Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη μας
Δήμος ΝΦ-ΝΧ: Ιστορική επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη στην πόλη μας
Η τελετή υποδοχής έλαβε χώρα στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδέλφειας
Με αφορμή την συμπλήρωση 100 ετών από την ίδρυση της πόλης μας (1924-2024) και 50 ετών από την ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Ιωνίας (1974-2024), με αισθήματα τιμής και σεβασμού, υποδεχθήκαμε στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Προκαθήμενο της Ορθοδοξίας, την Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, το διήμερο 22 & 23 Νοεμβρίου 2024.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και τα μέλη της συνοδείας του υποδέχθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Φιλαδελφείας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Γαβριήλ, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και της ιερές Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Ιωάννης Τομπούλογλου, μαζί με σύσσωμη τη Δημοτική Αρχή, πλήθος Ιεραρχών, κληρικών, Αρχόντων Οφφικιάλων της Μ.τ.Χ.Ε, εκπροσώπων της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και αναρίθμητων πολιτών, οι οποίοι προσήλθαν για να αποδώσουν την δέουσα τιμή και τον σεβασμό τους στον Πατριάρχη του Γένους.
Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος μετέβη στην κεντρική πλατεία της πόλης μας, στην οποία δόθηκε και επισήμως το όνομα «Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’» εις μνήμην του εξόριστου, ανταλλάξιμου Οικουμενικού Πατριάρχης Κωνσταντίνου ΣΤ’ (1859-1930), ο οποίος έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του και κοιμήθηκε στην προσφυγική Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο Δήμαρχος Γιάννης Τομπούλογλου συγκινημένος απευθύνθηκε στην Α.Θ. Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, λίγο πριν την αποκάλυψη της αναθηματικής στήλης στην «Πλατεία Πατριάρχου Κωνσταντίνου ΣΤ’»:
«Παναγιώτατε, Η φτώχεια του ανθρώπινου λόγου είναι πάντοτε παρούσα, στις στιγμές εκείνες, που προσπαθείς να περιγράψεις τις έννοιες χαρά, τιμή, συγκίνηση, και οτιδήποτε μέσα μας σκιρτά, με την παρουσία Σας εδώ!
Αδυνατώ, λοιπόν, Παναγιώτατε, Πατέρα και Δεσπότη μας, να εκφράσω όλα αυτά που η ιστορία μου δωρίζει απλόχερα τούτη τη στιγμή, στην υπηρεσία μου ως Δημάρχου αυτής της πόλης, να σας υποδέχομαι, για να γιορτάσουμε με Εσάς, τον πρώτο της Οικουμένης, τον Πατριάρχη του γένους μας, τα εκατό χρόνια της συγκρότησης του Δήμου μας και τα πενηντάχρονα από την ίδρυση της Μητροπόλεώς μας.
Εκτός, όμως, αυτής της εόρτιας μετοχής μας, οι προσφυγικές ρίζες αυτού του συγκλονιστικού παρελθόντος και της βαριάς κληρονομιάς που φέρουμε, τόσο οι συνδημότες μου, όσο και εγώ, μας κληροδότησαν και μια μνήμη. Σ’ αυτή τη γειτονιά της πόλης μας, δεν έσβησε ποτέ απ’ τα χείλη μας, η έκφραση «πλατεία Πατριάρχου». Παρ’ ότι αφιερώθηκε στον μεγάλο Έλληνα πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο, όλοι τη γνώρισαν και τη γνωρίζουν ως τόπο που έζησε εξόριστος ο Πατριάρχης Κωνσταντίνος ο ΣΤ’.
Ο Πατριάρχης που ακολούθησε μια άλλη αγχόνη, αυτή της προσφυγιάς, ως «ανταλλάξιμος». Η μνήμη, Παναγιώτατε, δεν αφορά απλώς και μόνο, ότι αποκαλύπτεται σήμερα μια πλάκα, που θα θυμίζει τον Πατριάρχη που ακολούθησε την οδύνη και τον στεναγμό του ποιμνίου του. Η μνήμη αυτή, είναι αυτό ακριβώς, που σημαίνεται σε κάθε Θεία Λειτουργία της Εκκλησίας μας, είναι και αυτό που έρχεται από το μέλλον. Είναι, δηλαδή, η θέλησή μας, να μην ξεχάσουμε ποτέ ποιοι είμαστε, να παραδώσουμε στις ερχόμενες γενιές την ακλόνητη πίστη στις παραδόσεις μας, την παντοτινή μας αγάπη και τον μεγάλο σεβασμό μας, στον ιερό θεσμό του γένους μας, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, αυτό που άφησαν φεύγοντας οι πρόγονοί μας, ως θυσία ολοκαυτώματος, και ως άσβεστη λαμπάδα φωτός ανεσπέρου. Παναγιώτατε!
Και σήμερα ο ταραγμένος κόσμος μας, γεμάτος σκοτάδι μίσους, διεξάγει και πάλι πολέμους, με θύματα αθώους ανθρώπους που, όσοι επιζούν, είναι και αυτοί πρόσφυγες, σε γη αλλοτρία, γεμάτοι ανείπωτο πόνο! Εικόνες που ξανά μας στοιχειώνουν, είναι κυρίως αυτές, που δείχνουν στην ανθρωπότητα τα παιδιά να υποφέρουν, όπως ακριβώς οι πρόγονοί μας.
Ευχηθείτε, λοιπόν, στις προσευχές Σας, για την ειρήνη του κόσμου, να σταματήσουν οι πόλεμοι και να πάψει το κακό να δηλητηριάζει τη ζωή μας. ΤΗ ΖΩΗ, ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΟΝΑΚΡΙΒΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Σας καλούμε, και ως Ειρηνοποιό, με το άγγελμα της Ειρήνης, να μας αποκαλύψετε σ’ αυτήν την ταπεινή πλάκα, την παντοτινή υπόμνηση ενός σταυρικού πόνου, που στα τίμια χέρια Σας μεταποιείται σε Ανάσταση και Ζωή!».
Μετά την τελετή ονοματοδοσίας και τα αποκαλυπτήρια της αναθηματικής στήλης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ και τον Δήμαρχο της πόλης μας Ιωάννη Τομπούλογλου, όλοι μετέβησαν στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Νέας Φιλαδελφείας, όπου στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού, πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία των Θυρανοιξίων του νέου Ναϋδρίου επ’ ονόματι του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, εις μνήμην του φιλάθλου Μιχαήλ Κατσούρη.
Σε όλες τις εκδηλώσεις συμμετείχε πλήθος πολιτών, μεταξύ αυτών σύσσωμη η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιάννη Τομπούλογλου, Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, οι πρώην Δήμαρχοι της πόλης μας Παντελής Γρετζελιάς και Νίκος Αδαμόπουλος, οι Δήμαρχοι και Αντιδήμαρχοι των όμορων Δήμων, οι Υπουργοί Άδωνης Γεωργιάδης, Νίκη Κεραμέως, Κωστής Χατζηδάκης, Νίκος Παπαθανάσης, Παύλος Μαρινάκης, Βουλευτές, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Dr. Αντώνιος Αυγερινός, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα ΕΕΣ Γεώργιο Σκούμα και πλήθος Εθελοντών Σαμαρειτών Διασωστών και Νοσηλευτριών του ΕΕΣ, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Κώστας Ζώμπος, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, φιλαρμονική και τιμητικό άγημα του Ελληνικού Στρατού, οι Πολιτιστικοί και Προσφυγικοί Σύλλογοι της πόλης μας και των γειτονικών Δήμων και πλέον των 100 μελών των Τμημάτων Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας που φορούσαν παραδοσιακές στολές από κάθε γωνιά της Ελλάδας.
Από το Γραφείο Τύπου