ΔΗΜΟΣ ΝΦ-ΝΧΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την διεθνή ημέρα μουσείων 2023: Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας για την διεθνή ημέρα μουσείων 2023: Μουσεία, Αειφορία και Ποιότητα Ζωής

Η 18η Μαΐου, ημέρα εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, είναι αφιερωμένη κάθε χρόνο σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά στα μουσεία και στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με το θέμα του φετινού εορτασμού, το ICOM επιθυμεί να αναδείξει τον ρόλο και τη δύναμη των μουσείων να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων της αειφορίας και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής του κοινωνικού συνόλου.

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συμμετέχει στον διεθνή εορτασμό των Μουσείων 2023 με τις παρακάτω εκδηλώσεις:

•          Τετάρτη 17 Μαΐου 2023

20.00 Θεατρική παράσταση «Η δίκη των 6»

Μια ιστορία – δύο πλευρές, ένα ιστορικό δράμα που συναντά τη μυθοπλασία φωτίζοντας τα γεγονότα που ακολούθησαν την καταστροφή της Μικράς Ασίας. Τρεις ξεριζωμένοι ήρωες αποζητούν τη δική τους δικαίωση μετά τα δεινά που υπέστησαν. Δύο πλευρές, δύο διαφορετικές όψεις του δράματος συμβολίζουν, τη χωρισμένη στα δύο, κοινωνία εκείνης της εποχής. Θα καταφέρουν να δικαιωθούν;

Ηθοποιοί: Φαίδρα Παπανικολάου, Μαρία Λάμπρου, Δήμητρα Μπάσιου, Γιάννης Τσόρβας. Σκηνοθεσία: Νίκος Κρίκας

•          Πέμπτη 18 Μαΐου 2023

19.00  Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Η ανάγκη της θύμησης»

Παρουσίαση εικαστικής έκθεσης «H ανάγκη της θύμησης», σε συνεργασία με το σωματείο «Ένωση Καλλιτεχνών-Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού». Στην έκθεση συμμετέχουν 15 καλλιτέχνες με πλούσιες και διαφορετικές αισθητικές και μορφολογικές αναζητήσεις. Τα έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής, εγκατάστασης και άλλων μέσων χαρακτηρίζουν τον πλουραλιστικό και πολυφωνικό χαρακτήρα της έκθεσης. Η έκθεση ενσαρκώνει την πρόθεση όλων μέσα από την τέχνη να συνδέσουν το παρελθόν και τη Μικρασιατική καταστροφή  με τη σημασία που αποκτά στο σήμερα, εκφράζοντας σύγχρονες ιδέες με διαφορετικές ανησυχίες και τρόπους καλλιτεχνικής έκφρασης στην τέχνη, στην ιστορία, στην φιλοσοφία στην κοινωνιολογία και στην ψυχολογία με κύριο στόχο τον βαθύ και ουσιαστικό διάλογο με το κοινό.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Ιωάννα Βλάχου, Δέσποινα Ζηλίδου, Κωσταντίνος Ζιαμπάρας, Δημήτρης Καννάς, Ανδρέας Κοντονής, Δημήτρης Μαστορόπουλος, Δήμητρα Μπακογιαννάκη, Αλέξανδρος Νίκας, Διονύσιος Νινιός, Τερψιχόρη Ξανθοπούλου, Παναγιώτα     Πιτσιρή, Νικόλαος Σφήκας, Αντώνης Τριανταφύλλου, Αντώνης Φουκαράς, Χρύσα Φωτιάδου

Οργάνωση έκθεσης: «Ένωση Καλλιτεχνών – Συντηρητών Υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού» – Επιγραφικό Μουσείο

Επιμελήτρια έκθεσης: Νίκη Παπασπύρου

•          Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

Διανυκτέρευση στο Μουσείο – Sleepover

Το Μουσείο «Φιλιώ Χαϊδεμένου» και το Π.Π.Ι.ΕΔ. του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας διοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά διανυκτέρευση εντός του χώρου του (sleepover) στις 19/5/2023, η οποία θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή παιδιών της πόλης μας. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη συμβολή έμπειρων παιδαγωγών και συμπεριλαμβάνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μουσική, θεατρικό παιχνίδι, ανάγνωση παραμυθιών, κ.ά.

15 – 20 Μαΐου 2023 οργανωμένες ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα κατόπιν συνεννόησης.

Τις δράσεις υποστηρίζουν μουσειοπαιδαγωγοί, εκπαιδευτικοί, η Δημοτική Αστυνομία, ο φυσιολατρικός σύλλογος ΟΑΣΗ-ΔΡΩΜΕΝΟ και επιχειρήσεις της πόλης μας.

Πληροφορίες:  Π.Π.Ι.Ε.Δ., Λ. Δεκελείας 152 & Ατταλείας 2, Νέα Φιλαδέλφεια,

    T: 2132049155-6, Ε: ppied@dimosfx.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο