ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Εορτασμός Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη προσέλευση κοινού, γιορτάστηκε η Διεθνής Ημέρα Μουσείων (18.05.2024) στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού “Φιλιώ Χαϊδεμένου” Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας – Ν. Χαλκηδόνας, στο πλαίσιο του Διεθνούς Εορτασμού του ICOM. Το θέμα του φετινού εορτασμού «Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα»  έδωσε την ευκαιρία στο Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού να σχεδιάσει μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες προβάλλουν έντονα τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τη Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024,πραγματοποιήθηκε μουσική συναυλία με τον Μάνο Πυροβολάκη στο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Ο καταξιωμένος τραγουδοποιός, με το συγκρότημά του, χάρισε μια νότα αισιοδοξίας και χαράς, ταξιδεύοντάς μας σε αγαπημένους τόπους και μνήμες του παρελθόντος.

Την Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της λαογραφικής έκθεσης, αφιερωμένη στη μητέρα, με τίτλο «Οι γυναίκες του περασμένου αιώνα μέσα από τα χειροποίητα έργα τους». Παρ’ ότι οι γυναίκες στο παρελθόν υπήρξαν περιορισμένες στους παραδοσιακούς ρόλους, δημιούργησαν αριστουργήματα τέχνης με ευφυΐα,  μεράκι και φαντασία, τα οποία οι επισκέπτες μας είχαν τη δυνατότητα να θαυμάσουν.

Η έκθεση αποτέλεσε έργο της συνεργασίας των Συλλογικοτήτων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας:

Ένωση Κρητών

Ένωση Πελοποννησίων «Ο γέρος του Μωριά»

Σύλλογος «Πολιτιστική Αναγέννηση»

Σύλλογος Ποντίων «Δημήτριος Υψηλάντης»

Πρόσκοποι Νέας Φιλαδέλφειας

Δίκτυο Γυναικών

Την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024, στο θεατράκι του ΠΠΙΕΔ, παρουσιάστηκε η εξαιρετική, και πάντα επίκαιρη, θεατρική παράσταση «Μάλο Μόμε ή Μικρό Κορίτσι», της Χαρούλας Αποστολίδου, σε διασκευή και σκηνοθεσία Νάντιας Δαλκυριάδου. Οι ηθοποιοί μάγεψαν το κοινό με τις υπέροχες ερμηνείες τους.

Τo Σάββατο, 18 Μαΐου 2024, 35 μαθητές της ΣΤ’ τάξης των δημοτικών σχολείων της πόλης μας, είχαν την ευκαιρία να διανυκτερεύσουν ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου (sleepover). Τη μοναδική αυτή εμπειρία πλαισίωσαν έμπειροι παιδαγωγοί με δράσεις, όπως θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών, διαγωνισμό τραγουδιού, αθλητικές δραστηριότητες και συζήτηση επίκαιρων θεμάτων με τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Π.Π.Ι.Ε.Δ., κ. Γιάννη Τομπούλογλου.

Όλες αυτές τις ημέρες πλήθος επισκεπτών  ξεναγήθηκε στο Μουσείο μας και θαύμασε τον πλούτο του. 

Το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου», κατά τον φετινό εορτασμό, αποδέχτηκε την εθελοντική προσφορά ατόμων που στήριξαν το όλο εγχείρημα, καθώς και τις ευγενικές χορηγίες από επαγγελματίες της πόλης μας.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε τους:

Δανάη Γκενέ, Γιάννη Ρουμελιώτη, Ελένη Δήμου, Γιάννη Κούβαρη και Κωνσταντίνο Τζαννετάκη (Καλλιτεχνική Ομάδα Δρώμενο), τη Δημοτική αστυνομία του Δήμου ΝΦ – ΝΧ και  τους υπαλλήλους του ΠΠΙΕΔ.

Επίσης, τους χορηγούς του sleepover:

Σουβλακούπολη- Hammam – Σκλαβενίτης

Μετάβαση στο περιεχόμενο