ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ετήσιο μνημόσυνο στον Δήμο ΝΦ-ΝΧ: 19η Μαΐου, Ημέρα Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Ετήσιο μνημόσυνο στον Δήμο ΝΦ-ΝΧ: 19η Μαΐου, Ημέρα Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Η ανάρτηση του Δήμου ΝΦ-ΝΧ

#Γενοκτονία Δεν ξεχνούμε τα 353.000 θύματα του Ποντιακού Ελληνισμού – ετήσιο μνημόσυνο στον Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας: 19η Μαΐου, Ημέρα Τιμής και Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. 105 χρόνια μετά, η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας αποτελεί ακόμα ζητούμενο.

Ο αγώνας των απογόνων των σφαγιασθέντων και ξεριζωμένων από τις προαιώνιες εστίες τους Ελλήνων του Πόντου, από το εθνικιστικό κίνημα των Νεοτούρκων, για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, είναι ταυτόσημος με την αποτροπή όμοιων εγκλημάτων, τα οποία, δυστυχώς, εξακολουθούν να υφίστανται λαοί.

Προβολή ταινίας Σύλλογος Εκπαιδευτικών Αριστοτέλης

Αφίσα προβολής της ταινίας A Backpack Full of Cash που θα κάνει ο σύλλογος μας, Αριστοτέλης, σύλλογος των εκπαιδευτικών των σχολείων της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας την Δευτέρα 20/5 στις 6.30μμ στο Πνευματικό Κέντρο Ν. Φιλαδέλφειας. Την ταινία έχει εξασφαλίσει και μεταφράσει στα ελληνικά το περιοδικό “Σελιδοδείκτης για την Εκπαίδευση και την Κοινωνία”.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΕΔΩ

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΩ

Η ανάρτηση της παράταξης ΝΦ-ΝΧ Πολιτών Πολιτεία

📍 Όπως κάθε χρόνο η ανεξάρτητη δημοτική μας παράταξη “Νέα Φιλαδέλφεια Νέα Χαλκηδόνα Πολιτών Πολιτεία” παρούσα στην εκδήλωση μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στο Μνημείο Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων της πόλης μας.

🟨 Δεν ξεχνώ..!

#NeaFiladelfeia#NeaHalkidona#ΝέαΦιλαδέλφεια#ΝέαΧαλκηδόνα#Πολιτών_Πολιτεία#ΠολιτώνΠολιτεία#Γιάννης_Βούρος#ΓιάννηςΒούρος

Ανάρτηση Σύριζα ΝΦ-ΝΧ

Ανακοίνωση του Τμήματος Ομογενειακών Θεμάτων και Απόδημου Ελληνισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την 19 Μαΐου, Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

………….

Η 19η Μαΐου καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής των Ελλήνων ως ημέρα μνήμης για τους 353.000 δολοφονημένους και τις εκατοντάδες χιλιάδες διωγμένους από τις εστίες τους, Έλληνες του Πόντου. Η γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία από τις πιο τραγικές σελίδες στην πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού.

Η Ποντιακή Γενοκτονία αποτελεί ένα διαχρονικό μάθημα για την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την πρόληψη των εθνοκαθαρτικών διώξεων. Επιπλέον, υπενθυμίζει τη σημασία της διατήρησης της μνήμης του παρελθόντος για τη διαμόρφωση ενός δικαιότερου μέλλοντος.

Θεωρούμε καθήκον μας να μην ξεχνάμε τα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας. Η ιστορική αποκατάσταση είναι σημαντική όχι μόνο για την αναγνώριση των διαπραχθέντων εγκλημάτων, αλλά και για την προστασία της ιστορικής αλήθειας και την προώθηση της ειρήνης και της κατανόησης μεταξύ των λαών. Ταυτόχρονα απαιτούμε από την πολιτική και πνευματική ηγεσία της Τουρκίας την αναγνώριση των διωγμών και των δραματικών συνεπειών τους στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαιτεί την αναγνώριση από την διεθνή κοινότητα της Γενοκτονίας του Ελληνισμού την περίοδο 1914-1923. Απαιτεί την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας και μνήμης ακριβώς επειδή η παράταξή μας είναι προσκολλημένη στις αξίες της ειρήνης, της φιλίας των λαών και της καλής γειτονίας στις διεθνείς σχέσεις. Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση αυτή, αλλά και ο καταλογισμός ευθυνών σε όσους σχεδίασαν, ανέχτηκαν, και υλοποίησαν αυτά τα εγκλήματα, εκτός από ιστορική δικαίωση αποτελεί και παρακαταθήκη για το μέλλον, παρακαταθήκη που θα ενώνει αντί να διχάζει. Ειδικά σήμερα που στείρες εθνικιστικές κραυγές επενδύουν πάνω στον κατακερματισμό της ιστορικής μνήμης, για σκοπιμότητες που θέλουν να μας γυρίζουν πίσω.

Για εμάς η ιστορία γράφεται από τους λαούς και τους αγώνες τους και η ιστορική αλήθεια δεν αποτελεί αξία σχετική που καθορίζεται με βάση τα συμφέροντα των ισχυρών.

Τιμάμε την πολιτιστική κληρονομιά του Πόντου και δεσμευόμαστε να διατηρήσουμε και να προβάλλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό του λαού του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι καθήκον μας να μην ξεχνάμε τις θυσίες και τον αγώνα των Ποντίων για τη διατήρηση της ταυτότητάς τους.

Στηρίζουμε τον ποντιακό ελληνισμό, στεκόμαστε αλληλέγγυοι και με τους συμπατριώτες μας Ποντίους που βρίσκονται εκτός των συνόρων της χώρας μας και αποτελούν άξιους πρεσβευτές του ελληνικού πολιτισμού και των εθνικών μας θεμάτων, στο πλαίσιο του απόδημου Ελληνισμού.

Ας διδαχτούμε από το παρελθόν και ας εργαστούμε για ένα μέλλον όπου θα επικρατούν, η ειρήνη, ο αλληλοσεβασμός και η δικαιοσύνη!

Η “Κοινωνίας Βήμα” τίμησε τη μνήμη της Γενοκτονίας των Ποντίων

Η ανάρτηση

………………

Εκδηλώσεις μνήμης Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού 2024

Η 19η Μαΐου θα αποτελεί πάντα ημέρα μνήμης για τους 353.000 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου που δολοφονήθηκαν και τις εκατοντάδες χιλιάδες που ξεριζώθηκαν βιαίως από τις πατρογονικές τους εστίες. Θα έχει όμως και ιδιαίτερο συμβολισμό για την συνεισφορά του Ποντιακού Ελληνισμού στην πρόοδο και ανάπτυξη του τόπου μας.

https://koinoniasvima.gr/…/%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%ce%b9…

Το παρόν έδωσε η “Σύγχρονη Πόλη” δια του προέδρου της κ. Στεφάνου Γατσούλη στο μνημόσυνο για την Γενοκτονία των Ποντίων που πραγματοποιήθηκε χθες στον ιερό ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Πάρκο Μικρασιατών από τον επικεφαλή της παράταξης δίδοντας τις δέουσες τιμές με σεβασμό και ευλάβεια που αναλογούν σε ένα τόσο ιστορικό θλιβερό γεγονός για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο