Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού απο την ΠΑΕ ΑΕΚ
Τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού απο την ΠΑΕ ΑΕΚ
Τελέστηκαν σήμερα με τη δέουσα λαμπρότητα τα εγκαίνια του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού στην OPAP ARENA. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ ευλόγησε το νέο αυτό «κόσμημα» που βρίσκεται στο νότιο κτήριο του γηπέδου της ΑΕΚ, ενώ την κορδέλα των εγκαινίων έκοψε ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού κ. Ιωάννης Βρούτσης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ και οι επιτελείς της ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ 1924, καθώς και συγκεκριμένος αριθμός καλεσμένων που ξεναγήθηκαν στους χώρους του Μουσείου. Άπαντες εξέφρασαν τον ενθουσιασμό και τη συγκίνησή τους, καθώς περιηγήθηκαν σε έναν χώρο μνήμης και ιστορίας που «διηγείται» με τρόπο μοναδικό και πρωτοποριακό, όχι μόνο το δράμα του ξεριζωμού ενός πολιτισμού τριών χιλιετιών, αλλά και το πώς οι πρόσφυγες της Μικρασίας και του Πόντου συνέχισαν να επιβιώνουν και να μεγαλουργούν στα χώματα της μητέρας Ελλάδας εδώ και έναν αιώνα.
Η ομιλία του κ. Δημήτρη Μελισσανίδη
Ο κ. Δημήτρης Μελισσανίδης, ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε το νέο γήπεδο όχι μόνο ως αγωνιστική έδρα της ομάδας αλλά ως Κέντρο Αθλητισμού, Μνήμης και Πολιτισμού, ήταν ο ομιλητής της εκδήλωσης και αυτός που συνόψισε σε αδρές γραμμές την αποστολή και τη σημασία του Μουσείου. Ο διοικητικός ηγέτης της ΠΑΕ ΑΕΚ τόνισε τα εξής:
«Σεβασμιώτατε, Κύριε Υπουργέ, Κυρίες και Κύριοι,
Ο ξεριζωμός, η προσφυγιά τα βάσανα, οι συμφορές και οι τραγωδίες, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την μοίρα του Έλληνα. Μαζί όμως με την αγάπη για την πατρίδα και την ελευθερία.
Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, με ανοιχτούς δύο πολέμους στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, είναι παρηγοριά μεγάλη να εγκαινιάζουμε σήμερα το «Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», ένα Μουσείο που περιέχει ανεκτίμητα κειμήλια από τη Μικρά Ασία, την Κωνσταντινούπολη και τον Πόντο.
Πιστεύω, ότι αυτό το Μουσείο, εμπλουτιζόμενο διαρκώς στο μέλλον, θα συμβολίζει και για τις επόμενες γενιές την ιστορία αιώνων.
Με τη βοήθεια του Θεού αξιωθήκαμε μέχρι σήμερα, να παρουσιάσουμε δύο εμβληματικά επιτεύγματα. Θεμελιώσαμε δύο λαμπρά έργα. Το γήπεδο-κόσμημα της ΑΕΚ, OPAP ARENA, που δίκαια λογαριάζεται ως το καλύτερο στη χώρα. Αλλά και αυτό το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού, με τον τίτλο «Η Κιβωτός της Ρωμιοσύνης», έτσι όπως το βάπτισαν οι δύο νονοί του: ο μέγας Μίκης Θεοδωράκης και η σπουδαία Πρύτανις του Πανεπιστημίου των Παρισίων, Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ.
Σε λίγο, όμως, θα γεννηθεί και το τρίτο μας παιδί: Το Μουσείο της ΑΕΚ. Πιστέψτε με, κανένας Σύλλογος δεν θα έχει ένα μουσείο σαν κι αυτό. Τρίδυμα, λοιπόν, τα παιδιά της ΑΕΚ που ξεδιπλώνουν και αξιοποιούν την κληρονομιά ενός ιστορικού σωματείου, αλλά και των εκατομμυρίων φίλων της ομάδας μας, στο χθες και το σήμερα.
Αυτό που βλέπετε εδώ, είναι ένα ταπεινό αντίδωρο της μεγαλοσύνης των εκατοντάδων χιλιάδων Μικρασιατών και Ποντίων, που ζουν απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας. Είναι καταθέσεις ζωής. Είναι καταθέσεις ψυχής. Είναι καταθέσεις ονείρων. Είναι τα άνθη ευλαβείας όλου αυτού του κόσμου, που έφυγε από τις αδάμαστες, τις ανυπότακτες πατρίδες και δημιούργησε το Έπος της Νέας Ελλάδας.
Βρίσκω πολύ συγκινητικό, ότι δεκάδες ανώνυμοι άνθρωποι έρχονται κάθε μέρα και φέρνουν ένα κομμάτι, που είναι το φυλακτό τους, το κρυμμένο κληροδότημα των προγόνων τους που κρατούν σφιχτά μέσα στην καρδιά τους.
Όμως, εδώ έχουν καταθέσει σημαντικά κειμήλια και μεγάλες προσωπικότητες της πατρίδας μας: ο άρχοντας του ελληνικού «επιχειρείν», Αριστοτέλης Ωνάσης, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο δημοσιογράφος που με την καυστική πένα του μετακινούσε βουνά και άλλαζε καθεστώτα, ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, που έχει γράψει το μισό ελληνικό τραγούδι, ο Γιώργος Νταλάρας και η Χάρις Αλεξίου, που τραγούδησαν τη «Μικρά Ασία», αυτό το έργο του Απόστολου Καλδάρα, που συγκινεί όλους τους Έλληνες, η Γιώτα Λύδια και τόσοι άλλοι.
Θα έλεγα ότι στο Μουσείο αυτό βρίσκεται και ένας «τιτάνας» του Ποντιακού Ελληνισμού: ο Στέλιος Καζαντζίδης. Θα το βλέπει από εκεί ψηλά και η ψυχή του θα αγαλλιάζει.
Είναι ηλίου φαεινότερον, ότι υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος σε τούτες τις σελίδες της ιστορίας. Κι αυτός ο συνδετικός κρίκος, είναι η ηλιόλουστη Ορθοδοξία. Γιατί η Ορθοδοξία είναι πλούτος και ρίζα αθανασίας. Αυτή ενέπνευσε εκείνους που έδωσαν αγώνες για να ελευθερωθεί η πατρίδα και εμάς που δεν θέλουμε και δεν πρέπει ποτέ να τους ξεχάσουμε.
Με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της σημερινής σας παρουσίας. Μου χαρίζει το λυτρωτικό συναίσθημα ότι και εγώ, σαν ένας από όλους εσάς, όταν ήρθε η ώρα, έπραξα το καθήκον μου.
Σε λίγο θα κάνετε έναν μικρό περίπατο σ’ αυτό το Μουσείο. Είναι ένας μικρός περίπατος στην Ιστορία. Στην ιστορία της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας και του Πόντου. Με συντριβή και δέος, άνθρωποι απλοί μας έδιναν κάτι που γι’ αυτούς ήταν μοναδικό. Όπως ένα εικόνισμα. Ένα ανεκτίμητο γι’ αυτούς περιουσιακό στοιχείο. Έτσι, λοιπόν, αυτός ο χώρος είναι η «Επτάφωτος Λυχνία», που πάντα καίει, σε κάθε καρδιά πρόσφυγα, γιατί κάθε καρδιά πρόσφυγα έχει μέσα της το νόστο, δηλαδή τον καλό γυρισμό. Και μέχρι τη συντέλεια του κόσμου, αυτή η λαχτάρα δεν θα φύγει από την καρδιά κανενός από μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω, τον κ. Ηλία Παπαγεωργίου και την ομάδα των μουσειολόγων του καθώς και την επικεφαλής της όλης προσπάθειας, τη δικηγόρο κα Έφη Μαυροπούλου».
Ο χαιρετισμός του κ. Βρούτση
Αμέσως μετά, το λόγο πήρε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού κ. Γιάννης Βρούτσης που είπε τα εξής:
«Το Μουσείο αυτό έρχεται να κατατεθεί στη ζωντανή μνήμη. Γιατί είναι χρέος όλων μας να κρατάμε στη μνήμη και στην ψυχή μας την ιστορική διαδρομή της χώρας μας, για τους πρόσφυγες Έλληνες, τους Πόντιους και τους Μικρασιάτες, οι οποίοι ξεριζώθηκαν από τη γενοκτονία και από την εκδίωξη των Τούρκων την κρίσιμη εκείνη περίοδο, και ήρθαν στη μητέρα Ελλάδα.
Εκείνα τα δύσκολα χρόνια αναβιώνουν σήμερα εδώ στο γήπεδο της ΑΕΚ. Η πρωτοβουλία που πήρατε είναι άξια θαυμασμού, διότι σκοπός της είναι να κρατήσει ζωντανή και καταγεγραμμένη στη μνήμη ενός λαού εκείνη την περίοδο.
Πρέπει να είναι ένα επισκέψιμο Μουσείο για όλα τα σχολεία της χώρας και να έρχονται εδώ τα παιδιά να γνωρίζουν την ιστορία, η οποία πρέπει να μείνει αναλλοίωτη έτσι όπως πρέπει να τη γνωρίζουν οι σύγχρονοι Έλληνες. Να γνωρίσουν το πώς ξεριζώθηκαν οι Ελληνες εκείνων των χρόνων και να γνωρίζουν τη γενοκτονία από τους Τούρκους.
Αυτό το Μουσείο δεν ανήκει στην ΑΕΚ. Ανήκει σε όλο τον Ελληνισμό σε όλους τους Έλληνες. Είναι ένα Μουσείο που θα κρατήσει ασβέστη τη μνήμη στην ψυχή, στην καρδιά και στην ιστορία. Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία και εύχομαι η μέρα αυτή να είναι αντάξια του μέλλοντος και να είναι αυτή που θα κρατήσει ζωντανή τη μνήμη και στις επόμενες γενιές».
Ο χαιρετισμός Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. κ. Γαβριήλ πήρε τελευταίος τον λόγο και τόνισε:
«Αγαπητέ πρόεδρε, κύριε Μελισσανίδη. Φίλοι και φίλες της ΑΕΚ
Σήμερα, πρόεδρε, το όραμά σου ολοκληρώνεται πραγματοποιείται δεν είναι απλά ένα γήπεδο. Θα το έχετε ακούσει πολλές φορές αυτό. Είναι ένας χώρος πολιτισμού, ένας χώρος μνήμης ένας χώρος ιστορίας.
Πλησιάζουν εκείνες οι ώρες και οι στιγμές που θα γιορτάσουμε και θα τιμήσουμε τα 100 χρόνια από την ίδρυση της ΑΕΚ. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως θα παραμένει πάντοτε, όχι απλά μία ομάδα, αλλά μία ιδέα, η οποία θα έχει τη δύναμη να μεταλαμπαδεύει αυτές τις αξίες που κουβαλάει μέσα της και κουβαλάει διαχρονικά ο προσφυγικός ελληνισμός.
Η δημιουργία λοιπόν του Μουσείου αυτού, αγαπητέ πρόεδρε, είναι καρπός του οράματος, το οποίο έχεις γι’ αυτή την ομάδα. Είναι απόδειξη του πόσο πολύ χτυπά ελληνικά η καρδιά μέσα σου, πρόεδρε, και το τι σημαίνει να είσαι Έλληνας στον 21ο αιώνα. Είναι μία προσφορά΅, όπως πολύ όμορφα είπε ο κύριος Υπουργός και τον ευχαριστώ, για τις νεότερες γενιές για τα νέα παιδιά τα οποία πρέπει και η Εκκλησία και η πολιτεία μας να κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν για να έρθουν να δουν ζωντανά, μέσα από τον υπέροχο και σύγχρονο τρόπο που θα προσφέρει το Μουσείο αυτό, τις μνήμες και την ιστορία του προσφυγικού Ελληνισμού.
Ευχαριστώ, πρόεδρε, για όλα όσα είπατε και ευχαριστώ και κυρίως ευχαριστώ που πάντα αναδεικνύετε την προσφορά της Εκκλησίας. Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης μας, όσο και ολόκληρη η Εκκλησία συμπορεύονται με αυτή την ομάδα. Το είπαμε και στα εγκαίνια του γηπέδου ότι Εκκλησία και ΑΕΚ, ΑΕΚ και Εκκλησία είναι ένα πράγμα και θα είναι πάντα μαζί. Εύχομαι λοιπόν ο Θεός να ευλογεί τα έργα αυτά, να δίνει υγεία σε όλους σας.
Συγχαρητήρια, πρόεδρε, για αυτή την υλοποίηση του οράματος και να είστε βέβαιος ότι η τοπική μας Εκκλησία και εγώ προσωπικά ο ελάχιστος θα είμαστε κοντά πάντοτε και να συμβάλουμε σε οποιαδήποτε δράση, δραστηριότητα και πρωτοβουλία που αφορά την πατρίδα, την προσφυγιά και την ΑΕΚ. Συγχαρητήρια!».
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΑΙ ΕΔΩ
ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ