Συμμορία διαρρηκτών είχε «χτυπήσει» πάνω από 40 βίλες και εταιρείες στην Αττική

Πολυτελείς βίλες και εταιρείες στα ακριβά προάστια της Αττικής χτυπούσε συστηματικά σπείρα διαρρηκτών που εξάρθρωσε η Αστυνομία.

Όπως προέκυψε από την έρευνα μέσα σε 4 μήνες είχαν καταφέρει να διαπράξουν περισσότερες από 4ο κλοπές αποκομίζοντας πάνω από 640.000 ευρώ.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της συμμορίας ο τρόπος δράσης και ο αρχηγός που διέμενε στη βόρεια Ελλάδα και ερχόταν στην Αττική μόνο για τις διαρρήξεις ενώ κανένα μέλος της σπείρας δεν έκανε κάτι χωρίς τη δική του έγκριση.

Οι συλλήψεις

Μετά από πολύμηνη έρευνα η Αστυνομία κατάφερε να ταυτοποιήσει τους δράστες και μετά από συντονισμένη επιχείρηση σήμερα το πρωί (26/4) σε διάφορες περιοχές της Αττικής από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Βορειοανατολικής Αττικής σε συνεργασία με αστυνομικούς των Τμημάτων Ασφαλείας Κηφισίας και Αμαρουσίου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν με εντάλματα 4 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθη και ένα ακόμα άτομο, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν διωκτικά έγγραφα για διακεκριμένες κλοπές, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε περιλαμβάνονται ακόμα 7 μέλη της οργάνωσης και αστυνομικός για παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου.

Προηγήθηκε πολύμηνη έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βορειοανατολικής Αττικής, στην οποία συνέδραμαν στο αρχικό στάδιο της συλλογής πληροφοριών και στελέχη της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Νοτιοανατολικής Αττικής, με αποτέλεσμα την εξιχνίαση συνολικά -42- περιπτώσεων κλοπών από οικίες και εταιρείες, από τις οποίες οι -14- σε απόπειρα, καθώς και -5- κλοπές πινακίδων κυκλοφορίας, σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Πώς δρούσε η συμμορία

Όπως προέκυψε τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2022 έως το Φεβρουάριο του 2023, είχαν ενταχθεί και συστήσει επιχειρησιακά δομημένη ομάδα με διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, δρώντας από κοινού, με σκοπό τον παράνομο πορισμό εισοδήματος για βιοπορισμό, προβαίνοντας σε διαρρήξεις πολυτελών οικιών και εταιρειών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Ως προς τον τρόπο δράσης (modus operandi) τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία:

– προσέγγιζαν τις οικίες – στόχους βραδινές ή πρώτες πρωινές ώρες με το επιχειρησιακό τους όχημα και αφού διαπίστωναν πως οι ένοικοί τους απουσιάζουν, προέβαιναν στην παραβίαση κεντρικών θυρών ή παραθύρων,
– λάμβαναν μέτρα αυτοπροστασίας, καλύπτοντας όλα τα μέρη του σώματός τους, χρησιμοποιώντας (γάντια, κράνη μηχανής και κουκούλες τύπου full – face),
– ήταν εφοδιασμένοι με όλα τα πρόσφορα μέσα που απαιτούνται για την διάπραξη διαρρήξεων (λοστούς, βαριοπούλες και άλλα εργαλεία),
– χρησιμοποιούσαν μόνο ασύρματη ενδοεπικοινωνία για την μεταξύ τους επικοινωνία,
– χρησιμοποιούσαν επιχειρησιακά οχήματα με μεγάλη ιπποδύναμη, τα οποία άλλαζαν ανά τακτά χρονικά διαστήματα και διαφοροποιούσαν στην εξωτερική τους εμφάνιση, ενώ τοποθετούσαν και κλεμμένες ή πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας, καθιστώντας δυσχερή τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές.

Ο αρχηγός μόνιμος κάτοικος βορείου Ελλάδος

Το αρχηγικό μέλος είχε καταλυτικό ρόλο στη δράση της εγκληματικής οργάνωσης.

Διέμενε μόνιμα σε περιοχή της βόρειας Ελλάδας και μετέβαινε στην Αττική, με ιδιόκτητα ή νοικιασμένα οχήματα και μέσα μεταφοράς παραμένοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα σε οικίες συγγενικών του προσώπων ή βραχυχρόνιας μίσθωσης, αναπτύσσοντας την εγκληματική του δραστηριότητα. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης δεν προέβαιναν σε καμία ενέργεια χωρίς τη συγκατάθεσή του.

Το κόλπο με τα επιχειρησιακά οχήματα

Σημαντικό ρόλο στη δράση τους διαδραμάτιζαν τα επιχειρησιακά οχήματα, τα οποία έκρυβαν σε χώρους «καβάτζες». Επέλεγαν ως χώρους στάθμευσης αυτών πάρκινγκ που ανήκαν σε τρίτα πρόσωπα χωρίς ποινικό παρελθόν και τους έπειθαν να τα παραχωρήσουν.

Για τη μετάβασή τους από και προς τα επιχειρησιακά οχήματα χρησιμοποιούσαν οχήματα «δορυφόρους», ώστε να καθίσταται δυσχερής ο εντοπισμός τους από τις διωκτικές αρχές.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε οικία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των -950- ευρώ και δαχτυλίδι, ενώ ακόμα κατασχέθηκαν 3 αυτοκίνητα.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

πηγή

Μετάβαση στο περιεχόμενο