Εκλογές 2023: Τι ώρα θα βγει το exit poll – Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές 2023: Τι ώρα θα βγει το exit poll – Πότε θα ανακοινωθούν τα πρώτα αποτελέσματα

Από τις 7 το πρωί έχουν ανοίξει οι κάλπες σε όλη την χώρα – Τι ώρα θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα

Στις 19.00 το απόγευμα αναμένεται να δημοσιευθεί το πρώτο, κοινό μεγάλο exit poll, το οποίο θα παρουσιαστεί σε όλα τα ελληνικά τηλεοπτικά δίκτυα. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θα επιχειρήσουν να μετρήσουν την κατάταξη και τα ποσοστά που έχουν λάβει τα κόμματα.

Η πρώτη επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος αναμένεται νωρίτερα από κάθε άλλη φορά. Σύμφωνα με την SingularLogic μέσα σε μόλις 90 λεπτά από τη στιγμή που θα κλείσουν οι κάλπες, στις 20:30 θα έχουμε την πρώτη εκτίμηση.

Τι είναι τα exit polls

Τα exit polls είναι μια δημοσκόπηση που διενεργείται έξω από τα εκλογικά κέντρα την ημέρα των εκλογών. Έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς τα αποτελέσματά τους προσεγγίζουν αρκετά το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών.

Η ερώτηση άλλωστε δεν αφορά τι προτίθεται ο κάθε πολίτης να ψηφίσει όπως στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αλλά τι ψήφισε στην κάλπη λίγα λεπτά πριν. Έχει παρατηρηθεί πως οι πολίτες απαντούν πιο πρόθυμα στα exit polls παρά στις προεκλογικές δημοσκοπήσεις.

Το exit poll θα διεξαχθεί από κοινού από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ALCO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB HELLAS A.E., Pulse και GPO.

Τι ώρα ξεκινά η ροή των σταυρών προτίμησης

Σε αυτές τις εκλογές η χρήση των νέων τεχνολογιών με τα tablets στα εκλογικά κέντρα, αλλάζει τα δεδομένα και στο θέμα της μετάδοσης των σταυρών υποψηφίων.

Η Singular Logic αναμένει ότι μετά τις 10 μ.μ. θα υπάρχει ροή αποτελεσμάτων σταυρών υποψηφίων ενώ, σύμφωνα με τον κ. Μπακάκο, λίγο μετά τα μεσάνυχτα σε ορισμένες περιφέρειες θα μπορεί να γίνει και μία ασφαλή εκτίμηση για τα τελικά αποτελέσματα όσον αφορά στη σταυροδοσία.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο