ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ - ΗΡΑΚΛΕΙΟΝΕΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟ

ΕΣΕΚΚ, ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την αύξηση των ελεύθερων χώρων

ΕΣΕΚΚ, ένα εργαλείο στα χέρια του Δήμου Ηρακλείου Αττικής για την αύξηση των ελεύθερων χώρων

Νίκος Μπάμπαλος: «Συνεχίζουμε να προσθέτουμε κοινόχρηστους χώρους στην πόλη για να τους χαίρονται οι κάτοικοι και να παίζουν τα παιδιά μας»

Ένα πολύτιμο εργαλείο που θα τον βοηθήσει να αυξήσει τους κοινόχρηστους χώρους στα όρια της πόλης και, κατ’ επέκταση, την ποιότητα ζωής των κατοίκων της έχει πλέον στα χέρια του ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Εκμεταλλευόμενος το νέο θεσμικό πλαίσιο, ο Δήμος, μέσα από την Τεχνική του Υπηρεσία, ολοκλήρωσε και ενέκρινε το Επιχειρησιακό Σχέδιο για την Εξασφάλιση Κοινόχρηστων και Κοινοφελών Χώρων (ΕΣΕΚΚ).

Με απλά λόγια, πρόκειται για μια μελέτη καταγραφής, ιεράρχησης και προτεραιοποίησης όλων των ελεύθερων χώρων εντός της πόλης οι οποίοι τελούν υπό απαλλοτρίωση από τον Δήμο – είναι δηλαδή χαρακτηρισμένοι ως κοινόχρηστοι στο Σχέδιο Πόλης – ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου, αθλητισμού, πάρκα, πλατείες, παιδικές χαρές κτλ.

Το ΕΣΕΚΚ αφενός εξυπηρετεί τον βέλτιστο προγραμματισμό των απαλλοτριώσεων στα χρόνια που ακολουθούν, αφετέρου και σημαντικότερα είναι πλέον απαραίτητο στις περιπτώσεις που ο Δήμος θα διεκδικήσει χρηματοδότηση για να αγοράσει ελεύθερη γη, όπως πολλές φορές στο παρελθόν έκανε με επιτυχία.

Θυμίζουμε, η δημοτική αρχή του Νίκου Μπάμπαλου στα χρόνια που προηγήθηκαν επιδόθηκε σε μια εντατική εκστρατεία απόκτησης όσων περισσότερων ελεύθερων χώρων ήταν δυνατό, με προτεραιότητα τις εκτάσεις εκείνες που είχαν κηρυχθεί παλιότερα υπό απαλλοτρίωση, η εν λόγω απαλλοτρίωση δεν έγινε ποτέ, οι χώροι αποχαρακτηρίστηκαν και κινδύνευαν πια να οικοδομηθούν.

Είτε με ίδιους πόρους, είτε με αξιοποίηση χρηματοδοτικών προγραμμάτων η διοίκηση του Νίκου Μπάμπαλου κατάφερε να αγοραστούν άνω των 10 στρεμμάτων ελεύθερης γης σε διάφορες γειτονιές του Ηρακλείου που, σε διαφορετική περίπτωση, θα είχαν γεμίσει τσιμέντο. Αντίθετα, πολλοί από αυτούς τους χώρους είναι πλέον μικρά πάρκα και χώροι πρασίνου ενώ και οι υπόλοιποι θα αξιοποιηθούν το επόμενο διάστημα.

«Αφού καταφέραμε να σώσουμε όσο περισσότερους ελεύθερους χώρους μπορούσαμε από αυτούς για τους οποίους είχε χαθεί η απαλλοτρίωση και να αντιστρέψουμε το ισοζύγιο τσιμέντο – πράσινο, πλέον με άνεση χρόνου και το νέο εργαλείο που λέγετε ΕΣΕΚΚ στα χέρια μας μπορούμε να προγραμματίσουμε τα επόμενά μας βήματα για εκείνες τις εκτάσεις που έχουμε προβλέψει να προσθέσουμε στους κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας για να τους χαίρονται όλοι οι Ηρακλειώτες και να παίζουν τα παιδιά μας. Με εγκεκριμένο το Σχέδιο μπορούμε να συνεχίσουμε να διεκδικούμε με επιτυχία χρηματοδότηση για να αγοράσουμε αυτούς τους χώρους, όπως άλλωστε κάναμε έως σήμερα. Προγραμματίζουμε και διαμορφώνουμε το Ηράκλειο του αύριο, το Ηράκλειο που θέλουμε και μας αξίζει», το σχόλιο του Νίκου Μπάμπαλου.

Το ΕΣΕΚΚ εκπονήθηκε με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο και βρίσκεται αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Δήμου iraklio.gr.

Μετάβαση στο περιεχόμενο