ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό

Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Μουσικοχορευτικό Οδοιπορικό

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο διήμερος εορτασμός του Μουσικοχορευτικού Οδοιπορικού στην Ελληνική Παράδοση που διοργάνωσε ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας το Σάββατο 1 Ιουνίου στον «Πολυχώρο Δροσίνη» και την Κυριακή 2 Ιουνίου 2024 στο Πάρκο «Γεώργιος Αποστολάκης» στην Νέα Χαλκηδόνα, υπό τον συντονισμό των δύο χοροδιδασκάλων, Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη, την συνδρομή της Εντεταλμένης Συμβούλου Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης, Λίνας Γεωργίου και την πάντα γλαφυρή παρουσίαση της διοργάνωσης από τον Κώστα Μπέτζελο.

Τα τμήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου μας ιδρύθηκαν το 1990 με σκοπό την ενεργοποίηση του τοπικού πληθυσμού, τη διατήρηση κι ανάδειξη της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης και τη συνέχιση της πολιτιστικής κληρονομιάς που μας παρέδωσαν οι πρόγονοί μας πρόσφυγες από την Μ. Ασία, άλλα και οι νεότεροι κάτοικοι της πόλης μας με καταγωγή από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Σήμερα στα τμήματα συμμετέχουν 548 μαθητές όλων των ηλικιών. Το Σάββατο 1 Ιουνίου ο «Πολυχώρος Δροσίνη» γέμισε ασφυκτικά από κόσμο που ήρθε να απολαύσει την Χορευτική Ομάδα του Δήμου μας και τους μαθητές των τμημάτων των παραδοσιακών χορών. Με συνοδεία ζωντανής πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας και με την καθοδήγηση των μοναδικών χοροδιδασκαλων τους, Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη χόρεψαν φορώντας παραδοσιακές στολές από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, δημιουργώντας έναν κινητό πίνακα ζωγραφικής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Τομπούλογλου και η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτισμού και Διά Βίου Μάθησης, Λίνα Γεωργίου, τονίζοντας την συνεισφορά των τμημάτων των παραδοσιακών χορών του Δήμου μας στην αναβίωση εθίμων του τόπου μας εκατοντάδων χρόνων. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην τριαντάχρονη προσφορά του κ. Κώστα Θεοχάρη και στη θεμελίωση αυτού του θεσμού.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι αντιδήμαρχοι Γιάννης Πρατσής, Αλέκος Γούλας και Μανώλης Διαγουμάς, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σερετάκης, η εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος κ. Σοφία Αμπατζή, ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Βασίλης Γεωργιάδης και άλλοι.

Την Κυριακή 2 Ιουνίου το φεστιβάλ συνεχίστηκε στο Πάρκο «Γεώργιος Αποστολάκης», με καθολική ανταπόκριση του κόσμου. Χόρεψαν οι μαθητές – παιδιά, έφηβοι, ενήλικες – όλων των τμημάτων συνοδεία και πάλι ζωντανής πολυμελούς παραδοσιακής ορχήστρας και φυσικά πάντα με την υποδειγματική καθοδήγηση του Κώστα Θεοχάρη και Γιάννη Ζυγογιάννη.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσε με χαιρετισμό ο Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ, ο οποίος αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην σημασία της διατήρησης της παράδοσης και συνεχάρη τους χοροδιδασκάλους και τους συμμετέχοντες. Επίσης παρευρέθηκαν οι Αντιδήμαρχοι Ελίνα Δρεπανιά, Δημήτρης Ζησιμάτος, Μανώλης Διαγουμάς, Τάκης Αθανασόπουλος και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Σοφία Αμπατζή, Γιάννης Λουκιδέλης και Κώστας Τομπούλογλου, ενώ ο Αντιδήμαρχος Δημοτικής Αστυνομίας & Ασφάλειας Πολιτών Γρηγόρης Κοττές, φρόντισε να απομακρυνθούν εγκαίρως τα αυτοκίνητα από το Πάρκο «Γ. Αποστολάκης», ώστε να διεξαχθεί απρόσκοπτα η εκδήλωση.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης σε χώρο παραπλεύρως της σκηνής, με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου, Ευτυχίας Παπαλουκά τοποθετήθηκε περίπτερο του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων Αθήνας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Hellenic Red Cross), με την συμμετοχή και του τοπικού τμήματος της Νέας Φιλαδέλφειας, το οποίο εκπροσωπούσε η Πρόεδρος, Ρένα Χωρέμη.

Παρουσιάστηκε ενημερωτικό υλικό και έκθεση με έργα των Ομάδων Γυναικών και Εφήβων. Στο διάστημα 20:00-21:00 παιδαγωγός του Πολυδύναμου Κέντρου Προσφύγων ΕΕΣ συντόνιζε καλλιτεχνικές δράσεις για παιδιά με θέμα την παράδοση.

Η Δημοτική Αρχή εκφράζει ευχαριστίες στην εταιρεία ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ΑΕΕ για την διάθεση νερών αλλά και για την δωρεάν παραχώρηση του υπαίθριου χώρου στάθμευσης του καταστήματος επί της Λεωφόρου Αχαρνών 467, στη Νέα Χαλκηδόνα. Ευχαριστούμε την διευθύντρια και τον σύλλογο διδασκόντων του Γυμνασίου Νέας Χαλκηδόνας, καθώς οι χώροι του σχολείου διατέθηκαν για να ντυθούν όλοι οι συμμετέχοντες με τις παραδοσιακές φορεσιές.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους εργαζόμενους του Δήμου μας που βοήθησαν στις εκδηλώσεις του διημέρου. Ευχή όλων μας, η συνέχιση των ηθών και των εθίμων με στόχο την διάσωση της παράδοσής μας!

Από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο