Κορωνοϊός: Αύξηση στις εισαγωγές – Δύο νέοι θάνατοι από γρίπη

Αύξηση παρουσίασε ο αριθμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία για Covid-19 την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου, ενώ η θετικότητα παρέμεινε στα ίδια επίπεδα.

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση και καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι. Μείωση καταγράφουν τα περιστατικά γριπώδους συνδρομής, όπως και η θετικότητα του RSV, σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του ΕΟΔΥ για τις ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος (SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV).

Covid-19: 95 θάνατοι, 101 διασωληνωμένοι

Η θετικότητα, στο σύνολο των ελεγχθέντων δειγμάτων, ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα, ο αριθμός των εισαγωγών για Covid-19 παρουσίασε αύξηση, ο αριθμός των νέων διασωληνώσεων παρουσίασε μείωση. Ο αριθμός των ασθενών με λοίμωξη Covid-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 101. Καταγράφηκαν 95 θάνατοι με διάμεση ηλικία τα 86 έτη.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.5 είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της Ομικρον. Η υποπαραλλαγή BQ.1.1. είναι η συχνότερη υποπαραλλαγή της ΒΑ.5. Η συχνότερη υποπαραλλαγή της BA.2 παραμένει η BA.2.75 (44%), ακολουθούμενη από την υποπαραλλαγή XBB.1.5 (33% ) και την υποπαραλλαγή CH.1.1 (19%). Η επιτήρηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα έδειξε αύξηση της κυκλοφορίας του ιού SARSCoV2 σε 3 από τις 10 περιοχές που ελέγχθηκαν.

Ιός της γρίπης: 3 σοβαρά περαστικά, 2 νέοι θάνατοι

Η θετικότητα για γρίπη στην κοινότητα παρουσίασε αύξηση. Καταγράφηκαν τρία νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία ΜΕΘ, ενώ καταγράφηκαν δύο νέοι θάνατοι την εβδομάδα 13-19 Φεβρουαρίου.

Από την έναρξη επιτήρησης της γρίπης νοσηλεύτηκαν, συνολικά, 64 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ και καταγράφηκαν 21 θάνατοι. Το ίδιο διάστημα, στα δύο κέντρα αναφοράς γρίπης, καταγράφηκαν 274 δείγματα θετικά για ιούς γρίπης, εκ των οποίων 267 (97%) ήταν στελέχη τύπου Α και 7 (3%) ήταν στελέχη τύπου Β. Από τα 266 στελέχη τύπου Α που υποτυποποιήθηκαν, 251 (94%) ταξινομήθηκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 15 (6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Γριπώδεις συνδρομές

Μείωση καταγράφηκε, σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, στην κοινότητα, η οποία αφορούσε όλες τις ηλικιακές ομάδες εκτός από την ομάδα 0-4 ετών, όπου δεν παρατηρήθηκε μεταβολή στη συχνότητα των γριπωδών συνδρομών.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV

Η θετικότητα ήταν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη εβδομάδα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο