ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ

Έργο πνοής για τον Δήμο Πόρου η μελέτη για νέο ρυμοτομικό σχέδιο στον παραδοσιακό οικισμό με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής

Έργο πνοής για τον Δήμο Πόρου η μελέτη για νέο ρυμοτομικό σχέδιο στον παραδοσιακό οικισμό με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής

Γ. Πατούλης: «Στηρίζουμε έμπρακτα την ισόρροπη ανάπτυξη στα νησιά της Αττικής μας με σεβασμό στους κατοίκους και το περιβάλλον»

Τη  μελέτη για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου στον παραδοσιακό οικισμό του Πόρου, ένα έργο – σταθμό που θα δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη του Δήμου Πόρου, χρηματοδοτεί από ίδιους πόρους με 500.000 ευρώ η Περιφέρεια Αττικής.

Η σχετική προγραμματική σύμβαση υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη και τον Δήμαρχο Πόρου Γ. Δημητριάδη, ενώ παρόντες στην συνάντηση ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Στ. Βοϊδονικόλας και η η Δ/ντρια  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού της Περιφέρειας Μ. Μίσκα.

Με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης ο Περιφερειάρχης με τον Δήμαρχο επικαιροποίησαν τα έργα υποδομών που ήδη δρομολογούνται ενώ συζητήθηκε και η περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική του Πόρου.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, επισήμανε την ανάγκη να υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την υλοποίηση  μεγαλόπνοων έργων για το νησί και τους κατοίκους του, τονίζοντας πως πολύ σύντομα υπογράφεται  η προγραμματική σύμβαση για την άρση επικινδυνότητας σε πρανή από κατολισθήσεις, ενώ προανήγγειλε την δρομολόγηση της διαδικασίας για την μελέτη υλοποίησης παντορροϊκού συστήματος αποχέτευσης.

Παράλληλα, ο κος Πατούλης αναφερόμενος στο ζήτημα του «Ειδικού Χωροταξικού Πλαισίου για τις Υδατοκαλλιέργειες» και τις αντιδράσεις του Δήμου Πόρου κατά της θεσμοθέτησης βιομηχανικής ζώνης ιχθυοτροφείων στο νησί, επισήμανε πως η Περιφέρεια Αττικής είναι στο πλευρό των δημάρχων και των κατοίκων,  τονίζοντας πως η Περιφέρεια Αττικής αναλαμβάνει έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην επίλυση αυτού του ζητήματος.

Επίσης, αναφερόμενος σε ένα βασικό πρόβλημα των νησιών του Σαρωνικού, αυτό του κόστους της μεταφοράς των στερέων αποβλήτων τους, τόνισε πως η Περιφέρεια Αττικής μαζί με τον ΕΔΣΝΑ, βρίσκονται ήδη σε μια διαδικασία αποτύπωσης αυτού του κόστους, ώστε με συγκεκριμένο τρόπο να υπάρξει στήριξη η οποία θα ελαφρύνει οικονομικά τους Δήμους από αυτή την υποχρέωση που έχουν.

«Είμαστε σταθερά κοντά στους νησιωτικούς δήμους της Αττικής μας με βασική αρχή την στήριξη μας για μια ισόρροπη ανάπτυξη στο επίκεντρο της οποίας πρέπει να είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση και προβολή του τουριστικού προϊόντος και η ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων τους», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Αττικής τονίζοντας:

«Είμαι ικανοποιημένος και χαρούμενος που με τον Δήμαρχο Πόρου έχουμε μια άριστη συνεργασία. Σήμερα ανοίξαμε το δρόμο για την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του παραδοσιακού οικισμού και επικαιροποιήσαμε τα έργα που δρομολογούνται. Πολύ σύντομα προχωρά και η προγραμματική για το έργο άρσης επικινδυνότητας σε πρανή, ενώ στο ζήτημα των ιχθυοκαλλιεργειών, θα αναλάβουμε κάθε πρωτοβουλία που θα συμβάλει στην επίλυση αυτού του ζητήματος. Επιπλέον, μαζί με τον ΕΔΣΝΑ, βρισκόμαστε ήδη σε διαδικασία αποτύπωσης του κόστους μεταφοράς των στερεών αποβλήτων από τα νησιά και πολύ σύντομα θα μπορέσουμε να συμβάλλουμε στην απομείωση του κόστους αυτής της υποχρέωσης εκ μέρους των Δήμων των νησιών της Αττικής μας».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Πόρου Γ. Δημητριάδης αναφέρθηκε στην ικανοποίησή του για την πορεία των έργων που δρομολογούνται για το Δήμο Πόρου με την στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και προσωπικά του κου Πατούλη επισημαίνοντας χαρακτηριστικά:

« Είχαμε μια σήμερα μια σημαντική εξέλιξη με την υπογραφή της συγκεκριμένης προγραμματικής σύμβασης. Παράλληλα, ενημερωθήκαμε και για την άμεση δρομολόγηση όσων βρίσκονται ακόμη σε εκκρεμότητα, αλλά και για ευρύτερα θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, όπως το ζήτημα τω Ιχθυοτροφείων και της καθαριότητας. Ο Περιφερειάρχης Αττικής μας διαβεβαίωσε για ακόμη μια φορά για την πλήρη και σταθερή στήριξή του στα αιτήματά μας. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής, όπως και καθόλη την συνεργασία μας έως τώρα με τον κο Πατούλη, η οποία πιστεύω και επιθυμώ ότι θα έχει την ίδια επιτυχημένη συνέχεια και στο μέλλον».

Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Στ. Βοϊδονικόλας αναφέρθηκε στην εξαιρετική συνεργασία που ήδη αναπτύσσεται με τον Δήμαρχο Πόρου, ενώ αναφερόμενος στο ζήτημα της σχεδιαζόμενης ίδρυση βιομηχανικών Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών επισήμανε ότι και από την προηγούμενη θέση του στην Διεύθυνση Αγροτικής Πολιτικής και Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής είχε συνεισφέρει για την μη επέκτασή της στον Πόρο, επισημαίνοντας  τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ανάπτυξη των νησιών.

«Υπό την καθοδήγηση του Περιφερειάρχη Αττικής κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να στηρίξουμε τα αιτήματα των νησιών της Αττικής μας, ενώ με τον Δήμαρχο Πόρου ήδη αναπτύσσουμε μια συνεχή και εποικοδομητική συνεργασία», επισήμανε ο κος Βοϊδονικόλας.

Δείτε σχετικό βίντεο στο παρακάτω link:

https://youtu.be/CUEIeGGZ7E4

Η μελέτη για την  «Τοπογραφική αποτύπωση και αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου του παραδοσιακού οικισμού του Πόρου»

Η μελέτη έχει ως αντικείμενο την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου του έτους 1997 για τον οικισμό του Πόρου. Στο πλαίσιο της μελέτης θα πραγματοποιηθεί:

– Τοπογραφική μελέτη για την αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και την εφαρμογή του Ρυμοτομικού Σχεδίου.

– Πολεοδομική Μελέτη για την αναθεώρηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου σε δύο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την ανάλυση της υπάρχουσας κατάστασης, την αξιολόγηση των πολεοδομικών δεδομένων, τη διάγνωση των προβλημάτων, των προοπτικών και των τάσεων και τη διατύπωση της κατ’ αρχήν πρότασης ή των εναλλακτικών προτάσεων ρυμοτομίας στην περιοχή παρέμβασης.

 Στο δεύτερο στάδιο γίνεται λεπτομερής επεξεργασία του Ρυμοτομικού Σχεδίου και η Οριστική Μελέτη με βάση τη πρόταση που θα προκριθεί από τη Διευθύνουσα Υπηρεσία. Η οριστική μελέτη συνοδεύεται από διατιθέμενο Ισοζύγιο Κοινωνικής Γης και σύγκριση του ισοζυγίου με τις ανάγκες σε γη για κοινόχρηστους χώρους και κοινωφελείς χρήσεις.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο