και τη Μαγνησία μέχρι τη Δυτική Αττική και τα βόρεια του νομού, με χιόνια, τσουχτερό κρύο και ισχυρούς ανέμους.

Ολονύχτια μάχη έδωσαν τα εκχιονιστικά μηχανήματα και η Πολιτική Προστασία στη Βόρεια Εύβοια ώστε να μείνει το οδικό δίκτυο ανοιχτό, καθώς η κακοκαιρία «Αυγή» δείχνει τα δόντια της σε ημιορεινές περιοχές όπως η Στενή.

Πυκνή χιονόπτωση σημειώνεται και στο Λεοντάρι Βοιωτίας, ενώ πάγωσε η λίμνη Μπελέτσι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, καθώς δεν έχει σταματήσει να χιονίζει στην περιοχή.

Στο χιόνι θάφτηκε και το καταφύγιο Μπάφι στην Πάρνηθα, ενώ στα Βίλια βρίσκονται σε εγρήγορση 12 μηχανήματα του δήμου και της περιφέρειας, εκχιονιστικά και δύο ισοπεδωτές του στρατού.

Νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ
Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε το Σάββατο το πρωί, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Υψηλές πιέσεις στα βορειοδυτικά Βαλκάνια συνδυάζονται με χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και προκαλούν θυελλώδεις άνεμους, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας το επόμενο διήμερο, τοπικά ισχυρές βροχοπτώσεις στα νότια τμήματα της χώρας και χιονοπτώσεις από τη Θεσσαλία και νοτιότερα.

Το σύστημα της εν λόγω κακοκαιρίας έχει λάβει την ονομασία «AVGI» από την ομάδα της EUMETNET για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο αναλυτικά:

Α. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:
α) Θεσσαλία – Σποράδες: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Μαγνησίας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές και βαθμιαία τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
β) Ανατολική Στερεά: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά κατά τόπους και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές κυρίως στη Βοιωτία ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
γ) Εύβοια: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300m). Οι χιονοπτώσεις από τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους πυκνές ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) βαθμιαία θα εξασθενήσουν.
δ) Αττική: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές αλλά και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο αρχικά στα βόρεια (ενδεικτικά 300-400m) ενώ από τις πρώτες πρωινές ώρες θα ενταθούν και θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλότερο υψόμετρο κυρίως στα ανατολικά και δυτικά. Εξασθένηση από τη νύχτα.
ε) Βόρεια και ανατολική Πελοπόννησος: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές καθώς και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο (ενδεικτικά 300-400m). Οι χιονοπτώσεις τις μεσημβρινές ώρες πρόσκαιρα θα είναι πυκνές ενώ από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) θα εξασθενήσουν.
στ) Κρήτη: Σήμερα Τρίτη (30-01-24) σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές ενώ από τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους έντονες. Εξασθένηση από το βράδυ της Τετάρτης (31-01-24).

Β. Πολύ θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι 9 και τοπικά 10 μποφόρ θα πνέουν:
α) Από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νότιο Αιγαίο.
β) Την Τετάρτη (31-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα διατηρηθούν στο Αιγαίο αλλά από τις προμεσημβρινές ώρες στα βόρεια θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται κατά τόπους από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Τρίτη (30-01-24) κυρίως στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (31-01-24) στις Σποράδες, στην Εύβοια και στις Κυκλάδες και βαθμιαία από τις απογευματινές ώρες στην Κρήτη.

Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας

Η πρόγνωση της ΕΜΥ για σήμερα Τρίτη (30/1)
Στα ανατολικά ηπειρωτικά από τη Θεσσαλία και νοτιότερα, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές στις Σποράδες, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Σήμερα Τρίτη (30/1) αναμένονται επίσης χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές και χαμηλό υψόμετρο της Θεσσαλίας, των Σποράδων, της ανατολικής Στερεάς, της Εύβοιας και της βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου, καθώς και στα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης και σε ορεινά των νησιών του Αιγαίου.

Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να εκδηλωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί, στα δυτικά 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά 6 με 8 και στο Αιγαίο τοπικά 8 με 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα και θα κυμανθεί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -01 (μείον 1) έως 12 και στη νησιωτική χώρα από 04 έως 12 βαθμούς Κελσίου.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στη Θράκη και στη Χαλκιδική, όπου πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς χιονοπτώσεις.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στα ανατολικά βορειοανατολικοί έως 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -03 έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
Άνεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια – παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στην Εύβοια θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ. στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια και 300-400μ. στην ανατολική Πελοπόννησο), οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές, κυρίως στην Εύβοια και τη Βοιωτία.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -01 έως 11 βαθμούς Κελσίου.
ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της Κρήτης (περίπου 600μ.).
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 6 με 8 και βαθμιαία τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 05 έως 12 βαθμούς.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ, στα βόρεια τοπικά 9 και πιθανώς έως 10 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 07 έως 12 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα θαλάσσια-παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες, οι οποίες στις Σποράδες θα είναι κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο (ενδεικτικά 200-300μ.), κυρίως στη Μαγνησία. Τη νύχτα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στα ανατολικά έως 7 με 8 και στις Σποράδες τοπικά 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από -02 έως 08 βαθμούς Κελσίου.
ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα παραθαλάσσια σποραδικές καταιγίδες. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε χαμηλό υψόμετρο κυρίως στις ανατολικές, βόρειες και δυτικές περιοχές. Από τη νύχτα βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά τοπικά 8 με 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 03 έως 08 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Βόρειοι-βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 0 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Meteo: Η πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη (30/1)
Σύμφωνα με το Meteo, σήμερα Τρίτη (30/1) αναμένονται βροχές στη Θεσσαλία, στην Κεντρική και Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά κύριο λόγο στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο και στην Κρήτη.

Χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Θεσσαλίας, της Κεντρικής και Ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και σε ορεινά τμήματα της Κρήτης.

Οι χιονοπτώσεις έως το πρωί και από τις πρώτες βραδινές ώρες θα επηρεάσουν και περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

Πρόσκαιρα έως το πρωί είναι πιθανό να σημειωθούν τοπικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στη Χαλκιδική και στη Θράκη. Στην υπόλοιπη χώρα αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -6 έως 5 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από -4 έως 9, στη Θράκη -1 έως 7, στη Θεσσαλία από 0 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 4, στη Δυτική Στερεά από -1 έως 9, στην υπόλοιπη Στερεά από 0 έως 7, στην Πελοπόννησο από -1 έως 10 στα νησιά του Ιονίου από 1 έως 11, στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου από 3 έως 8, στις Κυκλάδες από 5 έως 8, στα Δωδεκάνησα από 5 έως 11 και στην Κρήτη από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ.

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα στο Κεντρικό και Βόρειο Ιόνιο θα στραφούν πρόσκαιρα σε βόρειους 3 έως 5 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται βροχές, ενώ καταιγίδες θα εκδηλωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά και πρόσκαιρα κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 5 μποφόρ και στα ανατολικά 6 έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Στον Νομό Θεσσαλονίκης αναμένονται πρόσκαιρες, τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 8 βαθμούς Κελσίου.

Καλλιάνος: Θα ενταθούν οι χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες
Ο Γιάννης Καλλιάνος, μετεωρολόγος του Mega, μιλώντας στο «Live News» σημείωσε ότι πυκνές χιονοπτώσεις θα υπάρξουν τις επόμενες ώρες στα ανατολικά ηπειρωτικά, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και στην Κρήτη.

Κρίσιμο υψόμετρο χιονοπτώσεων θα είναι τα 300 μέτρα στις Κυκλάδες και στην Κρήτη τα 600 μέτρα.

Θυελλώδεις βοριάδες θα σαρώσουν το Αιγαίο, φθάνοντας τα 8-9 μποφόρ. Οι συνθήκες αυτές θα διαρκέσουν έως την Τετάρτη το πρωί.

Ο Μαρουσάκης απαντά σε 6 ερωτήσεις σχετικά με την κακοκαιρία «Αυγή»
Την εξέλιξη της κακοκαιρίας μέσα από έξι ερωτήσεις και απαντήσεις αναλύει ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook.

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ
«Πολικές αέριες μάζες, κινούμενες από τα βόρεια-βορειοανατολικά τμήματα της Ευρώπης προς την περιοχή μας (πρώτος χάρτης), θα προκαλέσουν ραγδαία επιδείνωση του καιρού, με κύρια χαρακτηριστικά τα χιόνια ή το χιονόνερο, τους τοπικά πολύ θυελλώδεις βοριάδες και σαφώς τη σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.

  1. ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΘΑ ΑΦΟΡΑ ΑΥΤΗ Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

Περιοχές που βρίσκονται ανατολικότερα της οροσειράς της Πίνδου και νοτιότερα της Χαλκιδικής θα δεχτούν την επίδραση αυτού του κύματος κακοκαιρίας. Είναι γενικά περιοχές που βλέπουν προς το Αιγαίο ή που βρέχονται από αυτό. Αυτή η εξέλιξη προκύπτει αφενός από τη μετατόπιση της πολικής αέριας μάζας και αφετέρου με το πώς αυτή αλληλεπιδρά με την τοπογραφία της χώρας μας.

Αυτή η πολική αέρια μάζα, για να δώσει τα φαινόμενα των χιονοπτώσεων, του χιονόνερου αλλά και των βροχών, θα πρέπει να πάρει υγρασία μέσα από το Αιγαίο, να σχηματίσει σύννεφα και στη συνέχεια να εναποθέσει αυτά τα υδατώδη κατακρημνίσματα στις περιοχές όπου θα κινηθούν αυτοί οι νεφικοί σχηματισμοί.

Η οροσειρά της Πίνδου, από την άλλη, λειτουργεί σαν φράχτης και εμποδίζει την περαιτέρω μετατόπιση δυτικότερα των φαινομένων. Έτσι, ο αέρας που φτάνει στα δυτικά, καθώς κατέρχεται από τις δυτικές πλαγιές της οροσειράς της Πίνδου, φτάνει πολύ ξηρός έχοντας αφήσει τα ποσά υγρασίας που προηγουμένως απέκτησε από το Αιγαίο στις προσήνεμες βουνοπλαγιές της οροσειράς.

Στον δεύτερο χάρτη μας όπου απεικονίζεται η νεφοκάλυψη διακρίνουμε τον μηχανισμό που μόλις περιγράψαμε.

  1. ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΨΟΜΕΤΡΑ ΘΑ ΦΤΑΣΟΥΝ ΤΑ ΧΙΟΝΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥ

Στον τρίτο χάρτη μας διακρίνονται με τις λευκές αποχρώσεις οι περιοχές που θα δεχτούν χιονοπτώσεις, ενώ με τις αριθμητικές τιμές σημειώνονται και τα ενδεικτικά υψόμετρα, χωρίς αυτό βέβαια να είναι απόλυτο.

Θα δούμε τον χορό των χιονονιφάδων να στήνεται και πάνω από τη θάλασσα, περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας να βάζουν πολλά εκατοστά χιονιού και χαμηλά, και την Κρήτη να βάζει πολλά εκατοστά χιονιού σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

  1. ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΦΥΣΑ ΠΟΛΥ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ

Οι πολικές αέριες μάζες καθώς θα αλληλεπιδράσουν με θερμότερες θα δημιουργήσουν αυτό που λέμε στη Μετεωρολογία έντονη θερμοβαθμίδα (μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας), που με τη σειρά της θα οδηγήσει σε έντονη βαροβαθμίδα (μεγάλη διαφορά πίεσης) και αλληλεπιδρώντας οι παράγοντες αυτοί με την τοπογραφία της χώρας μας θα δημιουργήσουν πολύ θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους, όπως διακρίνουμε και στον τέταρτο χάρτη μας με τις πορτοκαλί και κόκκινες αποχρώσεις.

  1. ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η περιοχή της Αττικής θα δεχτεί χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές (περίπου 500 μέτρα και πάνω), ενώ προς τα βόρεια τμήματα θα δούμε χιονοπτώσεις και πιο χαμηλά με ένα ενδεικτικό υψόμετρο τα 300 με 400 μέτρα και πάνω. Ο λόγος για τον οποίο διατηρούνται τα υψόμετρα χιονόπτωσης σχετικά υψηλά ιδιαίτερα για τμήματα που βρίσκονται από Κηφισιά-Μαρούσι και κάτω είναι ο βορειοανατολικός άνεμος, ο οποίος θα μεταφέρει υγρασία και θερμότητα από το Αιγαίο και που στην ουσία θα μας προστατεύσει από επικίνδυνες και ακραίες καταστάσεις.

Αξίζει όμως να εστιάσουμε την προσοχή μας στο βορειοδυτικό τόξο του νομού, γύρω δηλαδή από Κιθαιρώνα και δυτική Πάρνηθα, όπου εκεί ο βορειοανατολικός άνεμος δεν θα ασκεί τέτοια επίδραση, οπότε θα δούμε πυκνό χιόνι και με διάρκεια και μάλιστα σε πολύ-πολύ χαμηλά υψόμετρα σχεδόν ημιπεδινές περιοχές. Ο πέμπτος χάρτης μας αποτυπώνει όσα αναλύσαμε μόλις.

  1. ΠΟΤΕ ΕΚΤΟΝΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΟΛΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Για περιορισμό και εξασθένηση του κύματος χιονοκαιρίας θα μπορούμε να μιλάμε από το μεσημέρι της Τετάρτης, με εξαίρεση την περιοχή της Κρήτης, όπου εκεί τα φαινόμενα θα επιμείνουν ένα 24ωρο ακόμη, δηλαδή μέχρι και την Πέμπτη. Καλό υπόλοιπο ημέρας σε όλες και όλους!».

Πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο